Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

PenSam-direktør: Behov for ESG-nøgletal for ansvarlig skatteadfærd

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 24. januar 2023 kl. 16:56

Ifølge Torsten Fels, administrerende direktør i PenSam, har ansvarlig skatteadfærd topprioritet i PenSam. Modsat mange andre ESG-områder besværliggøres pensionskassens arbejde med ansvarlig skat dog af, at der ikke findes et ESG-nøgletal for området – derfor har PenSam for nylig igangsat udviklingen af et nøgletal for skatteadfærd. Redaktør Claus Strue Frederiksen har talt med Torsten Fels om pensionskassens arbejde med ansvarlig skat, og hvor det peger hen.  

Torsten Fels, administrerende direktør i PenSam, var blandt oplægsholderne, da konferencen Ansvarlig skat 2023 løb at stablen i begyndelsen af januar. Torsten Fels sluttede sit oplæg med at efterlyse et målbart og standardiseret nøgletal, der udtrykker selskabers skatteadfærd – på linje med andre ESG-nøgletal som eksempelvis for vandforbrug, kønsdiversitet og klima.

Fraværet af nøgletal for ansvarlig skatteadfærd har fået PenSam til at indlede en dialog med ESG-ratingbureauet Sustainalytics om at udvikle et ESG-nøgletal for skatteområdet: ”Det er stadig i sin spæde start. Men jeg håber bestemt, det er muligt at udvikle et nøgletal for ansvarlig skat, der kan bruges som pejlemærke for investorer,” siger Torsten Fels til Økonomisk Ugebrev.

I første omgang kommer nøgletallet formentlig til at fokusere på skattetransparens, vurderer han. Selvom der i teorien ikke er nogen direkte kobling mellem skattetransparens og skatteansvarlig adfærd, mener han, at der i praksis er sammenhæng mellem de to.

”Min erfaring er, at det ofte går hånd i hånd. Hvis virksomheder er tilstrækkelig transparente, så vil de generelt også opføre sig mere ansvarligt. Og derfor vil de selskaber, der ikke er åbne omkring skat, i højere grad blive fravalgt af investorerne. Lukkethed er et helt forkert signal – hvis du som virksomhed gør noget, der ikke tåler dagens lys, så har du nok gang i noget, du skulle overveje at lade være med,” siger Torsten Fels.

Ifølge Torsten Fels står skat, sammen med klima og grøn omstilling, øverst på ESG-agendaen hos PenSam: ”Vores medlemmer er hovedsageligt offentligt ansatte, de udgør velfærdssamfundets kernetropper. Men hvis vi ikke har et velfungerende skattesystem, så kan vi ikke finansiere velfærdssamfundet – derfor er ansvarlig skat essentielt for os,” siger han.

Torsten Fels understreger, at fokus på ansvarlig skat også bygger på et finansielt rationale. I PenSams optik udgør uansvarlig skatteadfærd nemlig en finansiel risiko, hvorved det på den lange bane ikke er fornuftigt at investere i virksomheder, der ikke har styr på området.

ØU: Det fremgår af jeres skattepolitik, at I ikke mener, at ”en aggressiv skatteplanlægning bidrager til det langsigtede afkast på investeringerne.” Men når eksempelvis Apple indgår en aftale med Irland om blot at betale 0,005 procent i skat, er det vel både en god forretning for Apple samt udtryk for aggressiv skatteplanlægning?

”Når vi taler om ansvarlig skat, så anvender vi de juridiske rammer som målestok. Ud fra den betragtning betyder ansvarlig skatteadfærd, at virksomheder betaler den skat, de er forpligtet til ifølge lovgivningen. Og Apples aftale med Irland er jo ikke ulovlig. Tværtimod er myndighederne gået ind i det her med åbne øjne, så det er først og fremmest deres ansvar,” siger Torsten Fels og fortsætter:

”Det er da tudetosset, at EU ikke for længst har sat en stopper for, at lande kan indgå den slags særaftaler med store virksomheder. Men den globale OECD-skatteaftale, der for nylig også blev vedtaget af EU, betyder forhåbentligt, at vi kommer den slags til livs.”

Selvom skat har topprioritet for PenSam, har den danske pensionskasse ikke ekskluderet selskaber på grund af uansvarlig skatteadfærd – jævnfør ovenstående sammenkædning mellem uansvarlig skatteadfærd og lovbrud kommer eksklusion som udgangspunkt først på tale i PenSam, hvis der er tale om lovovertrædelser.

Det er dog ikke alle ESG-områder, hvor det er nødvendigt at begå lovbrud for at komme på PenSams sorte liste. Eksempelvis er pensionskassen parat til at ekskludere fossile selskaber, hvis de efter PenSams mening ikke udviser tilstrækkelige ambitioner for grøn transformation.

Hvorfor skal selskaber overtræde loven for at blive ekskluderet af skattemæssige hensyn, hvorimod selskaber godt kan blive ekskluderet grundet utilstrækkelige klimahandling, selvom de har agerer inden for lovens rammer?

”De fossile selskaber, vi har ekskluderet, har vi ekskluderet på grund af finansielle hensyn. Vi har i den forbindelse vurderet, at de ikke er en god investering på den lange bane. Vores investeringer er ikke drevet af en moralsk dagsorden, men af finansielle hensyn – det handler om at skabe det bedst mulige afkast. Heldigvis går de to ting hånd i hånd,” siger Torsten Fels.

Gælder det også i forhold til Apple?

”I forhold til Apple, er det lovgiverne, der må tage sig sammen. Som sagt er det tudetosset, at de nuværende regler tolererer den slags gunstige aftaler, som Apple har indgået, men det er en politisk beslutning,” siger Torsten Fels.

Så Apples adfærd er udtryk for en ansvarlig tilgang til skat?

”Det er et godt spørgsmål. Umiddelbart er det udtryk for en tilgang til skat, som jeg godt kunne være foruden. Men når myndighederne går ind i det med åbne øjne, så er det først og fremmest dem, der har ansvaret. Når jeg taler om uansvarlig skatteadfærd og aggressiv skatteplanlægning, så sigter jeg til selskaber, der enten bryder loven eller gradbøjer regler på en måde, som ikke vil vinde myndigheders billigelse,” siger Torsten Fels.

På konferencen Ansvarlig Skat 2023 gav du udtryk for, at de kommende EU-krav til skattetransparens ikke er tilstrækkelige – hvad er problemet?

”EU stiller krav om, at selskaber skal rapportere om skat for alle EU-lande samt for lande, der optræder på EU’s sorte og grå skattelister, som de er repræsenteret i. Her synes jeg godt, at man kunne være mere ambitiøs og eksempelvis lade sig inspirere af den australske model, der forventes at blive indført i foråret, hvor alle store selskaber er forpligtet til at rapportere om skatteaktiviteter i alle de lande, de opererer i,” siger Torsten Fels.

Han tilføjer: ”Det sagt, mener jeg, at det er vigtigt at anerkende, at der er sket mere på det her område de sidst to år, end der er sket de sidste fyrre. Faktisk er der sket langt mere, end jeg havde turde håbe på. Både den nye store skatteaftale, som vi har været inden på, men også i forhold til virksomheders åbenhed på området er der sket store fremskridt, særligt i forhold til land-for-land rapportering. Så jeg er fortrøstningsfuld og tror bestemt, at den australske model vil brede sig, også til EU.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank