Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Tax Governance Rating 2022: Grundfos’ CFO: Vi har valgt at lægge alt frem

Claus Strue Frederiksen

onsdag 01. juni 2022 kl. 5:50

Grundfos’ nye skattepolitik bringer selskabet helt til tops i Økonomisk Ugebrevs Tax Governance Rating 2022. Den danske pumpegigant har, ifølge CFO Mikael Geday, valgt at offentliggøre alle relevante skatteoplysninger, herunder skattebetalinger for samtlige lande, virksomheden opererer i. Mikael Geday forstår imidlertid godt de virksomheder, der er mere tilbageholdende med at oplyse om deres skatteforhold.

Hvis man tror, at Grundfos’ nye skattepolitik betyder, at virksomhedens skattebetalinger har ændret sig, så tager man fejl.  ”Vi har sådan set hele tiden betalt vores retmæssige samfundsbidrag, så her er intet nyt under solen. Den store forskel er, at vi har skrevet det ned og offentliggjort det. Men er det så bare en skrivebordsøvelse, uden reel praktisk betydning? Nej, bestemt ikke. Ved at formulere og udgive en skattepolitik har vi skabt mere transparens omkring vores skatteforhold – og det har værdi i sig selv,” siger Mikael Geday, CFO i Grundfos.

Ifølge Mikael Geday tager skattepolitikken afsæt i selskabets formål, der tilsiger, at pumpevirksomheden skal stræbe efter at have en positiv indvirkning på verden. Heraf følger en række virksomhedsværdier herunder at være åben og ærlig omkring virksomhedens aktiviteter.

”Med udgangspunkt i vores værdigrundlag formulerede vi først et sæt skatteprincipper, som vi efterfølgende udviklede til en egentlig skattepolitik. Hovedsigtet var at være så åben som muligt. Det er vi på alle andre områder, så det skal vi naturligvis også være på skat. Spørgsmålet var derfor, hvordan det skulle udmøntes i praksis,” siger Mikael Geday.

Han tilføjer: ”I den forbindelse lod vi os blandt andet inspirere af jeres (Økonomisk Ugebrevs, red) skatte-rating samt af GRI’s retningslinjer på skatteområdet. Desuden spillede de kommende lovkrav fra EU, der træder i kraft i 2025 og blandt andet indeholder krav om land-for-land rapportering, også en rolle.”

Grundfos er en af de få virksomheder i Økonomisk Ugebrevs Tax Governance Rating 2022, der oplyser om skattebetalinger for samtlige lande, selskabet opererer i.  Selvom Mikael Geday mener, at fuld åbenhed er det rigtige for Grundfos, så anerkender han, at det er et dilemma.

”Skat er et yderst kompliceret område, og oplysninger om virksomheders skattebetalinger bliver sommetider udlagt forkert og brugt til at hænge virksomheder ud på et uretmæssigt grundlag. Hvis man leder efter huller i osten, så kan man ofte finde et sted og et år, hvor selv ansvarlige og lovlydige virksomheders skattebetalinger umiddelbart fremstår lidt besynderlige, det gælder også for Grundfos,” siger Mikael Geday og tilføjer:

”Vi har valgt at lægge det hele frem. Men jeg forstår godt de virksomheder, der er mere tilbageholdende og måske nøjes med at rapportere om deres skattebetalinger på regionalt niveau.”

Udover risikoen for en tur i den offentlige gabestok henviser virksomheder sommetider til, at de grundet konkurrencehensyn ønsker at holde visse oplysninger om deres skatteforhold for sig selv (som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev gælder det eksempelvis Carlsberg).

I forbindelse med udarbejdelsen af skattepolitikken stødte teamet i Grundfos dog ikke på skatteoplysninger af så forretningsmæssig følsom karakter, at de måtte fravælges.  ”Det kan variere fra branche til branche. Men konkret fravalgte vi ikke noget, som vi anså for relevant for offentligheden, men som vi samtidig vurderede som værende for følsomt for vores forretning,” siger Mikael Geday.

I jeres land-for-land rapportering inkluderer I blandt andet oplysninger om omsætning, profit og indkomstskat for de over 60 lande, i opererer i. Har I overvejet at inddrage endnu flere oplysninger, eksempelvis hvad I har betalt i moms og andre afgifter i de pågældende lande? Eller hvor meget I har betalt i skat på vegne af jeres medarbejdere?  

”En stor del af vores samfundsbidrag kommer fra beskæftigelsen af vores medarbejdere. Indtil videre har vi alene oplyst det totale samfundsbidrag i vores bæredygtighedsrapport. Vi har ikke konkrete planer om at udvide land-for-land rapporteringen, men vil løbende vurdere, hvad der er muligt,” siger Mikael Geday.

Mikael Geday bifalder generelt den øgede åbenhed på skatteområdet, men han mener samtidig, at særligt politikerne godt må blive bedre til at tænke over alt det merarbejde, som de øgede krav til åbenhed pålægger virksomhederne.

”Når jeg taler med kolleger, er det mit klare indtryk, at de gerne vil imødekomme samfundets forventninger til øget åbenhed, også på skatteområdet.  Generelt ønsker virksomhederne at være i symbiose med de samfund, de opererer i, derfor er det naturligt at være åben og ærlig om sine forhold. Samtidig er det dog vigtigt at forstå, at de stadig mere omfattende dokumentationskrav lægger en stor arbejdsbyrde på virksomhederne. Visse oplysninger er temmelig omkostningstunge at fremskaffe og dokumentere – derfor bør politikere og andre være særdeles skarpe på hvilke data, der er relevante, inden de øger forventninger og rapporteringskrav til virksomhederne yderligere,” siger Mikael Geday.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank