Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Tax Governance Rating 2022: Grundfos vinder for store unoterede selskaber

Claus Strue Frederiksen

onsdag 25. maj 2022 kl. 5:50

Som den eneste store danske unoterede virksomhed scorer Grundfos maksimumpoint i dette års Tax Governance Rating. Pumpevirksomheden er samtidig årets store højspringer – fra blot to point i 2021 til ni point i år. Malingproducenten Hempel, dagligvarekoncernen Salling Group og cementfabrikanten Aalborg Portland indtager de næste pladser, alle med syv point. Læs her om årets Tax Governance Rating for unoterede selskaber.

Med den absolut største fremgang for de store unoterede virksomheder stryger Grundfos helt til tops i Økonomisk Ugebrevs Tax Governance Rating 2022. Med ni point ud af ni mulige opnår den danske pumpegigant en markant bedre score end sidste år, hvor det blot lykkedes at inkassere to point.

Grundfos’ nye skattepolitik er på mange måder udtryk for best practice. Om skatteincitamenter står blandt andet oplyst, at selskabet ikke blot vil holde sig inden for lovens rammer, men også inden for lovens intensioner: “We will accept and utilise tax incentive, relief etc. offered by authorities to support local development, where the incentives are generally accessible and where the use is comfortable, within the intention of the law, and the establishment of businesses are not driven by these opportunities.”

I redegørelsen for deres skattepolitik følges op med en række konkrete eksempler, der giver læseren indblik i, hvilke skatteincitamenter pumpevirksomheden gør brug af – det gælder eksempelvis: ”the super deduction of R&D costs at 130% in Denmark FY 2020. This incentive supports our 2025 strategy, where innovation leadership is a must win battle: “Our main source of competitiveness is differentiation – and the very foundation for differentiation is innovation”. Grundfos was actively engaged in advocating the Super deduction.”

Hempel, Salling Group og Aalborg Portland indtager andenpladsen i kategorien top 50 unoterede virksomheder, og de opnår alle syv point. De næste på listen er COWI, LEGO, Falck, Siemens Gamesa og VKR Holding, alle med seks point.

Hver fjerde unoterede virksomhed* går frem i dette års rating efter forbedringer i oplysningskvaliteten. Udover Grundfos er Lars Larsen Group, Hempel og Dagrofa de største højdespringere – Lars Larsen Group med fire point mere end sidste år, Hempel og Dagrofa forbedrer begge deres score med tre point. Desuden er det værd at bemærke, at Blue Water Shipping, der ikke var med sidste år, stryger ind på listen med fem point.

Den gennemsnitlige score for top 50 unoterede selskaber er 2,6 – halvdelen af de store danske unoterede selskaber har ikke offentliggjort en skattepolitik.

Tax Governance Rating 2022** – målepunkter

1: Tax Governance: Har virksomheden offentliggjort en skattepolitik med oplysning om tilgang til governance og tax risk management?

2: Skattelylande: Er det eksplicit oplyst, hvorvidt selskabet har aktiviteter i skattelylande?

3: Skatteincitamenter: Er det tydeligt oplyst, hvordan selskabet forholder sig til skatteincitamenter? Mulighed for ekstra point: oplyser selskabet på hvilke områder, selskabet benytter sig af disse skatteincitamenter?

4: Land-for-land rapportering: Har virksomheden oplyst betaling af selskabsskabsskat for de lande eller regioner, den opererer i? Mulighed for ekstra point: Har virksomheden fuldt oplyst selskabsskat for ALLE lande?***

5: Dialog med stakeholders: Oplyser selskabet om tilgang til og indgåede samarbejder med skattemyndigheder eller andre organisationer i forhold til at sikre compliance og modvirke aggressiv skatteplanlægning?

6: Verdensmål: Bliver skattepolitikken kædet sammen med et eller flere af FN’s 17 Verdensmål?

7: Offentliggørelse: Indgår skattepolitikken tydeligt som en del af virksomhedens politikker, som præsenteres i CSR-, ESG-, bæredygtigheds- eller årsrapporten?

BENDIXEN Tax Governance har bidraget med input til analysen. Research er foretaget af Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar ved researchassistent Nicole Cherine de la Sencerie El-Dessouky og redaktør Claus Strue Frederiksen. Resultaterne kvalitetstjekkes ved rundsending til virksomhederne for kommentarer og verifikation.

*Da Energi Danmark og Orifarm ikke havde udgivet relevante regnskaber ved udgivelsestidspunktet, indgår der i år 48 virksomheder i Økonomisk Ugebrevs Tax Governance Rating top 50 unoterede virksomheder.   

**Økonomisk Ugebrevs Tax Governance Rating er en transparency rating. Det indebærer, at hvis en virksomhed eksempelvis ikke eksplicit har oplyst, hvorvidt den har aktiviteter i skattelylande (f.eks. jævnfør OECD eller EU’s skattelylister), så tildeles virksomheden ikke point i målepunkt 2. Denne pointtildeling betyder dog på ingen måde, at den pågældende virksomhed har aktiviteter i skattelylande – det betyder udelukkende, at virksomheden ikke eksplicit har oplyst herom. På samme måde: Virksomheder, der ikke har offentliggjort en skattepolitik, tildeles ikke point i målepunkt 1. Det betyder ikke, at de ikke har en skattepolitik, hvilket de fleste formentlig har, det betyder blot, at de ikke har offentliggjort den. Dette gælder også i forhold til målepunkterne vedrørende skatteincitamenter, dialog med stakeholder og sammenkædning af verdensmål med skattepolitik – 0 point betyder, at virksomheden ikke har rapporteret herom, ikke andet.

***Virksomheder, der kun opererer i Danmark, og som har en officiel skattepolitik samt oplyser om deres skattebetalinger i Danmark, tildeles 1 point. Der er således kun mulighed for ekstrapoint, hvis virksomheden opererer i andre lande end Danmark og derved viser, at den har intention om at oplyse fyldestgørende om sine land-for-land skattebetalinger.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank