Sampensions egen eksklusionsliste indeholder 258 virksomheder, som pensionskassen ikke ønsker at investere i. Alligevel optræder mange af disse ekskluderede selskaber på beholdningslisten i et af de investeringsprodukter, medlemmerne tilbydes. 26 sortlistede selskaber optræder i Sampensions pensionsprodukt Linkpension. De ekskluderede selskaber handler blandt andet med kul, tjæresand og kontroversielle våben. Sampension forsvarer sin praksis, Mellemfolkeligt Samvirkes ESG-ekspert kalder den ulogisk
Når det gælder ansvarlige investeringer og eksklusionen af kontroversielle selskaber fra investeringsuniverset, er budskabet fra Sampension, der er Danmarks tredjestørste pensionsselskab, ganske klart: ”Hvis virksomheder ikke kan leve op til vores krav på klimaområdet, vil de komme på vores eksklusionsliste. Vi investerer ikke i virksomheder, der overtræder Sampensions politik for ansvarlige investeringer.”
Samlet optræder der 258 virksomheder på Sampensions eksklusionsliste, og de fleste selskaber er sortlistet på grund af negativ indvirkning på klimaet. Det gælder eksempelvis energi- eller mineselskaber som CLP Holdings, DTE Energy og South32 samt selskaber, der udvinder olie af tjæresand, ligesom Canadian Natural Resources, MEG Energy og Suncor Energy. På eksklusionslisten findes også selskaber som BAE Systems, Fortive Corporation og Safran, der producerer og forhandler atomvåben.
CLP Holdings, DTE Energy, South32, Suncor Energy, BAE Systems, Fortive Corporation og Safran optræder ikke kun på Sampensions eksklusionsliste men også på beholdningslisten i en af Nykredits investeringsfonde – Nykredit Invest Globale Aktier – som Sampensions kunder kan investere i via pensionskassens pensionsprodukt Linkpension. Med andre ord betyder det, at Sampensions kundemidler er investeret i selskaber, der er på pensionskassen egen eksklusionsliste.
Og det er ikke kun gennem Nykredits investeringsfond, at Sampension tilbyder investeringsprodukter, hvor der i beholdningslisten findes selskaber, der optræder på pensionskassen egen eksklusionsliste. Via iShares Oil and Gas Exploration and Production UCITS ETF investeres pensionskassens kundemidler i selskaberne Canadian Natural Resources, Diamondback Energy og MEG Energy, der alle optræder på Sampensions egen eksklusionsliste.
Økonomisk Ugebrev har fundet mange selskaber, som optræder på Sampensions eksklusionsliste, men som pensionskassen altså også tilbyder sin kunder via pensionsproduktet: Airbus Group, BAE Systems, BHP GROUP, Boing, Brookfield Asset Management, Canadian Natural Resources, CLP Holdings, Corteva Inc. , Diamondback Energy, DTE Energy, Eaton Corporation, Firstenergy, Fortive Corporation, Heidelberg Cement, Honeywell International, Imperical Oil, Jacobs Enginering Group, Leidos, MEG Energy, Origin Energy, Power Asset, Raytheon Technologies Corporation, Rolls-Royce Group, Safran, South32 og Suncor Energy.
Økonomisk Ugebrev har spurgt Sampension, hvorfor pensionskassen tilbyder investeringsprodukter til sine medlemmer, hvor der er selskaber fra dens egen eksklusionsliste. I et skriftligt svar oplyser Jacob Ehlerth Jørgensen, Head of ESG i Sampension: ”Man skal skelne mellem, hvordan Sampension investerer, og så vores såkaldte Linkpension-univers, hvor kunderne selv kan vælge, hvad deres opsparing skal investeres i. I dette tilfælde er der tale om fonde, som er en del af Linkpension-universet, og hvor kunderne altså selv investerer – ikke Sampension.”
Videre siger han: ”Når vi investerer opsparingen på kundernes vegne, sker det naturligvis i overensstemmelse med Sampensions ESG-politikker. Men vi anerkender også, at der er nogle kunder, som har andre ønsker til, hvordan deres opsparing skal investeres, f.eks. når det gælder ESG-området. Derfor giver vi kunderne mulighed for selv at investere i en lang række fonde i Linkpension-universet – herunder i fonde med fokus på regionale og globale indeks, energi og grøn omstilling. Den del af pensionsopsparingen, som kunderne selv investerer, er ikke underlagt kravene i Sampensions ESG-politikker.”
Jacob Ehlerth Jørgensen forsikrer dog, at de eksterne forvaltere, som Sampension tilbyder deres kunder at investere deres pensionsmidler i, alle har høje standarder for ESG og bæredygtighed.
”Fælles for de eksterne forvaltere, hvis fonde vores medlemmer kan investere i, er, at der er tale om professionelle forvaltere, som har egne ESG-politikker, og som arbejder seriøst med bæredygtighed. Men som i tilfældet med de pågældende to fonde, kan der være forskel på Sampensions politikker og den eksterne forvalters politikker, og hvordan de udmøntes i praksis.”
Ifølge Jacob Ehlerth Jørgensen kan man som investor således åbenbart sagtens arbejde seriøst med ESG og bæredygtighed samtidig med, at man har porteføljen fyldt med kul, tjæresand og kontroversielle våben. Umiddelbart virker det som nye toner fra Sampension, der i andre sammenhænge eksempelvis har talt dunder mod kulindustrien.
Ifølge Joachim Kattrup, Sustainable Finance Researcher i Mellemfolkeligt Samvirke, strider det mod al logik, at Sampension tilbyder produkter, hvor der i investeringsporteføljen er selskaber, der optræder på pensionskassens egen eksklusionsliste.
”At pengene går gennem Nykredit Invest eller andre investeringsfonde spiller sådan set ingen rolle. Faktum er, at Sampensions kunder via et af Sampensions pensionsprodukter investerer i selskaber, som pensionskassen selv har sortlistet. Det må de se at få rettet op på, ellers kan det jo være helt ligegyldigt at have en eksklusionsliste. Hele formålet med sådan en liste er jo at fortælle, hvilke selskaber man ikke vil investere i. Og ligesom der ikke findes gifte ungkarle, kan man ikke hævde at have ekskluderet et selskab, som optræder i ens investeringsprodukter,” siger Joachim Kattrup.