Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Eksperter: Forbedret skattetransparens værn mod misforståelser i medier

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 13. maj 2025 kl. 17:48

Søren Dalby, CEO & Senior Partner, KPMG Acor Tax, Denmark, EMA Head of Tax & Legal

Land-for-land rapportering om skat har traditionelt været et stort brydningspunkt i selskabers skatterapportering. Men der er stor fremgang: I 2022 udgav hvert 10. danske large cap-selskab en komplet land-for-land oversigt over betalinger af selskabsskat – i år er det hvert 3. large cap-selskab. For mid cap er andelen af selskaber med fuld land-for-land rapportering steget endnu mere, fra 6% af selskaberne i 2022 til 35% i 2025, altså næsten en seksdobling på fire år, viser ØU’s årlige Tax Governance Rating. Tre af landets fremmeste eksperter inden for skat gennemgår her udviklingen indenfor skattetransparens, skriver redaktør Claus Strue Frederiksen.

I 2022 begyndte Økonomisk Ugebrev at inkludere alle danske mid cap og large cap-selskaber i den årlige Tax Governance Rating. I den første rating rapporterede 50 procent af large cap-selskaberne om deres skattebetalinger på land eller regionsniveau, for mid cap var det 16 procent.

I dag er andelen steget til 65 procent for både large cap og mid cap – på fire regnskabsår er andelen af mid cap-selskaber, der rapporterer om deres skattebetalinger på land eller regionsniveau, firedoblet.

Endnu mere markant er udviklingen i forhold til fuld land-for-land rapportering, hvor selskaber rapporterer om deres skattebetalinger for samtlige af de lande, de opererer i: I 2022 offentliggjorde 11 procent af large cap-selskaberne en komplet land-for-land oversigt, for mid cap-selskaberne var det 6 procent. I år er andelen for både mid cap og large cap 35 procent – altså en tredobling for large cap og en seksdobling for mid cap.

Ifølge Søren Dalby, CEO og Senior Partner i KPMG Acor Tax, er en af årsagerne til den stigende land-for-land rapportering et EU-direktiv, som allerede fra næste år kræver, at de største selskaber offentliggør oplysninger om deres skattebetalinger, på landeniveau: ”Denne lovgivningsmæssige ændring har utvivlsomt været en væsentlig drivkraft bag den øgede offentliggørelse, da virksomheder forbereder sig på at opfylde de kommende krav.”

Søren Dalby peger på, at der de seneste år har været stigende interesse for internationale frivillige rapporteringsstandarder, såsom Global Reporting Initiative (GRI), og især deres GRI-207 standard fra 2023, der omhandler skatterapportering.

”Denne standard opfordrer til fuld land-for-land rapportering, hvilket mange selskaber har taget til sig som en del af deres strategi for ansvarlig skat og ESG. Kombinationen af EU-direktivet og GRI-207 standarden har skabt et miljø, hvor virksomheder ser værdien i at være proaktive med deres rapportering,” siger Søren Dalby.

Den markante stigning i fuld land-for-land rapportering for de store børsnoterede selskaber er ifølge Søren Dalby et klart tegn på, at danske børsnoterede selskaber ikke kun tilpasser sig de lovgivningsmæssige krav, men at de også engagerer sig i en bredere bevægelse mod større transparens og ansvarlighed i skattemæssige forhold.

Ole Bendixen, Senior Adviser hos BENDIXEN Tax Governance, er enig: ”Det er glædeligt, at så mange af selskaberne har startet denne rejse, inden lovgivningen kræver det. Og det vidner efter min mening om, at danske virksomheder mener det med skattetransparens alvorligt. Her er Danmark virkelig et foregangsland.”

Ifølge Christian Hallum, skatteekspert i Oxfam, er land-for-land rapportering det vigtigste af de otte målepunkter, der indgår i Økonomisk Ugebrevs årlige Tax Governance Rating. Fuld land-for-land rapportering giver nemlig mulighed for at efterprøve de til tider flotte formuleringer i virksomhedernes skattepolitik.

”Derfor er vi også særligt glade for, at der netop på fuld land-for-land rapportering sker så markante forbedringer i årets måling. Men vi noterer også, at der stadig er et stykke vej til, at alle virksomheder leverer denne form for åbenhed,” siger Christian Hallum.

Han tilføjer, at det i en tid med voldsomme angreb på ESG og social ansvarlighed er opmuntrende at se de markante forbedringer, som danske virksomheder har leveret på skattetransparens de seneste år.

Som det fremgår af nedenstående tabel er åbenheden omkring aktiviteter i skattelylande også steget betydeligt. I 2022 rapporterede 45 procent af mid cap-selskaberne om eventuelle aktiviteter i skattely på en måde, der giver point i vores rating – i år er det 65 procent. I samme periode er andelen er large cap-selskaber, der rapporterer på tilsvarende vis steget fra 58 procent til 77 procent.

Ifølge Christian Hallum skyldes langt de fleste henvendelser, som Oxfam får fra pressen omkring virksomheders skatteforhold, at en journalist er stødt på en skattelyforbindelse.

”Ved at have offentliggjort en forklaring på ens tilstedeværelse i skattely, er man som virksomhed langt bedre stillet, når disse typer historier graves frem. Det er dog vigtigt for os, at man ikke kun definerer skattely som de lande, der er på EU’s misvisende sortliste, men at man bruger en meningsfuld skattelyliste,” siger Christian Hallum.

Søren Dalby vurderer, at den øgede land-for-land rapportering betyder, at der er kommet mere fokus på, hvor selskaber opererer, og hvor meget de betaler i skat forskellige steder. Men da nogle af disse skattedata er blevet fortolket negativt, er mange selskabet blevet opmærksomme på at kontrollere deres eget narrativ.

”For at imødegå potentielle misforståelser har mange virksomheder således valgt at supplere deres rapportering med konkrete kommentarer, især når det gælder tal relateret til skattelylande. Ved klart og tydeligt at kommunikere, at tilstedeværelsen i et “skattely”-land skyldes legitime kommercielle hensyn og relevante aktiviteter, kan selskaberne bidrage til at reducere risikoen for misforståelser eller negativt vinklede historier, der baseres på tal uden kontekst,” siger Søren Dalby.

Ifølge Ole Bendixen har de danske børsnoterede selskaber, der indgår i Økonomisk Ugebrevs rating, formentlig ikke noget at skjule og derfor kan de ligeså godt være helt åbne omkring eventuelle aktiviteter i skattelylande.

”De fleste danske selskaber, der har aktiviteter i skattelylande, er der jo af almindelige forretningsmæssige årsager, ikke fordi de ønsker at betale mindre i skat i Danmark,” siger Ole Bendixen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank