Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Halvdelen af large cap-selskaber offentliggør land-for-land skattebetaling

Claus Strue Frederiksen

onsdag 18. maj 2022 kl. 5:50

Økonomisk Ugebrevs Tax Governance Rating 2022 viser overraskende, at halvdelen af alle danske large cap-selskaber nu oplyser om deres land-for-land skattebetalinger. Det er en markant højere andel end for mid cap-selskaberne, hvor kun 16 procent giver oplysningerne. Til gengæld opnår mid cap-virksomhederne i gennemsnit en bedre score end large cap-virksomhederne for den samlede beskrivelse af selskabets skattepolitik.   

Ifølge Søren Dalby, skattepartner i KPMG Acor Tax, afspejler Økonomisk Ugebrevs undersøgelse, at international skat er blevet et tillidsspørgsmål, og at danske selskaber over en bred kam gør en stor indsats for at sikre denne tillid i forhold til interessenter og omgivelserne.

Han fremhæver i den forbindelse undersøgelsens resultater vedrørende land-for-land rapportering. ”Jeg er mest overrasket over, hvor hurtigt at de danske selskaber har taget land-for-land rapportering til sig. Selvom der er mange nuancer i selskabernes individuelle tilgang til land-for-land rapporteringen, er de danske selskaber overordnet set meget langt fremme i forhold til andre lande. En af grundene er givet, at flere danske pensionskasser har efterspurgt mere åbenhed om skattebetalinger som en del af deres aktive ejerskab,” siger Søren Dalby.

Han peger endvidere på, at der fra 2021 er kommet nye anbefalinger fra Komiteen for God Selskabsledelse, hvor virksomheder blandt andet anbefales at offentliggøre en skattepolitik. ”Denne nye anbefaling har helt givet også haft en betydning i forhold til hvor mange i både large og mid cap, der nu har en skattepolitik,” siger Søren Dalby.

Sammenligner man store og mellemstore danske børsnoterede virksomheder med rating-resultaterne fra de forudgående år af de 100 største (noterede såvel som unoterede) virksomheder, er der enorm forskel i rapporteringspraksis. Som det fremgår af nedenstående oversigt, opnår danske large cap-selskaber en bedre score under samtlige syv målepunkter end top 100 virksomhederne gjorde de forudgående år. Mid cap-selskaberne opnår en bedre score i 5 ud af 7 målepunkter, end top 100 virksomhederne gjorde de forudgående år.

Ifølge Ole Bendixen, Senior Advisor hos BENDIXEN Tax Governance, byder Økonomisk Ugebrevs Tax Governance Rating 2022 på flere interessante resultater, herunder oplysningsniveauet omkring skatteincitamenter.

”Hvor det tidligere var lidt følsomt at omtale brugen af skatteincitamenter, så ser man nu, at flere og flere selskaber omtaler disse i enten skattepolitikken eller ESG-rapporteringen, sidstnævnte ofte med angivelse af områder samt realiserede og forventede skattefordele”, siger Ole Bendixen og tilføjer: ”Dette giver også rigtig god mening, idet skatteincitamenter jo netop er etableret for at blive anvendt af selskaber – oftest for at stimulere forskning & udvikling og/eller tiltrække investeringer til landet.”

Tax Governance Rating 2022* – målepunkter

1: Tax Governance: Har virksomheden offentliggjort en skattepolitik med oplysning om tilgang til governance og tax risk management?

2: Skattelylande: Er det eksplicit oplyst, hvorvidt selskabet har aktiviteter i skattelylande?

3: Skatteincitamenter: Er det tydeligt oplyst, hvordan selskabet forholder sig til skatteincitamenter? Mulighed for ekstra point: oplyser selskabet hvilke områder, selskabet benytter sig af disse skatteincitamenter?

4: Land-for-land rapportering: Har virksomheden oplyst betaling af selskabsskabsskat for de lande eller regioner, den opererer i? Mulighed for ekstra point: Har virksomheden fuldt oplyst selskabsskat for ALLE lande?**

5: Dialog med stakeholders: Oplyser selskabet om tilgang til og indgåede samarbejder med skattemyndigheder eller andre organisationer i forhold til at sikre compliance og modvirke aggressiv skatteplanlægning?

6: Verdensmål: Bliver skattepolitikken kædet sammen med et eller flere af FN’s 17 Verdensmål?

7: Offentliggørelse: Indgår skattepolitikken tydeligt som en del af virksomhedens politikker, som præsenteres i CSR-, ESG-, bæredygtigheds- eller årsrapporten?

BENDIXEN Tax Governance har bidraget med input til analysen. Research er foretaget af Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar ved research assistent Nicole Cherine de la Sencerie El-Dessouky og redaktør Claus Strue Frederiksen. Resultaterne kvalitetstjekkes ved rundsending til virksomhederne for kommentarer og verifikation.

*Økonomisk Ugebrevs Tax Governance Rating er en transparency rating. Det indebærer, at hvis en virksomhed eksempelvis ikke eksplicit har oplyst, hvorvidt den har aktiviteter i skattelylande (f.eks. jævnfør OECD eller EU’s skattelylister), så tildeles virksomheden ikke point i målepunkt 2. Denne pointtildeling betyder dog på ingen måde, at den pågældende virksomhed har aktiviteter i skattelylande – det betyder udelukkende, at virksomheden ikke eksplicit har oplyst herom.

På samme måde: Virksomheder, der ikke har offentliggjort en skattepolitik, tildeles ikke point i målepunkt 1. Det betyder ikke, at de ikke har en skattepolitik, hvilket de fleste formentlig har, det betyder blot, at de ikke har offentliggjort den. Dette gælder også i forhold til målepunkterne vedrørende skatteincitamenter, dialog med stakeholder og sammenkædning af verdensmål med skattepolitik – 0 point betyder, at virksomheden ikke har rapporteret herom, ikke andet.

**Virksomheder, der kun opererer i Danmark, og som har en officiel skattepolitik samt oplyser om deres skattebetalinger i Danmark, tildeles 1 point. Der er således kun mulighed for ekstrapoint, hvis virksomheden opererer i andre lande end Danmark og derved viser, at den har intention om at oplyse fyldestgørende om sine land-for-land skattebetalinger.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank