Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Klima Rating: Tryg er bedst til at kombinere klima og profit

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 25. januar 2022 kl. 5:40

Godt resultat fra Tryg løfter udbyttet med 19 pct.

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvars Klima Rating kortlægger også hvilke C25 virksomheder, der er bedst til skabe mest økonomisk profit pr. ton udledt CO2. Tryg, Danske Bank og Simcorp ligger i top, hvorimod Rockwool, DSV og Mærsk udleder enorme mænger klimagas, for hver million de tjener, viser opgørelsen.   

I Økonomisk Ugebrev Samfundsansvars Klima Rating indgår, hvor mange tons drivhusgas danske C25 virksomheder udleder for hver million kroner, de formår at generere i overskud. Undersøgelsen viser, at der blandt de store danske virksomheder er enorm stor forskel på, hvor gode de er til at tjene penge, samtidig med at de udleder mindst muligt drivhusgas. En del af forklaringen er selvfølgelig store sektorforskelle.*

Som det fremgår af tabellen, formår Tryg, Danske Bank, Simcorp og Netcompany at udlede under 10 tons drivhusgas for hver million kroner, de skaber i overskud. Novo Nordisk, Coloplast og Chr. Hansen ligger alle under 100 tons udledt drivhusgas for hver million, de tjener – men over 30 tons. I bunden af tabellen finder man Mærsk, DSV, Rockwool og Ørsted, der alle udleder flere tusind tons drivhusgas for hver million, de skaber i overskud.

 

Vigtigt er det at forstå, at de C25 virksomheder, der er bedst til at kombinere høj indtjening med lav udledning af drivhusgas, afhænger af sektorforhold. Det betyder, at de middelmådige og lavt rangerede virksomheder ikke nødvendigvis kan betegnes som klimaskurke.

Eksempelvis må vindmøllegiganten Vestas spejde langt efter en topplacering på trods af, at virksomheden fremstiller produkter, der er vigtige for den grønne omstilling. Det samme gælder i et vist omfang bundskraberen Rockwool, hvis produkt bidrager til at reducere udledningen af drivhusgas hos brugerne, fordi bedre isolering nedbringer varmeforbruget i bygninger markant.

Det er dog langt fra alle virksomheder på listen, der ligesom Vestas og Rockwool producerer produkter, der har positiv indvirkning på mængden af drivhusgas, der udledes af andre aktører. Carlsberg, DSV og Mærsks produkter bidrager eksempelvis ikke til den grønne omstilling.

Udover at undersøge C25 virksomhedernes evne til at skabe mest mulig profit for mindst mulig klimabelastning har vi på Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar også set på forholdet mellem omsætning og CO2-udledning.

I Erhvervsstyrelsen oplæg til ESG-nøgletal (nøgletal 5) opfordres virksomheder til at oplyse om deres samlede CO2-udledning set i forhold til omsætning. Som det fremgår af nedenstående tabel, er der også stor forskel på, hvor meget drivhusgas C25 virksomhederne udleder, hver gang de omsætter for en million kroner.

 

Igen er det Tryg, Danske Bank, Simcorp og Netcompany, der topper listen. Alle disse fire virksomheder har et klimaaftryk på under 1 ton CO2, hver gang de omsætter for en million kroner. DSV, Carlsberg, Mærsk, Rockwool og Ørsted indtager de sidste pladser – alle disse fire virksomheder udleder over 100 tons drivhusgas pr. omsætningsmillion.

Sådan har vi gjort

Undersøgelserne af forholdet mellem klimaaftryk/profit og klimaaftryk/omsætning indgår som en del af Økonomisk Ugebrev Samfundsansvars Klima Rating af C25.

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvars Klima Rating er udarbejdet med udgangspunkt i offentligt tilgængeligt materiale, herunder årsrapporter, bæredygtighedsrapporter og vederlagsrapporter publiceret af C25 virksomhederne i 2021.

Det er værd at holde sig for øje, at C25 virksomhedernes klimarapportering er meget forskelligartet, og at klimaoplysningerne ofte er vanskelige at sammenligne på tværs af forskellige virksomheder. Vi har gjort vores bedste for at sikre, at vi ikke sammenligner æbler og pærer, men da vi ikke er i stand til at tjekke virksomhedernes klimadata og udregningsmetoder i detaljen, har vi valgt at holde os til de oplysninger, virksomhederne angiver i officielle rapporter.

Alle de 24 virksomheder, der indgår i undersøgelsen, har god tid inden udgivelsen fået tilsendt de klimaoplysninger, vi har indsamlet om dem. Bortset fra Mærsk og Vestas, der ikke er vendt tilbage på vores henvendelse, har alle de resterende 22 virksomheder godkendt data.

En del virksomheder har benyttet lejligheden til at kommentere vores tal – og vi har i enkelte tilfælde korrigeret data. Det skete eksempelvis, da en virksomhed var i stand til at påvise, at den rent faktisk i en rapport oplyser om sine scope 1, 2 og 3 udledninger, selvom vi havde noteret, at det ikke var tilfældet.

Research er foretaget af Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar ved research assistent Nicole Cherine de la Sencerie El-Dessouky og redaktør Claus Strue Frederiksen.

*Denne artikel er siden udgivelsen blevet opdateret. I forbindelse med et kvalitetstjek er vi blevet opmærksomme på, at vores beregninger af Ørsteds udledninger i forhold til omstætning og indtjening var fejlbehæftede. Det er nu rettet.  

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank