Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Danske storinvestorer vil anvende stemmemagt for at øge skatteåbenhed

Claus Strue Frederiksen

onsdag 27. april 2022 kl. 5:40

AkademikerPension og Nordea støtter generalforsamlings-forslag om et benhårdt krav til øget skattetransparens, og de danske storinvestorer forventer, at der fremover vil komme flere aktionærforslag om skattetransparens på generalforsamlingerne.  Den nye aktionæraktivisme har fået ekstra styrke efter amerikanske Securities and Exchange Commission (SEC) forleden gav grønt lys til, at et aktionærforslag om netop transparens på skatteområdet kan komme til afstemning på Amazons generalforsamling 25 maj. Åbningen ventes at skærpe udenlandske investorers krav til skatteåbenhed, også over for danske selskaber.

Afgørelsen fra det amerikanske børstilsyn er opsigtsvækkende, fordi SEC mange gange tidligere har blokeret for at lade netop den type forslag komme til afstemning under henvisning til, at transparens på skatteområdet hører under virksomheders almindelige forretningsanliggender. Underforstået, at det tilfalder selskabets daglige ledelse af træffe beslutninger herom.

Da Amazon i begyndelsen af året sendte et brev til SEC, hvori selskabet anmodede den amerikanske tilsynsmyndighed om at blokere for, at forslaget kunne komme til afstemning på Amazons generalforsamling, havde de fleste nok regnet med, at SEC ville give Amazon medhold – for det plejer SEC nemlig at gøre i den slags sager. Men denne gang gik det modsat. Den 5. april i år meddelte SEC, at de ikke giver Amazon medhold i selskabets anmodning.

SEC har tidligere blokeret for lignende aktionærforslag rettet mod virksomheder som Pfizer, ExxonMobil, Pepsi, General Electric, NIKE og Amazon selv. Afvisningen er sket med henvisning til, at transparens på skatteområdet hører under almindelige forretningsanliggender og derved falder ind under den daglige ledelses beslutningssfære.

”Det er første gang SEC tillader skatteforslag at komme til afstemning. De har blokeret mange gange tidligere. Men nu er døren åben, og der vil komme flere investorforslag i den kommende tid, både om skat og klima. Vi sidder i øjeblikket og kigger på en række forslag af samme karakter og overvejer, om vi skal være medforslagsstiller,” siger Troels Børrild, Chef for ansvarlige investeringer i AkademikerPension.

Sammen med en række andre investorer, herunder Nordea og Pensam, har AkademikerPension meldt ud, at de kommer til at stemme for forslaget om øget skattetransparens på Amazons generalforsamling.

Forslaget går ud på, at Amazon skal rapportere om selskabets skattebetalinger i overensstemmelse med Global Reporting Initiative’s (GRI) retningslinjer på skatteområdet, der er en af de mest anerkendte og krævende internationale rapporteringsstandarder, der på skatteområdet blandt andet indbefatter udførlig land-for-land rapportering.

Investorforslaget rettet mod Amazon adskiller sig således væsentligt fra de aktionærforslag, vi kender herhjemmefra, hvor AkademikerPension og LD Fonde har anmodet bestyrelsen i blandt andet Carlsberg og Chr. Hansen om at undersøge muligheden for land-for-land rapportering.  Selvom forslaget blev vedtaget på Carlsbergs generalforsamling sidste år, anvender Carlsberg stadig ikke land-for-land rapportering. De store aktionærer har accepteret ledelsens forklaring om konkurrencemæssige ulemper ved øget åbenhed. Se også artikel herom.

Hvis skatteforslaget vedtages på Amazons generalforsamling, pålægges selskabet at rapportere i henhold til GRI på skatteområdet uanset eventuelle forretningsmæssige ulemper. Og hvis en gigant som Amazon begynder at benytte GRI-standarden, ventes det at få vidtrækkende afsmittende effekter for aktionæraktivismen.

Uanset udfaldet på Amazons generalforsamling ventes de store udenlandske og danske investorer fremover i højere grad end tidligere at stille aktionærforslag om skatteåbenhed. Og det kan meget vel også skærpe de store investorers aktivisme overfor danske børsnoterede selskaber omkring øget skattetransparens.

”Det afhænger af, hvordan de store kapitalforvaltere som BlackRock og proxy advisors som ISS stiller sig. BlackRock bakkede om vores forslag om skatterapportering på Chr. Hansens generalforsamling sidste år, men jeg ved ikke, hvordan de stiller sig i forhold til Amazon,” siger Troels Børrild.

Eric Pedersen, Head of Responsible Investments i Nordea Asset Management, har længe haft Amazon i kikkerten.  “For et par år siden var vi med i en gruppe under PRI (Principles for Responsible Investment, red.), der vurderede en række selskabers tilgang til ansvarlig skat. I den forbindelse vurderedes otte selskaber som værende ”unresponsive”, altså uvillige til at indgå i dialog omring deres skatteprofil, og heriblandt var Amazon. De oplyser overhovedet ikke, hvad de betaler i skat andre steder end i USA – og her betaler de ikke ret meget,” siger Eric Pedersen.

Han tilføjer: ”Amazon er kæmpestor og svær at komme uden om, så vi kommer næppe til at frasælge på trods af, at de er utrolig vanskelige at snakke med. Skulle investorforslaget blive nedstemt, vil vi formentlig begynde at stemme mod genvalg af bestyrelsesmedlemmer – det er en metode, som vinder frem blandt internationale kapitalforvaltere, og som også mastodonter som BlackRock og State Street er begyndt at anvende overfor virksomheder, der efter deres mening ikke opfører sig ordentligt.”

Eric Pedersen forventer, at SEC-afgørelsen vil føre til flere investorforslag den kommende tid, også fra Nordea: ”Vi har gjort det i mange år, så det er ikke nyt. Men jo mere myndighederne åbner op, des mere kommer vi til at kunne gøre.”

Christian Hallum, skatteekspert i Oxfam Ibis, er begejstret for SEC-afgørelsen: ”Det her er kæmpestort. Nu er ånden ude af flasken, og vi forventer, at det her er første forslag i en lang række af forslag om bedre skatterapportering. I mange år har multinationale selskaber kunnet placere penge i skattely uden konsekvenser, den tid er forhåbentlig snart forbi.”

Ifølge Christian Hallum er investorerne den seneste tid for alvor begyndt at fokusere på ansvarlig skat og øget transparens omkring selskabers skattebetalinger. Modsat 5-6 år siden, hvor det var meget svært at få ørenlyd, anerkender mange institutionelle investorer i dag, at skat er et vigtigt ESG-emne på linje med klima.

”Danske pensionskasser er langt fremme på skattedagsordenen og har et flot forspring i forhold til andre lande. Men vi er i det hele taget kommet langt i Europa de seneste år. For flere og flere europæiske virksomheder handler det ikke længere om at betale så lidt skat som muligt men om at betale den korrekte skat og udvise åbenhed. Mærsk og Ørsted er gode eksempler på det,” siger Christian Hallum og tilføjer:

”Men USA halter bagefter. For mange amerikanske selskaber handler det stadig om at betale så lidt skat som muligt og stort set ikke rapportere herom. Jeg håber, at SEC-afgørelsen kan være med til at vende den udvikling, så det inden længe bliver praktisk umuligt for virksomheder ikke at rapportere ordentligt om deres skattebetalinger.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

299,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Nyt job
Energinet søger økonom til projekter i den grønne omstilling
Region Syddanmark
Nyt job
Private Banking rådgiver søges til Ringkjøbing Landbobank i Aarhus
Region Midt
Nyt job
Økonomikonsulent til tværgående anlægsstyring
Region Sjælland
Grant Thornton Denmark søger erfaren revisor
Region Hovedstaden
Kalundborg kommune søger økonomimedarbejder med talent for præcision og udvikling (genopslag)
Region Sjælland
Møns Bank i Næstved søger erhvervsrådgiver – er det dig?
Region Sjælland
Plesner søger økonom til ambitiøs økonomisk analyseenhed
Region Hovedstaden
AC Birk søger Økonomichef med fokus på bæredygtig økonomi for vores 3 spændende forretningsenheder
Region Midtjylland
Kreditkonsulent søges til Danske Andelskassers Bank A/S
Region Midtjylland
Røde Kors søger en Blended Finance Advisor
Region Hovedstaden
Ringkøbing Landbobank søger Privatrådgiver til hovedkontoret i Ringkøbing
Region Midtjylland
Senior Director for Humanitarian Innovative Finance Hub
Region Hovedstaden
Sparekassen Kronjylland søger kvantitativ analytiker eller statistiker
Region Midtjylland
Forretningsorienteret controller til økonomistyring i Vejdirektoratet
Region Hovedstaden
Vil du være med til at udvikle vores ledelsesteam, og brænder du for ledelse?
Region Sjælland
Hans Knudsen Instituttet søger Senior Business Controller til økonomiafdeling
Region Hovedstaden
KPMG søger målrettede MidMarket-revisorer
Region Hovedstaden
Opsøgende privatrådgiver til Ringkjøbing Landbobank i Aarhus
Region Midtjylland
Finanstilsynet søger Vicekontorchef til kapitalmarkedsanalyse
Region Hovedstaden
Head of Finance and Controlling til Kalundborg Refinery
Region Sjælland
Er business controlling i staten noget for dig?
Region Hovedstaden
Vil du arbejde med økonomisk rådgivning for nogle af Danmarks største virksomheder?
Region Hovedstaden
Projektkonsulent til forretningskritisk projekt i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen
Region Hovedstaden
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden
Topdanmark søger IT-udvikler med flair for økonomi til transformationsprogram
Region Hovedstaden
Spændende juridiske stillinger indenfor et område med stor politisk bevågenhed
Region Hovedstaden
Skattestyrelsen søger teamkoordinator til transfer pricing
Region Hovedstaden
Brænder du for at bidrage til den regnskabsmæssige understøttelse af staten
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: [email protected]
Jobannoncer: [email protected]
Redaktion: [email protected]
Annonce materialer: [email protected]
Bogholderi: [email protected]

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]