Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

”Engagement”: Syltekrukke eller effektivt aktivt ejerskab?

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 18. januar 2022 kl. 5:20

Hvorfor holder professionelle investorer, der bedriver aktivt ejerskab, ofte fast i deres ejerskab af kontroversielle selskaber? Forklaringen er ”engagement,” hvor man som investor forsøger at påvirke selskabernes ledelser til at ”forbedre” kvaliteten af deres ESG. Erik Alhøj, direktør for Engagement International, der varetager dialoger med kontroversielle selskaber på vegne af institutionelle investorer, er ikke afvisende over for frasalg og eksklusioner af kontroversielle selskaber. Han vurderer dog, at dialogtilgangen ofte er bedre end frasalgsstrategien til at løse problemer i den virkelige verden.

I sagen om den kontroversielle brasilianske kødproducent JBS beskrev vi forleden, hvordan flere danske pensionskasser fastholder deres investeringer, mens andre pensionskasser har mistet tålmodigheden med selskabet. De forskellige tilgangen skyldes forskellige opfattelser hos investorerne omkring tilgangen til ”engagement”, altså hvor man som aktionær søger at påvirke selskabets ledelse frem for blot at sælge sine aktier.

Ifølge Erik Alhøj er der især tre gode grunde til at anvende engagement frem for frasalg: ”For det første giver engagement det bedste finansielle afkast på langt sigt. Der findes undersøgelser med både den ene og den anden konklusion. Men hvis man frasælger for ivrigt, så siger al teori, at man får et lavere afkast. Det er især risikabelt at skille hele brancher fra.”

Han henviser blandt andet til udviklingen i 2021, hvor olieselskaberne lidt overraskende gav betydelige positive afkast efter mange års nedtur, mens Vestas og Ørsted begge gav negative afkast, selv om de fleste betragter dem som fremtidens energiselskaber.

”Engagement er også bedre end frasalg til at løse udfordringer som klimaændringer og krænkelser af menneskerettigheder i den virkelige verden. Ændringerne fremmes ikke, hvis en ansvarlig investor bare frasælger sine aktier til en mindre ansvarlig investor,” siger Erik Alhøj.

Erik Alhøj påpeger for det tredje, at engagement anbefales af alle toneangivende institutioner som FN, EU, OECD, PRI og den danske Erhvervsstyrelse, men han understreger også, at frasalg af aktieposterne kan blive en nødvendighed, hvis der ikke er lydhørhed i en længere periode.

Udefra set kan det sommetider være vanskeligt at forstå, hvorfor investorer holder fast i kontroversielle selskaber. Hvor tålmodig skal investorer være i forhold til kontroversielle selskaber?  

”Man bør altid starte engagement med at opstille et klart mål for, hvor virksomheden skal hen. Herefter sætter man en række ”milestones” til at måle, om virksomheden er på rette kurs. Er den ikke det, kan man eskalere engagement dialogen via proxy voting og eksempelvis stemme mod genvalg af bestyrelsesformanden eller andre bestyrelsesmedlemmer, hvis virksomheden ikke har været tilstrækkelig lydhør overfor for den kritik, man har fremført.”

“Alternativt kan man tage direkte kontakt til bestyrelsesformanden og lade ham forstå, at man ikke har fået ordentligt hul igennem til virksomheden via sin engagement-dialog. En tredje mulighed kan være at kritisere virksomheden offentligt. Hvis disse tiltag heller ikke virker, så bør man alvorligt overveje at frasælge sine aktier,” siger Erik Alhøj og tilføjer:

”Det er vigtigt, at det har en konsekvens, hvis engagement dialogen ikke virker.  Ellers kan det meget hurtigt komme til at virke som greenwashing og et alibi for at beholde aktierne. Jeg er ikke modstander af frasalg, hvis engagement ikke virker. Begge redskaber er vigtige.”

Hvor tit anbefaler I investorer, at de bør afslutte dialogen og frasælge deres aktiver? 

”På klimaområdet sker det faktisk ret tit. Der er mange selskaber, der ikke for alvor ønsker at leve op til målene i Paris-aftalen. Det gælder eksempelvis mange af de amerikanske energiselskaber. Og i sådanne tilfælde anbefaler vi, at man frasælger aktierne både af hensyn til verden og investorernes finansielle afkast,” siger Erik Alhøj.

Har du konkrete eksempler på, at dialog har virket og presset selskaber i den rigtige retning?  

”Det har jeg heldigvis mange eksempler på. Et af dem er det britiske mineselskab Anglo American, som vi har været i dialog med siden 2017, og hvor vi har kunne se en positiv udvikling under hele forløbet. Anglo American har tidligere været et af verdens største kulmineselskaber. Men for nylig solgte selskabet sine sidste aktiviteter i termisk kul, hvilket er det kontroversielle kul. Tilbage har de metallurgisk kul, som er nødvendigt for at lave stål.”

”De samarbejder med de store stålproducenter om at finde en erstatning, og så snart de har gjort det, lukker de også for metallurgisk kul. Planen er udelukkende at fokusere på kobber, platin og nikkel, som jo er nogle af de metaller, der er nødvendige i den grønne omstilling, eksempelvis til elbiler. Derved er selskabet gået fra at være en del af problemet til at være en del af løsningen. Når det gælder ansvarlig selskabsskat, er Shell et andet godt eksempel på et selskab, der virkelig har rykket sig i de seneste år efter vellykket engagement,” siger Erik Alhøj.

Er der nogle sektorer eller brancher, som du ikke ønsker at gå i dialog med? 

“Ja, kontroversielle våben som klyngebomber, landminer og biologiske våben. Selskaber der producerer eller handler med den slags, vil vi aldrig gå i dialog med, fordi det er en del af deres forretningsmodel. Det samme gælder tobak. Men derudover er jeg generelt ikke tilhænger af, at man udelukker hele sektorer eller brancher. Hvis man skal frasælge og ekskludere, så bør det være efter at engagement har afsløret et selskabs modvilje mod at forbedre sig,” siger Erik Alhøj.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank