Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Coop og Salling vil nu lægge ESG-pres på kritiserede kakaoproducenter

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 02. april 2024 kl. 15:58

Store globale kakaoproducenter dumper i en ny omfattende ESG-evaluering, udarbejdet af en koalition af forskere og ngo’er. De beskyldes for at medvirke til børnearbejde, afskovning, høje klimaaftryk og kritisable arbejdsforhold. Danske pensionskasser har investeret i de kritiserede kakaoproducenter og nogle leverer chokoladeprodukter til blandt andet Coop og Salling Group. Begge kæder forlanger nu svar fra den tyske chokoladegigant Storck. AkademikerPension og Velliv vil undersøge forholdene hos japanske Morinaga, en af verdens største kakaoproducenter.

Ifølge Etelle Higonnet, stifter af ngo’en Chocolate Scorecard, ville de fleste danskere sikkert blive forfærdede, hvis de viste, at den chokolade, de putter i munden, er forbundet med alvorlige overtrædelser af menneskerettigheder og skovrydning.

”Danske forhandlere bør stille virksomheder som den store tyske chokoladeproducent Storck overfor et ultimatum: Overhold de helt basale spilleregler for anstændig virksomhedsdrift, ellers fjerner vi jeres produkter fra vores butikker. Og samtidig kan de fortælle Storck, at deres kunder ikke ønsker at være medskyldige i børnearbejde eller skovødelæggelse,” siger Etelle Higonnet.

Store ESG-relaterede problemer i chokoladeindustrien fik for syv år siden Etelle Higonnet, som på daværende tidspunkt var kampagnechef i ngo’en Mighty Earth, til at stifte Chocolate Scorecard. Med udgangspunkt i seks udvalgte parametre, herunder børnearbejde og skovrydning, evaluerer vurderingsredskabet virksomheder i kakaoindustrien, der i 2024 forventes globalt at omsætte for 1.700 milliarder kroner.

Siden opstarten i 2017 er evalueringsprojektet vokset til en koalition af 40 ngo’er samt forskere fra en række universiteter, der årligt undersøger og rangordner virksomheder – i år indgår 63 producenter og forhandlere fra kakaoindustrien.

I bunden af listen med laveste ESG-score i fem ud af seks målepunkter ligger den tyske chokoladeproducent Storck, der står bag velkendte mærker som Toffifee-chokolade og Riesen-karameller. Selvom Storck vurderes at have store problemer med blandt andet børnearbejde, skovrydning og uhensigtsmæssigt brug af pesticider, forhandles chokoladegigantens produkter overalt i Danmark.

Økonomisk Ugebrev har spurgt Coop og Salling Group, der begge forhandler Storcks produkter, hvad de gør for at sikre, at de kakaoprodukter, de forhandler i deres butikker, er produceret under ordentlige sociale og miljømæssige forhold.

Anne Mette Brasen, ESG-Chef i Coop, oplyser til Økonomisk Ugebrev, at Coop er opmærksom på, at kakaoindustrien er særlig risikofyldt, både når det gælder sociale og miljømæssige forhold – og når det gælder Coops egne varemærker, så skal kakaoprodukter være certificeret med enten Fairtrade eller Rainforest Alliance.

Anne Mette Brasen understreger, at alle Coops leverandører har skrevet under på, at deres produkter er fremstillet under ordentlige sociale og miljømæssige forhold, og at Coop derfor vil rette henvendelse til Storck, for at sikre sig at den tyske chokoladeproducent lever op til retningslinjerne: ”På baggrund af jeres artikel, vil vi rette henvendelse til Storck og bede om en redegørelse for undersøgelsens konklusioner og Storcks reaktioner herpå.”

Næsten samme melding kommer fra Carina Jensen, Group Director, Quality & Responsible Sourcing i Salling Group. Selvom den danske supermarkedskæde har særligt fokus på egne varemærker og her stiller certificeringskrav til kakaoprodukter, skal alle leverandører leve op til et sæt sociale og miljømæssige parametre.

”Vores primære fokus er på egne varemærker. Men alle andre brands, herunder også mærkevarerne såsom dem Storck leverer, skal naturligvis overholde vores forretningsbetingelser, der også omfatter vores adopterede Code of Conduct,” siger Carina Jensen.

Hun tilføjer, at hun ikke har kendskab til de specifikke årsager til Storcks placering i Chocolate Scorecard: ”Skulle vi blive bekendte med uregelmæssigheder hos en leverandør, inviterer vi altid til yderligere dialog – hvilket vi også har intention om at gøre på baggrund af denne henvendelse.”

Som det fremgår af nedenstående tabel, ligger den japanske chokoladegigant Morigana, som flere danske pensionskasser investerer i, også i bunden af listen – med laveste score i fem ud af seks målepunkter.

Økonomisk Ugebrev har spurgt AkademikerPension og Velliv, der begge investerer i Morinaga, hvordan investeringen i den japanske chokoladegigant flugter med deres politik omkring ansvarlige investeringer.

Ifølge Troels Børrild, ESG-chef i AkademikerPension, er AkademikerPension opmærksom på udfordringer med blandt andet børnearbejde i den globale kakaoindustris værdikæder: ”Denne viden forpligter selskaberne i kakaoindustrien til at være særligt opmærksomme på disse risici i deres værdikæder. Dette gælder selvfølgelig også investorerne, som investerer i disse selskaber.”

Han tilføjer, at AkademikerPensions ikke har været bekendt med, at investeringen i Morinaga kan være problematisk. Efter henvendelsen fra Økonomisk Ugebrev vil pensionskassen dog undersøge sagen nærmere.

”Det japanske selskab Morinaga ser ikke ud til at leve op til denne forpligtigelse. Det har vi ikke været opmærksomme på, men det vil vi kigge nærmere på nu. Vi vil i denne forbindelse blandt andet række ud til vores kapitalforvalter, som har udvalgt investeringen på AkademikerPensions vegne,” siger Troels Børrild.

Sandra Metoyer, chef for bæredygtige investeringer i Velliv, fortæller til Økonomisk Ugebrev, at hun ikke kendte til Chocolate Scorecards undersøgelse, men at hun vil gøre deres leverandør af ESG-data opmærksom herpå.

”Vi er altid interesseret i at udvide vores viden indenfor ESG-området. Vores dataleverandør har ikke noteret nogle udfordringer med det omtalte selskab og investeringen er derfor i overensstemmelse med vores politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab. Vi vil selvfølgelig videregive denne information til vores dataleverandør, så vi sikrer os, at de også er bekendt med den og kan tage højde for den i deres fremtidige vurderinger,” siger Sandra Metoyer.

Selvom kakaoindustrien stadig er præget af store sociale og miljømæssige problemer, er der ifølge Etelle Higonnet sket markante fremskridt de seneste år, særligt i forhold til at stoppe skovrydning og gennemsigtighed. I forhold til at sikre ordentlige lønninger er der sket mindre fremskridt – på trods af at virksomheder har fået en bedre forståelse for at bekæmpe fattigdom, er der stadig meget arbejde at gøre.

”Desværre er der stadig masser af slaveri og børnearbejde i kakaoproduktionen, til trods for at mange har forpligtet sig til at bekæmpe det. De fleste af forpligtelserne har dog vist sig at være mere snak end handling. Men det bliver forhåbentligt bedre, nu hvor flere af de store kakaoproducenter er i gang med at implementere CLMRS (Child labor monitoring and remediation schemes, red.) i dele af deres kakaoproduktion,” siger Etelle Higonnet.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank