Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Den grønne omstilling forandrer i landskabet

Joachim Kattrup

mandag 26. oktober 2020 kl. 11:27

Vedvarende energi fra vind og sol vil vokse markant, i takt med at vi skal bruge grøn strøm i elbiler, til varmepumper mv. Det kan det nuværende elnet ikke alle steder håndtere. Omvendt vil naturgasforbruget falde, mens de grønne gasser skal øges og bruges til helt andre ting end i dag. Energinet udgiver derfor nye analyser for at gøre opmærksom på fremtidens behov i el- og gasnettet og skabe dialog, så vi som samfund i fællesskab finder de bedste løsninger.
Produktion og forbrug af grøn strøm vil frem mod 2040 vokse markant. Den maksimale produktion, som vindmøller og solceller kan levere, vil gå fra i dag 7,4 GW til måske op mod 26 GW. En tre- eller firdobling vil mange steder skabe problemer for det nuværende højspændingsnet. Det er ikke bygget til at håndtere så store mængder energi.

På samme måde vil det danske gassystem undergå store forandringer. Fremtidens forbrug vil ikke på samme måde flyde ind fra Nordsøen og sprede sig ud i alle grene af landet, men blive lavet på en masse lokale biogasanlæg mv. og blive brugt lokalt eller sendt på kryds og tværs af landet.


Derfor udgiver Energinet nu analyserne ”Langsigtede udviklingsbehov i elnettet” og “Langsigtede udviklingsbehov i gassystemet”.


– Nogle af udfordringerne ligger 10-20 år ud i fremtiden, men andre er faktisk lige om hjørnet. Allerede nu er der fx steder, hvor stor lokal produktion fra vind og sol udfordrer elnettet. Det er vigtigt, at vi får en god dialog med kommuner, lokalsamfund, virksomheder, energibranchen og alle andre om udfordringerne, og hvordan vi som samfund laver den bedste grønne omstilling og i fællesskab finder de løsninger, der sikrer, at fx en fordobling af elforbruget ikke betyder dobbelt så mange elmaster og luftledninger, siger Hanne Storm Edlefsen, områdeleder for Strategisk Planlægning i Energinet Elsystemansvar.

Hvis mere elnet er eneste løsning
Analyserne viser bl.a., hvor der vil blive brug for at udbygge højspændingsnettet, hvis nedgravede kabler og nye luftledninger er de eneste værktøjer, vi som samfund tager i brug. Men der kan også være andre løsninger, understreger Hanne Storm Edlefsen.
Fx hvis vindmølleparker eller store solcelleanlæg placeres smarte steder, kan behovet for forstærkninger af elnettet nogle gange mindskes og måske helt undgås. Eller hvis fremtidens elektrolyseanlæg, der skal lave grøn strøm om til brint og andre grønne brændsler, placeres tæt ved store vindmølleparker eller solcelleanlæg, skal strømmen ikke transporteres på tværs af landet. Det kan omvendt kræve nye nedgravede brintrør.

Der kan også være helt andre løsninger, lokale løsninger, markedsløsninger, hvor det er muligt at skrue op og ned for produktionen eller forbruget – fx hvis der i et lokalområde med stor vind- eller solproduktion er virksomheder eller andre, der kan opsluge produktion, når det rigtigt blæser, eller solen skinner, forklarer Hanne Storm Edlefsen.

Dialog og gode ideer på bordet
– Vi står overfor en kæmpe forandring af hele energisystemet, og derfor skal vi i god tid have alle gode ideer på bordet og drøfte, hvordan den grønne omstilling kan komme til at påvirke landskabet, naboer og lokalsamfund. Vi vil få mange flere vindmøller på havet og store solcelleanlæg på land. Og vi der vil også skyde nye biogasanlæg og måske også brintfabrikker op. Vi kommer heller ikke uden om, at elnettet nogle steder skal forstærkes eller udbygges med kabler i jorden eller luftledninger, men andre steder findes der måske løsninger, der kan være både billigere for samfundet og mindre indgribende for de folk, der bor i området, siger hun.

Invitation til webinar
Med rapporterne inviterer Energinet borgere og interessenter til dialog om den grønne omstilling og udviklingen af el- og gassystemet – blandt andet med et åbent webinar for interessenter i november om analyserne, og hvad de kan bruges til. Læs mere om webinaret her.
Behovsanalyserne indgår desuden i forarbejdet til Energinets fremtidige opgave med at lave Langsigtede Udviklingsplaner, som løbende skal pege på behov og løsninger for el- og gasnettet. Analyserne følges op af en række andre delanalyser frem mod aflevering af den første Langsigtede Udviklingsplan, der efter planen skal udkomme i 2022.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank