Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Ekspert om Tax Governance: ”Samlet skattebidrag” bør oplyses på landeniveau

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 14. november 2023 kl. 17:51

Flere virksomheder er begyndt at oplyse om deres samlede samfundsmæssige skattebidrag, også kaldet global tax footprint eller total tax contribution. Tallet viser, at virksomhedernes samlede bidrag til statskassen består af mere end blot selskabsskat. Vestas og Carlsberg rapporterer begge om deres samlede skattebidrag, men kun Vestas gør det på landeniveau. Ifølge skatteekspert Ole Bendixen skal virksomheder, hvis de vil være med i førerfeltet, oplyse om deres samlede skattebidrag land-for-land.          

En del store danske virksomheder oplyser om deres samlede skattebidrag. Det gælder eksempelvis Carlsberg og Vestas, hvis samlede globale skattebidrag i 2022 var på henholdsvis 39 og 13 milliarder kroner. Her skal man dog være opmærksom på, at betegnelsen samlet skattebidrag dækker over mange elementer. Også de skatter, som virksomhederne opkræver for staten.

Virksomheders samlede skattebidrag dækker over både afholdte og opkrævede skatter – førstnævnte omhandler skatter, som selskabet selv betaler, herunder selskabsskat, moms, ejendomsskat og afgifter, hvorimod sidstnævnte drejer sig om skatter, som selskabet opkræver på vegne af staten, eksempelvis medarbejderskatter, punktafgifter og moms.

Ifølge Ole Bendixen, Senior Advisor hos BENDIXEN Tax Governance, er hensigten at give offentligheden indblik i, hvilken økonomisk påvirkning selskabet har på samfundet og verden, samlet set: ”Selskabsskatten udgør sjældent selskabers største skattebidrag. Man kan ikke generalisere, men opkrævede skatter i form af medarbejderskatter og afgifter vil ofte mere end fordoble selskabers skattebidrag.”

Der er stor forskel på, hvordan selskaber rapporterer om deres samlede skattebidrag. I sin seneste ESG-rapport meddeler Carlsberg, at bryggerigigantens samlede globale skattebidrag i 2022 var på 39 milliarder kroner. Heraf udgør opkrævede punktafgifter langt den største post, nemlig 25 milliarder kroner. Når det gælder selskabsskat, så betalte Carlsberg to milliarder kroner i 2022 – på globalt plan.

Carlsberg skelner i sin opgørelse ikke klart mellem afholdte og opkrævede skatter. Og vil man vide, hvad Carlsbergs samlede skattebidrag er i lande som f.eks. Danmark, så overlades man til fantasien. Som det fremgår af nedenstående tabel opdeler bryggerigiganten nemlig kun sit globale skattebidrag i tre regionale kategorier.

Økonomisk Ugebrev har spurgt Carlsberg, hvorvidt selskabet har planer om fremadrettet at rapportere om det samlede skattebidrag land-for-land. Carlsberg er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Hvor Carlsberg bruger én side på at oplyse om sit samlede skattebidrag, fylder Vestas redegørelse om emnet næsten halvdelen af selskabets 56 siders lange skatterapport. Vestas oplyser blandt andet, at selskabets samlede globale skattebidrag i 2022 var på knap 13 milliarder kroner – heraf udgør opkrævede skatter som eksempelvis medarbejderskat omkring 9 milliarder kroner, hvorimod afholdte skatter som f.eks. selskabsskat udgør knap 4 milliarder kroner.

Udover oplysninger om selskabets samlede skattebidrag på globalt og regionalt plan, leverer Vestas også et indblik i det samlede skattebidrag i de fjorten lande, hvor vindmøllegiganten har hovedparten af sin forretning.

Det gælder eksempelvis Danmark. Her oplyser Vestas blandt andet, at selskabet har 6.157 danske fuldtidsansatte, betalte 266 millioner kroner i selskabsskat og opkrævede 1.116 millioner kroner i skat på vegne af medarbejderne.

Ifølge Hjalte Volqvartz, Head of Group Tax i Vestas, er det vigtigt for Vestas at være transparente omkring selskabets skattebidrag – hvilket indebærer åbenhed omkring, hvordan det samlede skattebidrag fordeler sig i de lande, hvor selskabet opererer.

Udover at gennemsigtighed ifølge Hjalte Volqvartz er et vigtigt element i en ansvarlig og bæredygtig skattepraksis, åbner praksissen også døre for Vestas: ”Vi har som virksomhed en holdning til, hvornår en skattepraksis i et givent land eller region er hensigtsmæssig og vi vil gerne deltage i en dialog med lovgivere, civilsamfundet og andre interessenter og dermed bidrage til at sikre gode rammevilkår for vores industri. Vi tror på, at den bedste adgang til den dialog er gennem åbenhed.”

Ifølge Ole Bendixen er Vestas rapporteringspraksis et godt eksempel på, hvad der skal til, hvis man som selskab gerne vil være blandt frontløberne på området. Han understreger desuden, at manglende åbenhed omkring skattebidrag på landeniveau skyldtes et bevist fravalg fra de selskaber, der ikke oplyser om deres land-for-land skattebidrag.

”Det er et valg, som selskaberne træffer – der er jo ikke noget lovkrav. Men for at kunne oplyse sit samlede globale skattebidrag, så vil man jo kende sit aftryk på regions- og landeniveau. Mange virksomheder vælger dog ofte at starte med at offentliggøre det globale aftryk for så efter et par år at rulle det ud på regionsniveau, for derefter at oplyse på landeniveau. Vestas valgte at gå all in og være landespecifikke allerede i deres første selvstændige skatterapport, der udkom i 2023,” siger Ole Bendixen.

ØU: Hvilke oplysninger er særligt interessante i forhold til selskabers samlede skattebidrag?

”Man skal for det første ligge mærke til, hvor stor en andel selskabet selv betaler i skat og hvor meget de opkræver på vegne af staten. Og så er detaljeringsgraden også interessant – det vil sige: Hvor åbent er selskabet omkring de enkelte skattearter og hvor skatterne bliver betalt, altså hvilke lande?” siger Ole Bendixen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank