Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Internationalt finansmedie: Danske Bank er klimafrontløber

Claus Strue Frederiksen

mandag 21. august 2023 kl. 13:50

Financial Times har netop udpeget Danske Bank som klimafrontløber. Verdens største finansmedie bider blandt andet mærke i, at Danske Bank er den første og eneste storbank i verden, der har stoppet for nye udlån til fossile selskaber, der udvider deres fossile produktion. I Økonomisk Ugebrevs ESG-survey for finansbranchen fremhæver Danske Bank da også stop for udlån til fossil kapacitetsudvidelse som et af bankens klimaresultater. Ifølge Kristin Parello-Plesner, bæredygtighedschef i Danske Bank, har banken dog leveret en lang række klimaresultater de seneste år, herunder at reducere udlån til olie- og gasproducenter med omkring 50 procent.    

Økonomisk Ugebrev bringer i denne uge resultaterne af vores årlige ESG-survey, hvor vi har spurgt 16 af Danmarks største banker, forsikringsselskaber og kapitalforvaltere om deres arbejde med ESG, herunder hvad de betragter som de største ESG-udfordringer, deres bidrag til at løse dem samt deres resultater.

I det følgende bringer vi et uddrag af survey-besvarelsen fra Danske Bank, der forleden blev udnævnt til klimafrontløber af Financial Times. Financial Times skriver blandt andet: “Sometimes, though, a bank draws ahead of the pack (…). The Danish institution (Danske Bank, red.) in January became the only major bank to rule out loan and underwriting deals with energy giants that are expanding oil and gas production, in effect barring it from business with upstream providers in Norway, Sweden and Denmark, its main countries of operation. Activists were on cloud nine.”

”Som en af Nordens største banker har vi et stort ansvar, men også en unik mulighed for at bidrage til at løse klimaudfordringen. ​Langt hovedparten – det vil sige 99,9 procent – af Danske Banks klimaaftryk kommer fra de såkaldte ‘financed emissions’. Det er den udledning, der stammer fra de aktiviteter, som banken indirekte er en del af gennem udlån og investeringer. Vores opgave i at understøtte den grønne omstilling handler derfor først og fremmest om, hvordan vi hjælper vores kunder og påvirker samt udvælger vores investeringer,” oplyser Kristin Parello-Plesner, bæredygtighedschef i Danske Bank.

ØU: Hvad gør I konkret for at bidrage til at løse klimaudfordringen?

”Vi har udarbejdet en af sektorens mest ambitiøse klimaplaner, ‘Danske Bank’s Climate Action Plan – Our Roadmap to Net Zero’, hvor vi tager et afgørende skridt i indsatsen for at nå Paris-aftalens mål. Målene i planen er udarbejdet i tråd med de retningslinjer, som det uafhængige og forskningsbaserede ekspertorgan Science-Based Targets initiative står bag. Som en vigtig del af planen har vi kortlagt bankens samlede direkte og indirekte CO2-aftryk for at sikre, at koncernen sammen med vores kunder når Paris-aftalens mål,” oplyser Kristin Parello-Plesner.

Hvad har I skabt af resultater de seneste år?

”Vi har i løbet af de seneste to år reduceret vores udlån til olie- og gasproducenter med omkring 50 procent. Dermed er vores udlån til virksomheder, hvor fossile brændsler indgår i forretningsmodellen, nu nede på omkring 2 procent af vores samlede udlån. Vi har stoppet for nye udlån til virksomheder, der udvider deres fossile produktion. Siden 2020 har vi nedbragt vores investering i produktion af fossile energikilder med 37 procent. Og vi finansierer eller investerer ikke i selskaber, der har mere end 5 pct. af deres indtjening fra kul til energiproduktion, medmindre der foreligger en troværdig transitionsplan til at komme under grænsen på 5 procent,” oplyser Kristin Parello-Plesner

Han tilføjer: ”Desuden er vi godt på vej til at nå vores 2023-mål om at levere 300 mia. kr. i bæredygtig finansiering, det vil sige grønne lån og bæredygtige obligationsudstedelser for vores kunder. Og vi har som den første nordiske bank, sat mål for udlån til shipping, energiforsyning, og olie- og gas, hvorved vi forpligter os til at reducere udledningen med op til 50 procent i de enkelte sektorer frem mod 2030. På investeringssiden vil vi desuden halvere vores klimaaftryk i 2030 sammenlignet med 2020. Afslutningsvis kan nævnes, at vi løbende lancerer nye produkter og rådgivning, der skal hjælpe vores kunder med at nedsætte, deres klimapåvirkning. Lige fra attraktive elbilslån til kampagner som ”Fyr dit fyr”.”

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank