Som den eneste danske large cap-virksomhed scorer Pandora maksimumpoint i dette års Tax Governance Rating. Smykkevirksomheden bevæger sig fra sidste års plads i midterfeltet til en topplacering og bliver derved en af årets store højdespringere. Den største fremgang står Schouw & Co. for – industrikonglomeratet går fra nul point i 2021 til en plads i førerfeltet, der igen i år indtages af virksomheder som Ørsted og Sydbank.
Med ni point ud af ni mulige stryger Pandora til tops i Økonomisk Ugebrevs Tax Governance Rating 2022, skarpt efterfulgt af GN Store Nord, Lundbeck, Schouw og Co., Sydbank og Ørsted, der alle opnår otte point. Herefter følger otte virksomheder, herunder Mærsk og Novozymes, med syv point.
35 ud af large cap-kategoriens 44 selskaber forbedrer i år deres skattescore, heraf er ti nye på rating-listen. Schouw og Co. er den største højdespringer – fra nul point i 2021 til otte point i år. Også GN Store Nord har taget et stort spring, fra ét point sidste år til otte point i år.
Af de 13 nye på rating-listen opnår AKL med seks point den bedste score, efterfulgt af Netcompany og Ringkøbing Landbobank, der begge får fem point.
22 af de danske large cap-selskaber får point for land-for-land rapportering, heraf tildeles fem virksomheder – Danske Bank, Jyske Bank, Nordea, Pandora og Schouw og Co. – ekstrapoint for at oplyse om skattebetalinger for samtlige af de lande, de opererer i.
Pandora ligger i særklasse ved blandt andet at oplyse om selskabets land-for-land skattebetalinger i alle de 43 lande, virksomheden opererer i.
I skattepolitikken skriver selskabet blandt andet: “Pandora understands the need for more transparency by both taxpayers and tax administrations, and the need to provide more clarity about Pandora’s position on tax. We provide regular information about our approach to tax and taxes paid to our stakeholders, including investors, policy makers, employees and the general public.”
Dette syn på transparens på skatteområdet har i forhold til vores måling vist sig at være mere end blot fine ord og gode intentioner – Pandora har også formået at føre det ud i livet.
Den gennemsnitlige score for large cap-selskaberne er 5,0 – seks large cap-virksomheder ud af 44 har ikke publiceret en skattepolitik.
Tax Governance Rating 2022* – målepunkter
1: Tax Governance: Har virksomheden offentliggjort en skattepolitik med oplysning om tilgang til governance og tax risk management?
2: Skattelylande: Er det eksplicit oplyst, hvorvidt selskabet har aktiviteter i skattelylande?
3: Skatteincitamenter: Er det tydeligt oplyst, hvordan selskabet forholder sig til skatteincitamenter? Mulighed for ekstra point: oplyser selskabet hvilke områder, selskabet benytter sig af disse skatteincitamenter?
4: Land-for-land rapportering: Har virksomheden oplyst betaling af selskabsskabsskat for de lande eller regioner, den opererer i? Mulighed for ekstra point: Har virksomheden fuldt oplyst selskabsskat for ALLE lande?**
5: Dialog med stakeholders: Oplyser selskabet om tilgang til og indgåede samarbejder med skattemyndigheder eller andre organisationer i forhold til at sikre compliance og modvirke aggressiv skatteplanlægning?
6: Verdensmål: Bliver skattepolitikken kædet sammen med et eller flere af FN’s 17 Verdensmål?
7: Offentliggørelse: Indgår skattepolitikken tydeligt som en del af virksomhedens politikker, som præsenteres i CSR-, ESG-, bæredygtigheds- eller årsrapporten?
BENDIXEN Tax Governance har bidraget med input til analysen. Research er foretaget af Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar ved research assistent Nicole Cherine de la Sencerie El-Dessouky og redaktør Claus Strue Frederiksen. Resultaterne kvalitetstjekkes ved rundsending til virksomhederne for kommentarer og verifikation.
*Økonomisk Ugebrevs Tax Governance Rating er en transparency rating. Det indebærer, at hvis en virksomhed eksempelvis ikke eksplicit har oplyst, hvorvidt den har aktiviteter i skattelylande (f.eks. jævnfør OECD eller EU’s skattelylister), så tildeles virksomheden ikke point i målepunkt 2. Denne pointtildeling betyder dog på ingen måde, at den pågældende virksomhed har aktiviteter i skattelylande – det betyder udelukkende, at virksomheden ikke eksplicit har oplyst herom.
På samme måde: Virksomheder, der ikke har offentliggjort en skattepolitik, tildeles ikke point i målepunkt 1. Det betyder ikke, at de ikke har en skattepolitik, hvilket de fleste formentlig har, det betyder blot, at de ikke har offentliggjort den. Dette gælder også i forhold til målepunkterne vedrørende skatteincitamenter, dialog med stakeholder og sammenkædning af verdensmål med skattepolitik – 0 point betyder, at virksomheden ikke har rapporteret herom, ikke andet.
**Virksomheder, der kun opererer i Danmark, og som har en officiel skattepolitik samt oplyser om deres skattebetalinger i Danmark, tildeles 1 point. Der er således kun mulighed for ekstrapoint, hvis virksomheden opererer i andre lande end Danmark og derved viser, at den har intention om at oplyse fyldestgørende om sine land-for-land skattebetalinger.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.