Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Danske eliteselskaber overhales på afkast af verdens mest sortlistede aktier

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 21. januar 2025 kl. 15:58

Klima rating 2024: markant fald i C25-selskabers klimaaftryk

Langt hovedparten af verdens mest ekskluderede selskaber indenfor våben, klima, tobak og menneskerettigheder har leveret større kursstigninger de seneste år end store danske eliteselskaber og det globale aktieindeks, viser en analyse, Økonomisk Ugebrev har udarbejdet. Sammenlagt har afkastet på 21 sortlistede selskaber i gennemsnit været 43 procent de seneste tre år. I samme periode var afkastet på det globale aktieindeks MSCI World 23 procent. Undersøgelsen viser også, at kursen på knap halvdelen af de sortlistede selskaber er steget over 50% de seneste tre år – i samme periode har blot hvert fjerde af de danske eliteselskaber i C25 leveret tilsvarende kursstigninger.  

Aktiekursen på det indiske selskab Coal India er de seneste tre år (fra primo 2022 til og med 2024) steget 117 procent. I samme periode er kursen på den sydkoreanske våbenproducent LIG Nex1, der blandt andet producerer klyngebomber, steget 182 procent – mens den britiske tobaksproducent Imperial Brand er steget 53 procent. Kursstigningerne i de tre selskaber, der er blandt verdens mest ekskluderede selskaber, er langt større end i globale aktier generelt.

Med udgangspunkt i data fra Financial Exclusions Tracker, har Økonomisk Ugebrev undersøgt kursudviklingen for de mest ekskluderede selskaber i verden indenfor fire kategorier: Våben, klima, tobak og menneskerettigheder.*

Ifølge undersøgelsen er investeringer i kontroversielle selskaber altså på ingen måde elendige, som man skulle tro, fordi de bliver ekskluderet af mange store investorer. Tværtimod har en investering i mange af de mest sortlistede selskaber i verden været en super god forretning for investorerne.

Som det fremgår af nedenstående tabel, er kursen på knap hvert andet af de sortlistede selskaber de seneste tre år steget med over 50 procent. Til sammenligning er blot seks af de danske C25-aktier i samme periode steget med over 50 procent.

Samlet set er aktiekursen for de 21 sortlistede selskaber steget med 43 procent de seneste tre år, hvilket er en del mere end iShares MSCI World, der i samme periode er steget 23 procent.

For de forskellige eksklusionskategorier har særligt selskaber, ekskluderet på grund af menneskerettighedshensyn, de seneste tre år leveret høje kursstigninger, med et gennemsnit på 70 procent. Blandt andet er aktiekursen på amerikanske Walmart, der anklages for at krænke medarbejdernes ret til at organisere sig, steget 115 procent de seneste tre år.

De sortlistede våbenproducenter har også klaret sig godt, med en samlet kursstigning på 60 procent, på tre år. Udover LIG Nex1, der som nævnt er steget 182 procent de seneste tr år, leverer Larsen Toubro og Lockheed Martin solide kursstigninger i perioden på henholdsvis 67 procent og 40 procent.

Sammenligner man de fem sortlistede energivirksomheder med deres umiddelbare modsætning, iShares Global Clean Energy, så har de sortlistede selskaber generelt klaret sig langt bedre. Indekset iShares Global Clean Energy er de seneste tre år faldet 32 procent, mens de mest klimaekskluderede selskaber er steget 28 procent.

Tobakskategorien leverer den laveste kursstigning. Sammenlagt er kursen på verdens fem mest ekskluderede tobaksselskaber steget 25 procent de seneste tre år, hvilket er en smule over det generelle marked her repræsenterede ved iShares MSCI World, der som nævnt er steget med 23 procent.

Som det fremgår af nedenstående tabel er kursen på verdens mest sortlistede selskaber samlet set steget mere end kursen for iShare MSCI World på den korte bane. I 2024 steg iShare MSCI World med 18 procent, mod 19 procent for de sortlistede selskaber, samlet set.

Med et samlet minus på 1 procent i 2024 er det særligt klimakategorien, der trækker de sortlistede selskaber ned. De tre øvrige eksklusionskategorier – våben, tobak og menneskerettigheder – har derimod klaret sig langt bedre end MSCI World på den korte bane. Igen er det i menneskerettighedskategorien, at kursstigningen er størst: Hele 35 procent op i 2024.

Også på længere sigt klarer de sortlistede selskaber sig bedst. De seneste fem år er kursen steget 81 procent, mod 62 procent for iShares MSCI World.

* Udgangspunktet for vores undersøgelse er de fem mest ekskludere selskaber i kategorierne klima, Våben, tobak og menneskerettigheder, jævnfør Financial Exclusions Tracker (FET). Undersøgelsen ender dog med at omfatte syv sortlistede selskaber i klimakategorien og fire selskaber i menneskerettighedskategorien. Baggrunden for disse op- og nedjusteringer er, at de to kinesiske koncerner ’China Energy’ og ’China National Coal Group’, som er henholdsvis nummer 2 og 5 på FETs liste over ekskluderede selskaber i klimakategorien, ikke findes på Morningstar. Ifølge FET rettes eksklusionerne imidlertid mod de to koncernes datterselskaber, herunder særligt mod China Coal Energy, China Coal Xinji Energy, China Longyan Power og China Shenhua Energy – vi har derfor valgt at inddrage de fire datterselskaber i vores undersøgelse, hvorved vi ender på syv selskaber i klimakategorien i stedet for fem. Desuden: Det statsejede marokkanske selskab OCP Group, som er nummer 4 på FETs liste over ekskluderede selskaber i menneskerettighedskategorien, findes ikke på Morningstar og indgår derfor ikke i denne undersøgelse. 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank