Store børsnoterede selskaber som Coloplast, Chr. Hansen, Novozymes, ROCKWOOL, Vestas og Ørsted optræder på Corporate Knights (CK) internationale rangliste over verdens 100 mest bæredygtige virksomheder. De seks danske virksomheder har efterfølgende brugt CK-hæderen til at afstive deres bæredygtighedsprofil via pressemeddelelser og opslag på sociale medier. CK-indeksets troværdighed skæmmes dog af, at det rummer en del kontroversielle selskaber, herunder fast fashion producenter med ringe arbejdsforhold i leverandørkæden, samt banker, der finansierer tjæresand og fossil ekspansion, skriver redaktør Claus Strue Frederiksen.
Den 18. januar i år indledte Vestas et LinkedIn-opslag med ordene: “Vestas ranked the most sustainable company in the energy industry and #2 across all sectors in the world.” Samme dag udsendte ROCKWOOL en pressemeddelelse med overskriften: ”ROCKWOOL ranks 16th among world’s 100 most sustainable companies.”
De glade budskaber skyldtes, at den canadiske medie- og analysevirksomhed Corporate Knights (CK) netop har offentliggjort sin top-100 liste over verdens mest bæredygtige virksomheder.* Coloplast, Chr. Hansen, Novozymes og Ørsted optræder også på listen – og ligesom Vestas og ROCKWOOL har disse fire danske C25-selskaber brugt CK-indekset til at afstive deres bæredygtige image via offentlige erklæringer.**
Men er CK rent faktisk i stand til at udpege verdens 100 mest bæredygtige virksomheder – eller i det mindste komme med et solidt og troværdigt bud herpå? Og hvis ikke, er der så overhovedet grund til at være stolt over at være på CK’s top-100 liste?
CK-indekset for 2023 indeholder en del selskaber, som umiddelbart ikke synes at høre hjemme på en liste over verdens mest bæredygtige virksomheder. Eksempelvis udråber CK tøjproducenterne Adidas og Puma som værende blandt verdens 100 mest bæredygtige virksomheder, hvilket umiddelbart springer i øjnene, da tøjindustrien er berygtet for et højt klimaaftryk, et enormt vandforbrug og ringe arbejdsforhold.
Disse forhold spiller dog nærved ingen rolle i CK’s bedømmelse af tøjproducenters bæredygtighedsniveau – klimaaftryk (kun scope 1 og 2), vandforbrug og affaldshåndtering udgør nemlig tilsammen blot 0,23 procent af bæredygtighedsscoren. Til sammenligning udgør kønsdiversitet og etnisk mangfoldighed i topledelsen og bestyrelsen samlet set 10 procent af scoren (de resterende 89,77 procent af scoren afgøres blandt andet ud fra antal arbejdsulykker samt omfanget af bæredygtig omsætning, der for tøjindustriens vedkommende blandt andet handler om at have de rette miljøcertificeringer).
Økonomisk Ugebrev vil i næste uge se nærmere på CK’s metodologi – her skal blot bemærkes, at Adidas og Puma sagtens kan have store miljøaftryk og byde på ringe arbejdsforhold, uden at det rykker nævneværdigt ved CK’s vurdering af disse virksomheders bæredygtighedsniveau.***
Et andet eksempel på umiddelbart fejlplacerede selskaber på CK’s top-100 liste findes blandt listens 11 banker. Syv af disse banker knyttes i rapporten Banking on Climate Chaos – Fossil Fuel Finance Report 2022 sammen med finansiering af fossile selskaber, der udvider deres fossile aktiviteter – dertil kommer, at flere af de syv banker finansierer både kulselskaber og tjæresandsindustrien. Det gælder eksempelvis den franske storbank BNP Paribas, der ifølge rapporten både finansierer fossil ekspansion, tjæresand, kul og fracking – alligevel vurderer CK, at BNP Paribas er blandt verdens mest bæredygtige virksomheder.****
Økonomisk Ugebrev har kontaktet de seks danske virksomheder, der markedsfører sig med at være på CK’s top-100 liste. Vi har i den forbindelse spurgt til, hvorvidt de betragter CK som en autoritet, der er i stand til at udpege og rangere verdens mest bæredygtige virksomheder, om de har sat sig ind i CK’s metodologi samt hvor pålidelig CK’s liste egentlig er – set i lyset af, at den rummer en del tvivlsomme selskaber eksempelvis fra fast fashion industrien.
Ingrid Reumert, SVP, Head of Global Stakeholder Relations i Ørsted, finder CK’s top-100 liste interessant, fordi den er tværsektoriel og forsøger at rangere selskaber på en lang række bæredygtighedsparametre, som både inkluderer selve produktet og integration af bæredygtighed i virksomheden.
”Og så er listen med til at sætte bæredygtig virksomhedsledelse på dagsordenen. Jeg tror, at konkurrencen om at ligge øverst på sådanne lister kan være medvirkende til, at ledere i globale virksomheder rundt om i verden gør en ekstra indsats på bæredygtighedsområdet,” oplyser Ingrid Reumert.
Hun understreger dog, at CK-listen i hendes optik ikke giver et fyldestgørende billede af, hvor bæredygtig et selskab er – og Ørsted bruger da også hovedsageligt CK-listen som input til at vurdere selskabets arbejde med bæredygtighed på linje med andre bæredygtighedsmålinger. I svaret til Økonomisk Ugebrev forholder Ingrid Reumert sig ikke direkte til, at der optræder en del kontroversielle selskaber på CK’s top-100 liste. Hun nøjes med at oplyse: ”Vi har haft fokus på vores egen branche, når vi har set på listen.”
Ifølge Rune Jørgensen, ansvarlig for Sustainability & ESG i Chr. Hansen, betragter Chr. Hansen optagelsen på CK-listen som en anerkendelse af selskabets arbejde med bæredygtighed: ”Vi ser ikke bæredygtighed som en konkurrence, men vi bliver stolte, når vi får anerkendelse af bæredygtighedsanalytikere som Corporate Knights.”
Ligesom Ingrid Reumert forholder Rune Jørgensen sig ikke direkte til tilstedeværelsen af kontroversielle selskaber på top-100 listen. Han bemærker i stedet, at selvom sådanne lister altid kan diskuteres, så bygger CK’s liste på et omfattende analysearbejde, der involverer en lang række ESG-indikatorer – hvilket får ham til at konkludere: ”Corporate Knights er stærke i at vurdere virksomheders bæredygtighed ud fra et holistisk perspektiv med fokus på omsætning.”
I forlængelse heraf påpeger Rune Jørgensen dog, at CK-listen ikke har særstatus i Chr. Hansen: ”Når vi snakker specifikt om bæredygtighedsanalytikere og ranglister, refererer vi til Corporate Knights på linje med de øvrige evalueringer vi modtager, for at give et mere holistisk billede, da analytikerne har hvert deres fokus.”
Coloplast, ROCKWOOL og Vestas har ikke svaret direkte på vores spørgsmål. I stedet har de hver især sendt en kort overordnet kommentar, hvori de udtrykker tiltro til CK samt stolthed over at være på dette års top-100 liste. Eksempelvis oplyser Michael Zarin, kommunikationschef i ROCKWOOL: ”Corporate Knights er en velrespekteret global organisation. Det er en stor ære for os at blive anerkendt for både den positive effekt vores produkter har såvel som for vores bestræbelser på at minimere udledning og reducere påvirkning fra vores øvrige aktiviteter.”*****
* Siden 2005 har den canadiske medie- og analysevirksomhed, Corporate Knights, offentliggjort en liste over verdens 100 mest bæredygtige virksomheder. Kun selskaber med en omsætning på over en milliard dollar kan komme i betragtning (i år har CK vurderet over 6.000 virksomheder). CK’s liste er tværsektoriel, mere specifikt opererer CK med 64 peer-grupper – selskaber fra 35 af disse grupper indgår på 2023 listen. CK anvender 25 ESG-målepunkter, hvoraf 9 vægtes uafhængigt af peer-gruppen, mens vægten for resten afhænger af peer-gruppen. Eksempelvis vægter vandproduktivitet (dvs. vandforbrug set i forhold til omsætning) 0,00 procent af scoren i tøjindustrien og 0,62 procent af scoren for landbrug og fiskeri.
** I et opslag på LinkedIn skriver Coloplast blandt andet: “Coloplast is honored to be among the world’s most sustainable corporations of 2023 – as the most sustainable Med Tech Company!”
På selskabets hjemmeside oplyser Chr. Hansen: “For the past six years, Chr. Hansen has been listed on Corporate Knights’ Global 100 Most Sustainable Corporations in the World. The inclusion on the list was cemented in 2019, 2020 and 2022 when we were ranked respectively no. 1, 2 and 2. In 2023, we were ranked at no. 18.”
Ørsted meddeler på selskabets hjemmeside: ”Corporate Knights har i 2023 kåret Ørsted som et af verdens mest bæredygtige energiselskaber i deres Global 100-indeks over de mest bæredygtige virksomheder.”
*** Ifølge Clean Clothes Campaign, som består af fagforeninger og ikke-statslige organisationer, der kæmper for bedre arbejdsforhold i tøjindustrien, er Adidas og Puma blandt de mange selskaber i tøjindustrien, der ikke betaler arbejderne såkaldt living wage. Desuden er Adidas og Puma blevet knyttet sammen med tvangsarbejde i Kinas Xinjaing provins. Mere om tøjindustriens miljøpåvirkning generelt findes her.
**** Fast fashion producenter som Adidas og Puma og kontroversielle banker som BNP Paribus og Bank og Montreal er ikke de eneste selskaber, der ikke synes at høre hjemme på en liste over verdens mest bæredygtige virksomheder. Også techgiganterne Apple og Alphabet, der ligesom de andre medlemmer af Silicon Six i årevis har været knyttet skattely samt brug af såkaldte sweetheart deals, forekommer fejlplacerede. Udover kontroversielle skatteforhold er Apple også blevet kædet sammen med tvangsarbejde i Kinas Xinjiang provins.
På CK’s 2023 liste findes desuden det finske olieselskab Neste, der ganske vist forsøger at bevæge sig i en mere grøn retning, men som vurderes at have omkring 800 tankstationer, primært i Finland og de baltiske lande. Og som det fremgår af selskabets hjemmeside er det 17 gang i træk, at CK udpeger Neste som et af verdens meste bæredygtige virksomheder, på trods af dets fossile aktiviteter.
***** Liza Ekstrand, chef for bæredygtighed i Vestas oplyser: ”Corporate Knights har udviklet en omfattende vurdering af virksomheders bæredygtighedsniveau på en række vigtige parametre. I Vestas er vi er stolte af at blive anerkendt som den mest bæredygtige virksomhed i energiindustrien og den næstmest bæredygtige virksomhed i verden i deres årlige Global 100 Index. Placeringen er et vidnesbyrd om vores dedikation til bæredygtighed i alt, hvad vi gør, samt de fremskridt, vi har gjort med implementeringen af vores bæredygtighedsstrategi.”
Nassera Ahmed, bæredygtighedsdirektør i Coloplast oplyser: ”Corporate Knights er en bredt anerkendt og respekteret organisation, som har en holistisk tilgang til bæredygtighed og en metodik, der inkluderer en række ESG-kriterier såsom CO2-udledning, affald, skat, diversitet, medarbejdergoder og bæredygtige investeringer. Corporate Knights har over en årrække evalueret børsnoterede selskabers aktiviteter inden for bæredygtighed, og vi er stolte over igen i år at være med på top 100-listen. Coloplast har sat nogle klare og ambitiøse målsætninger frem imod 2025 og 2030 – og vi betragter placeringen som en anerkendelse af den forskel vores produkter gør for mennesker med intime sundhedsbehov samt de initiativer vi har sat i gang for at mindske vores aftryk på klimaet og miljøet.”
Novozymes har ikke ønsket at svare på spørgsmål om CK.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.