Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Hvad vil regeringen gøre for at sikre ligestilling af kvinder i ledelser og bestyrelser?

Joachim Kattrup

mandag 07. december 2020 kl. 9:12

Kvinder I Bestyrelser og politiske ordførere står bag en forespørgselsdebat i Folketinget tirsdag 8. december, der skal besvares af ligestillings- og erhvervsministrene:  ”Hvad vil regeringen gøre for at sikre ligestilling af kvinder i offentlige og private ledelser og bestyrelser?” Spørgsmålet er rejst på baggrund af KIB-konferencen ALLE VINDER fredag 18. september og målet er lov om opslag af alle ledelses- og bestyrelsespositioner i erhvervslivet. Så kan flere kvinder og mænd søge og dermed sikre flere kompetente kandidater til udvikling og øget konkurrenceevne.

”Dermed er der tale om et markant opgør med selvsuppleringskulturen i de danske virksomheder. Kvinder I Bestyrelsers formål er at fremme kvinder i ledelse og bestyrelser. Med dette forslag tilgodeser vi både diversiteten og ligestillingen af kvinder og mænd i rekrutteringsprocessen,” siger KIBs bestyrelsesformand Annette Piilgaard.

”Kvinder burde ud fra deres repræsentation i erhvervslivet have over en tredjedel af alle topjob-poster, men realiteten er, at der er 19 procent i bestyrelser og 15 procent i direktioner. Så der er et stykke vej endnu. Dette forslag vil have afgørende betydning for en optimering af topledelse i erhvervslivet, ligesom det allerede har været tilfældet i den offentlige sektor.”

Danske topledere og bestyrelsesformænd gik på konferencen ALLE VINDER længere end ligestillings- og erhvervsordførere i at indføre lovgivning, der kan lette kvinders adgang til erhvervslivets top: De anser således et forslag fra organisationen KIB-Kvinder I Bestyrelser om at gøre jobmarkedet på højt niveau gennemsigtigt gennem opslag af ledelses- og bestyrelsesposter ”som et plaster”.

Toplederne ved konferencen var adm. direktør Allan Polack, PFA, direktør Merete Søby, KMD, tdl. koncernchef Jeff Gravenhorst, ISS og bestyrelsesformand Anne Louise Eberhard samt næstformand Majbrit Berlau, Fagbevægelsens Hovedorganisation FH og formand Henning Thiesen, Djøf. De gik således ind for kvoter – i en afgrænset periode.  De deltagende politikerne var mere for forslaget om, at alle skal have lige adgang til også at søge poster i erhvervslivets tungeste klasse.

Politikerne stort set enige: Opslag en god ide
Kvinder I Bestyrelser har interviewet ordførerne Astrid Carøe, SF, Lars Aslan Rasmussen, S, Fatma Øktem, V, Birgitte Bergman, KF, Sikandar Siddique, Frie Grønne, Victoria Velasquez, Enhedslisten, Karina Adsbøl, DF og Samira Nawa, RV. 

Astrid Carøe, ligestillingsordfører for SF, synes, at KIBs forslag om offentligt opslåede topposter er interessant. Et forslag, hun har indtryk af kan give fælles politisk fodslag for fløjene samt velvillighed fra erhvervslivet: ”Ligestilling er en del af DNA’et hos SF.”

Karina Adsbøl, ligestillingsordfører for DF: ”Jeg kan sagtens se intentionen med forslaget, men udfordringen er, at man vil gå ind og bestemme i private virksomheder. Det er jeg skeptisk overfor.”

Fatma Øktem, ligestillingsordfører for Venstre, ser muligheder i forslaget: “Det betyder at alle, både mænd og kvinder, kan søge positionerne – de er ligestillede. Kvoter er ikke Venstres politik. De fungerer ikke. Det kan vi se i Island og Norge.”

Sikandar Siddique, politisk leder af Frie Grønne: ”Det er nødvendigt at have kønsbestemte kvoter, når leder- og bestyrelsesposter skal besættes, for at få kvinder bedre repræsenteret. Offentlige opslag af leder- og bestyrelsespositioner er en mere gennemførlig løsning.”

Birgitte Bergman, ligestillingsordføreren for Det Konservative Folkeparti, støtter offentlige jobopslag om leder- og bestyrelsespositioner – frem for kvoter. ”Så kan erhvervslivet vælge på kompetencer og person frem for på køn. Kvinder har ikke brug for at blive favoriserede. De har blot brug for lige muligheder – og flere rollemodeller.”

Victoria Velasquez, erhvervsordfører for Enhedslisten: ”Forslaget om offentligt opslåede stillinger er en rigtig god ide. Specielt fordi vi kan se, at det er de uåbne rekrutteringssystemer, der er problemet.”

Samira Nawa, ligestillingsordfører for De Radikale, vurderer, at forslaget om, at virksomheder skal slå topposter offentligt op, kan blive en win-win for både virksomheder og jobansøgere. Diversitet er et konkurrenceparameter, der vil gøre det muligt for virksomhederne at tiltrække de bedste jobkandidater.”

Lars Aslan Rasmussen, ligestillingsordfører for Socialdemokratiet, siger, at ”hvis virksomhederne fortsat ikke lever op til måltallene eller det går den modsatte vej, kan Kvinder I Bestyrelsers forslag om lovmæssige opslag af alle ledelses- og bestyrelsespositioner måske blive relevant”.

Om problematikken med at få kvinder i de danske ledelser og bestyrelser: ”Socialdemokratiets løsning er synliggørelse af virksomhedernes måltal i forhold til det underrepræsenterede køn. Jeg synes egentlig, at der er en god dialog om optimering af måltal med arbejdsgiverne. Mit indtryk er, at de tager problemet alvorligt, og at de rykker på det”.

Lars Aslan Rasmussen erkender, at virksomhederne ikke er i mål endnu:

”Socialdemokratiet ønsker, at måltallene synliggøres yderligere. Jo mere man tydeliggør et problem, desto større incitament er der for at gøre noget ved det. Vi ønsker desuden flere dialogmøder med virksomhederne.”

Han siger om Kvinder I Bestyrelsers forslag om opslåede stillinger til bestyrelsesposter ”Det er et sympatisk forslag, men vi vil stadig gerne arbejde videre ad frivillighedens vej. Når vi ikke i mål, kan vi se på forslaget igen.”

Forespørgselsdebatten følges op af et muligt beslutningsforslag torsdag 10. december i Folketinget.

[postviewcount]

Jobannoncer

Hvad siger du til at surfe rundt på nettet, mens du passer dit arbejde? Lige nu søger vi nye kollegaer til Moms på e-handel i Frederikssund
Region Sjælland
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø søger Akademiker til Økonomistyring
Region Hovedstaden
Head of Financial Management til Cobblestone
Region Hovedstaden
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden
Er du Grønlandsbankens nye Erhvervsrådgiver?
Grønland
Head of Controlling – Kalundborg Refinery
Region Sjælland
Tekniske graduates til Koncern IT – en af Danmarks største it-arbejdspladser
Region Hovedstaden
Graduates til Koncern IT – en af Danmarks største it-arbejdspladser
Region Hovedstaden
Erhvervsrådgiver til Erhvervscenter Aalborg
Region Nordjylland
Energinet søger bred profil med økonomisk eller juridisk baggrund
Region Syddanmark

Mere fra ØU Samfundsansvar

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: [email protected]
Jobannoncer: [email protected]
Redaktion: [email protected]
Annonce materialer: [email protected]
Bogholderi: [email protected]

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]