Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

ØU Samfundsansvar lancerer Samfunds-Rating for C25

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 01. februar 2022 kl. 5:30

Finanssektorens brancheorganisationer er positive overfor skærpede ansvarsregler for ledelsesmedlemmer, men er de så stramme nok?

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar lancerer nu en ny Samfunds-Rating med fokus på ’S’et i ESG. På baggrund af syv udvalgte målepunkter gør ratingen status over C25 selskabernes aktuelle sociale fodaftryk. I denne artikel gennemgår redaktør Claus Strue Frederiksen de udvalgte målepunkter samt sigtet med det nye rating-redskab.

Hvilken dansk C25-virksomhed har det bedste sociale fodaftryk? Er det den virksomhed, der betaler mest i selskabsskat? Den med den højeste kønsdiversitet i bestyrelsen? Den virksomhed, der kommunikerer mest overbevisende? Eller er det den virksomhed, der efterlever de mest toneangivende internationale samfundsansvarlige guidelines? Buddene er mange og forskelligartede.

Økonomisk Ugebrev har de seneste måneder arbejdet på at designe en Samfunds-Rating, der på baggrund af en række enkle og klare parametre udpeger, hvilke virksomheder, der har det bedste sociale fodaftryk. Rating-redskabet består af følgende syv målepunkter:

  • Total betalt selskabsskat* i forhold til indtjening
  • Total medarbejderskat i forhold til medarbejderudgifter
  • Medarbejderomsætning
  • Lønforskel mellem CEO og medarbejdere
  • Kønsdiversitet i executive management**
  • Skatterapportering – land-for-land rapportering
  • Medarbejderkomponenter (f.eks. tilfredshed, turnover, sikkerhed, diversitet) i topchefløn

 I forhold til de fem første målepunkter tildeles virksomheder mellem 0 og 3 point. I forhold til de to sidste målepunkter tildeles virksomheder 0 eller 1 point. Se også faktaboks nederst om målepunkter og pointtildeling.

Ved udvælgelsen har vi valgt målepunkter (1 og 2), der inkluderer virksomhedernes skattebetaling; både selskabsskat og medarbejderskat.

Selskabsskat udgør et væsentligt bidrag fra virksomhederne til samfundet, hvorfor det er oplagt at inddrage selskabsskat i en rating af virksomheders sociale aftryk. Men også medarbejderskatten er interessant. Den skat medarbejderne betaler ender jo udelukkende i statskassen, fordi virksomheden har ansatte, der qua deres arbejde kan beskattes.  For at kunne sammenligne virksomheder på tværs, har vi valgt at sætte den totale selskabsskat i forhold til indtjening og medarbejderskatten i forhold til medarbejderudgifter.

Vi har også valgt et målepunkt for medarbejderomsætning, da høj omsætningshastighed i personalet kan være udtryk for relativt svage medarbejderforhold, hvor det er vanskeligt at holde på de ansatte. Et om lønforskel mellem CEO og medarbejdere, der siger noget om virksomhedens lønstruktur. Og et om kønsdiversitet, der siger noget om evnen til at ansætte og fastholder kvindelige ansatte.

Disse målepunkter er inspireret af Erhvervsstyrelsens oplæg til ESG-nøgletal, henholdsvis punkt 13, 19 og 16. De to sidste målepunkter går på transparens samt på, hvorvidt virksomheden har integreret medarbejderkomponenter i topledelsens bonusprogram.

Det er vigtigt at understrege, at vores ærinde først og fremmest er at belønne virksomheders sociale og samfundsmæssige bidrag og ikke deres ambitioner og politik på området. Lidt på samme måde, som man gør på det finansielle område, når man rater virksomheder efter lønsomhed og vækst. Her er det også langt hen ad vejen de faktuelle tørre tal, der er afgørende, og knap så meget de gode intentioner.

Vi tager ikke hensyn til branche. Modsat klimaområdet, hvor visse brancher nærmest er født med et højere klimaaftryk end andre, er ‘S’et i ESG knap så sektor-sensitivt som klima.

Vi planlægger at lave en årlig C25 Samfunds-Rating. I år gør vi det dog lidt anderledes – vi præsenterer en rating i begyndelsen af februar på baggrund af relevante virksomhedsrapporter, der udkom sidste år samt en rating i foråret med udgangspunkt i dette års bæredygtighedsrapporter.

Derved kan vi allerede dette forår se, om der er sket fremskridt og forskydninger blandt virksomhederne i forhold til de udvalgte målepunkter. Vi har desuden tænkt os at bruge rating-redskabet til at måle danske virksomheder op mod udenlandske virksomheder samt på sigt at vurdere og rangere danske virksomheder uden for C25.

FAKTABOKS

Målepunkt 1: pointtildeling: Den bedste tredjedel, dvs. virksomhederne med den højeste skatteprocent, tildeles 3 point. Midtergruppen tildeles 2 point. Virksomhederne med den laveste skatteprocent set i forhold til indtjening tildeles 1 point. I fald en virksomhed betaler selskabsskat af underskud tildeles den 3 point.***

Målepunkt 2: pointtildeling: Den bedste tredjedel, dvs. virksomhederne med den højeste skatteprocent, tildeles 3 point. Midtergruppen tildeles 2 point. Virksomhederne med den laveste skatteprocent set i forhold til medarbejderudgifter tildeles 1 point.***

Målepunkt 3: pointtildeling: Den bedste tredjedel, dvs. virksomhederne med den laveste medarbejderomsætning, tildeles 3 point. Midtergruppen tildeles 2 point. Virksomhederne ned den højeste medarbejderomsætning tildeles 1 point.***

Målepunkt 4: pointtildeling: Den bedste tredjedel, dvs. virksomhederne med den lavest lønforskel mellem CEO og medarbejdere, tildeles 3 point. Midtergruppen tildeles 2 point. Virksomhederne ned den højeste lønforskel mellem CEO og medarbejdere tildeles 1 point.***

Målepunkt 5: pointtildeling: Den bedste tredjedel, dvs. virksomhederne med den laveste kønsdiversitet i executive management, tildeles 3 point. Midtergruppen tildeles 2 point. Virksomhederne ned den højeste kønsdiversitet i executive management tildeles 1 point.***

Målepunkt 6: pointtildeling: Virksomheder, der fyldestgørende rapporterer om deres land-for-land skattebetalinger, tildeles 1 point.***

Målepunkt 7: pointtildeling: Virksomheder, der klart og tydeligt oplyser, at der indgår medarbejderkomponenter i topledelsens bonusprogrammer, tildeles 1 point. Virksomheder, der ikke har integreret medarbejderkomponenter i topledelsens bonusprogrammer eller ikke har oplyst klart og tydeligt herom, tildeles 0 point. Med klart og tydeligt menes, at det skal fremgå af relevante dokumenter, at topchefbonussen (blandt andet) afhænger af virksomhedens medarbejderkomponenter (og ikke blot af ESG, bæredygtighed mm.).***

*Faktisk betalt selskabsskat jvf. selskabernes pengestrømsopgørelse

**Dette er blevet ændret fra ‘direktionen’ til ‘executive management’.

***Virksomheder, der ikke har rapporteret herom, tildeles 0 point. Følgende rapporter er relevante for denne rating: Årsrapport, bæredygtighedsrapport, ESG-rapport og vederlagsrapport. Hvis oplysningerne ikke findes i en eller flere af disse rapporter, tildeles virksomhederne 0 point.

[postviewcount]

Jobannoncer

Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H
Udløber snart
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank