Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

CFO i Schouw: Fuld land-for-land rapportering helt uproblematisk

Claus Strue Frederiksen

onsdag 08. juni 2022 kl. 5:50

Børsnoterede Schouw & Co. er årets store højdespringer i Økonomisk Ugebrevs Tax Governance Rating 2022.  Industrikonglomeratet går fra en bundplacering i 2021 til en plads i førerfeltet i dette års rating, hvilket især skyldes en udførlig land-for-land rapportering. Ifølge Erik Weimar Rasmussen, CFO i Schouw, har der hverken været omdømme- eller konkurrencemæssige betænkeligheder forbundet med at offentliggøre skattebetalinger for de 30 lande, selskabet opererer i.   

Schouw & Co. stryger til tops i dette års udgave af Økonomisk Ugebrevs Tax Governance Rating. Med otte point ud af ni mulige forbedrer selskabet sin score markant i forhold til sidste år, hvor det blev tildelt nul point.  ”Vi har egentlig altid været en god og ansvarlig virksomhed, også på skat – vi har bare ikke været gode til at fortælle om det,” siger Erik Weimar Rasmussen, CFO i Schouw & Co.

Som mange andre danske virksomheder har Schouw & Co. også lagt mærke til den internationale rapporteringstrend, hvor virksomheder skal være mere og mere transparente omkring deres operationer og politikker, herunder deres skatteforhold.

”Regnskaber bruges blandt andet til at informere långiver om, hvordan virksomheden er skruet finansielt sammen, herunder i forhold til ESG-risici. Og her er der ingen tvivl om, at forventningerne er steget, særligt på ESG-området. Når vi skal låne penge, ser bankerne gerne, at vi har nogle gode ESG-data – og her spiller skat jo også en rolle,” siger Erik Weimar Rasmussen og understreger, at det ikke kun er bankerne, der interesserer sig for ESG.

”Det gør kunder, myndigheder og medarbejdere også – ESG er jo nærmest blevet licens to operate. Så det er vigtigt at være skarp, også på skatteområdet,” siger han.

Ifølge Erik Weimar Rasmussen har selskabets nye skattepolitik været med til at øge opmærksomheden på området internt i koncernen. Men den har også gjort arbejdet nemmere – nu er der nogle klare regler og sigtelinjer, som skal overholdes.

I forhold til at udarbejde en skattepolitik og skabe øget åbenhed om skattebetalinger er rådet fra Erik Weimar Rasmussen enkelt: ”Bare se at få det gjort.”

Han tilføjer: ”Udover at spille en central rolle på ESG-området udgør skat også et risikoområde for de virksomheder, der arbejder internationalt. Stater kæmper mod hinanden for at få del i skatteprovenuet, hvilket indebærer, at man som international virksomhed i stadigt stigende grad skal have fokus på skatteforhold i koncernens selskaber, ligesom pricing-dokumentationen skal være i orden – ellers risikerer man at komme i klemme. Her kan en solid skattepolitik være behjælpelig, fordi alle i organisation kender regelsættet.”

Økonomisk Ugebrevs seneste Tax Governance Rating viser, at stadigt flere danske virksomheder oplyser om deres land-for-land skattebetalinger. Det er dog stadig langt hovedparten af virksomhederne i undersøgelsen, der enten ikke offentliggør skattebetalinger for samtlige af de lande, de opererer i, eller som helt afholder sig fra land-for-land rapportering. Ifølge Erik Weimar Rasmussen var der ingen betænkeligheder forbundet med at offentliggøre skattebetalinger for de 30 lande, som Schouw & Co. opererer i.

”Det var en nem beslutning, helt uproblematisk. Rent praktisk har vi allerede i de seneste fire år leveret land-for-land rapportering af betalt skat til de danske skattemyndigheder.  Vi havde faktisk ingen betænkeligheder overhovedet med også at begynde på dette i årsrapporterne. Vi gjorde det bare,” siger Erik Weimar Rasmussen og forklarer, at han hverken kan få øje på omdømme- eller konkurrencemæssige hensyn, der skulle få Schouw & Co. til at holde skatteoplysningerne tættere til kroppen.”

”Vores konkurrenter kender os ret godt. Skatteoplysninger, der er flere måneder gamle, tilfører ikke konkurrenterne ny viden om os, som de kan bruge kommercielt. Det er jeg fuldstændig sikker på. Og risikoen for at blive hængt til tørre offentligt, fordi nogle begynder at bore i vores tal og sætte spørgsmålstegn ved skattebetalingen i et givet land, betragter jeg heller ikke som overhængende. De skatteoplysninger, vi offentliggør, er jo også meget ligetil og ser ikke særlig hokuspokusagtige ud,” siger Erik Weimar Rasmussen.

Han uddyber: ”Vores fordel er, at mange af de virksomheder, vi har, lever deres eget liv i det lokalområde, hvor de opererer. Det fiskefoder, vi sælger i Chile, bliver produceret i Chile – og virksomheden betaler skat i Chile. Vi har ikke værdifulde patenter, der indebærer, at vi flytter overskud rundt mellem selskaberne, derfor er vi måske mindre sårbare overfor kritik.”

I jeres land-for-land rapportering oplyser I om betaling af selskabsskat for de lande, I opererer i. Har I overvejet at inddrage endnu flere oplysninger, eksempelvis hvad I har betalt i moms og andre afgifter i de pågældende lande? Eller hvor meget I har betalt i skat på vegne af jeres medarbejdere? 

”Problemet er, at man nemt kommer til at blande æbler og pærer sammen, hvis man eksempelvis begynder at offentliggøre, hvor meget skat selskabets medarbejdere betaler i de enkelte lande. For det første er det jo reelt medarbejderne, der her bidrager til statskasserne rundt omkring, ikke Schouw og Co. For det andet er der stor forskel på landene – i USA er personskatten lav, men sundhedsforsikringerne dyre, i Danmark er skatten høj, blandt andet fordi vi alle sammen betaler til det fælles sundhedsvæsen. Det gør det svært at sammenligne,” siger Erik Weimar Rasmussen og tilføjer:

”Ideen om, at virksomheder under rubrikken ”totalt samfundsbidrag” skal sammenlægge alle de skatter og afgifter, som de og deres medarbejdere betaler, var også oppe at vende for et par år siden – men det slog vist ikke rigtigt igennem. Og det er måske meget godt, for det handlede vist mere om at sætte virksomhederne i et positivt lys end om at levere brugbare oplysninger om deres ageren og politik.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos sidsel@ugebrev.dk eller ved at ringe på +45 31323299.