Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

MP Pension sortlister tre selskaber

Joachim Kattrup

mandag 18. februar 2019 kl. 23:27

Pensionskassen for magistre og psykologer ændrer politik i forhold til investeringer i firmaer, der har aktiviteter i konfliktramte områder.

En af verdens største leverandører af byggematerialer – det tyske selskab HeidelbergCement – det amerikanske teknologiselskab Motorola Solutions og det marokkanske statsejede selskab OCP Group er blevet tilføjet til listen over selskaber, som pensionsselskabet MP Pension ikke længere ønsker at investere i.

Det sker på baggrund af en vurdering af, at selskaberne bidrager til krænkelser af menneskerettighederne ved deres aktiviteter i konfliktramte områder på henholdsvis Vestbredden og Vestsahara. Beslutningen betyder at MP Pension skal omplacere omkring 80 millioner kroner.

MP Pension har gennem de sidste to år haft interne diskussioner om, hvordan det skal håndteres, når firmaer, pensionsselskabet investerer i, har aktiviteter i konfliktramte områder, og er endt med at ændre politik på området, forklarer direktør i MP Pension Jens Munch Holst.

»Ved den gamle politik forholdt vi os til, om det var lovligt eller ulovligt at investere på f.eks. Vestbredden. Og det er lovligt, så længe man er agtpågivende. Vi gik ikke længere ned og vurderede, om menneskerettighederne blev brudt ved den aktivitet, som selskabet har,« siger han.

»Nu har vi implementeret en ny politik, der er mere vidtgående end tidligere. Den nye politik inkluderer soft law i vores vurderinger af virksomhederne og ser på virksomhedens aktiviteter i forhold til menneskerettighederne,« siger han.
Dialog giver ikke mening

I begrundelserne henviser MP Pension blandt andet til en udtalelse fra Udenrigsministeriet fra 2014 om, at »finansielle transaktioner« i israelske bosættelser, eller til gavn for de israelske bosættelser er »forbundet med juridiske og økonomiske risici i kraft af, at de israelske bosættelser i henhold til folkeretten er opført på besat jord«.

Man bør ifølge Udenrigsministeriet »ligeledes være opmærksom på mulige overtrædelser af den humanitære folkeret og menneskerettighederne«.

HeidelbergCement driver et stenbrud på et område, der »ifølge FN, EU og det danske Udenrigsministerium udgør palæstinensisk territorium besat af Israel,« skriver MP Pension i eksklusionsbeslutningen, mens Motorola »i en længere årrække har leveret sikkerhedsudstyr til en række israelske bosættelser på Vestbredden«.

OCP Group ekskluderes, fordi selskabet »er involveret i udvinding af fosfat i Vestsahara uden at dette vurderes at komme den lokale befolkning til gode eller ske med deres samtykke«.

Ud over de tre selskaber starter MP Pension en skærpet dialog med 17 andre selskaber, heriblandt Volvo, Siemens og Paypal, der tidligere har været kritiseret for deres aktiviteter på Vestbredden.

Diskussionen om danske pensionsselskabers investeringer i selskaber, der opererer i besatte områder, har flere gange været behandlet i medierne – særligt som følge af flere rapporter udgivet af mediet Danwatch siden 2012.

I 2015 ekskluderede det største danske pensionsselskab PFA HeidelbergCement, og senere traf DIP, JØP, Pensam og Sampension også beslutning om eksklusion af det omstridte firma.

Motorola Solutions er ud over MP Pension også ekskluderet af Sampension og Pensam, mens OCP Group tidligere er blevet ekskluderet af Lærernes Pension og Velliv.

Forkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke Helle Munk Ravnborg, der i flere år har kritiseret pensionsselskabernes aktiviteter særligt på Vestbredden, betegner det som »vældigt positivt«, at MP Pension har ændret kurs.

Hun fremhæver særligt, at MP Pension – i modsætning til de fleste andre pensionsselskaber – åbent fremlægger længere begrundelser for eksklusionerne, og at argumentationen baserer sig på FN’s retningslinjer.

information.dk/indland/2019/02/mp-pension-sortlister-tre-selskaber-aktiviteter-besatte-omraader

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank