Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Tax Governance Rating 2024: Mid cap haler ind på large cap, land-for-land skat i stor fremgang  

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 14. maj 2024 kl. 16:54

Økonomisk Ugebrevs Tax Governance Rating 2024 viser, at de største selskaber i large cap fortsat er bedre til skattetransparens end de mellemstore mid cap-selskaber. Afstanden snævrer dog ind og i visse målepunkter ligger de to grupper på linje, eksempelvis i land-for-land rapportering. Ifølge Christian Hallum, skatteekspert i Oxfam, viser Økonomisk Ugebrevs undersøgelse af de store og mellemstore børsnoterede selskaber, at ansvarlig skat er gået fra være niche til at være mainstream.

I 2022 rapporterede 16 procent af de danske mid cap-selskaber om deres land-for-land skattebetalinger, i år er andelen steget til 60 procent. Som det fremgår af nedenstående tabel, er mid cap-selskaberne på blot to år gået fra at halte langt bagefter, til at komme op på siden af large cap-selskaberne i land-for-land rapportering.

I forhold til fuld land-for-land rapportering, hvor selskaber rapporterer om skattebetalinger for samtlige lande med aktivitet, er mid cap faktisk gået forbi large cap. Næsten hver tredje mid cap-selskab oplyser om skattebetalinger for alle lande, for large cap er det nærmere hver fjerde selskab.*

Land-for-land rapportering er ikke det eneste område, hvor mid cap-selskaberne har forbedret sig markant. Også rapporteringen omkring aktiviteter i skattelylande er blevet bedre det seneste år. I 2023 oplyste 38 procent af mid cap-selskaberne, om de har aktiviteter i skattelylande – i år oplyser 56 procent af selskaberne herom.

Som det fremgår af nedenstående tabel kommer mid cap derved op på siden af large cap i dette målepunkt. Tabellen viser ligeledes, at en meget stor andel – over 90 procent – af både de store og mellemstore selskaber har offentliggjort en skattepolitik.

På visse punkter halter mid-selskaberne dog stadig langt efter large cap-segmentet. Mens hver tredje large cap-selskab oplyser om brugen af konkrete skatteincitamenter ved at specificere mindst ét anvendt incitament i et konkret land, eksempelvis skatterabat i forbindelse med R&D i Danmark – er det kun knap hver tiende mid cap-selskab, der rapporterer herom.**

Også i forhold til rapportering omkring selskabets samlede skattebidrag, fordelt på afholdte skatter, herunder selskabsskat, og opkrævede skatter, herunder betalte medarbejderskatter, er der stor forskel på large cap og mid cap – 23 procent af large cap-selskaberne rapporterer herom, for mid cap er andelen fire procent.

Ifølge Christian Hallum, skatteekspert i Oxfam, er ansvarlig skatteadfærd et meget væsentligt ESG-område, fordi det er en af de mest effektive og bæredygtige måder at finansiere Verdensmålene på, hvad end det er i Danmark eller Djibouti.

”Det fantastiske ved jeres årlige Tax Governance Rating er at se, hvordan virksomhedernes scorer bliver ved med at gå op år efter år. Da vi for ti år siden begyndte at snakke om ansvarlig skat med danske virksomheder, var det kun ganske få af dem, der havde en holdning til det. I dag viser jeres måling, at 98 procent af alle large cap-selskaber har en skattepolitik. Det fortæller os, at ansvarlig skat er gået fra at være niche til at være mainstream. I dag er det dem, der ikke har taget stilling til ansvarlig skat, som stikker ud fra mængden,” siger Christian Hallum.

Christian Hallum understreger dog, at det ikke i sig selv er nok, at virksomheder har en skattepolitik, der udstikker de generelle retningslinjer. Det er også vigtigt, at virksomheder er åbne omkring deres konkrete skatteforhold – så selvom det går fremad, er det stadig plads til forbedring.

”Det er stadig kun lidt over en fjerdedel af de store børsnoterede selskaber, der offentliggør et fuldt land-for-land regnskab – og kun lidt over halvdelen der rapporterer om aktiviteter i skattelylande. Det går den rette vej, for de tal har været meget lavere. Men det er stadig alt for få,” siger Christian Hallum.

Christian Hallum fremhæver tre rapporteringsområder, der er særlige vigtige for Oxfam: ”Det vigtigste for os er, at virksomhederne offentliggør et fuldt land-for-land regnskab for samtlige lande og jurisdiktioner, som de har aktiviteter i. Dernæst at de offentliggør en årlig redegørelse for deres tilstedeværelse i skattely – samt informationer om deres brug af skatteincitamenter, særligt i udviklingslande.”

Ifølge Christian Hallum er der brug for mere ensartet rapportering og ekstern kontrol: ”Vi tror på, at fremtiden for ansvarlig skat ligger inden for akkrediteringsordninger som Fair Tax Mark, som sikrer standardisering af informationer og krav – og som også har et element af ekstern kontrol af virksomhedens tilgang til ansvarlig skat. Det vil formentlig bidrage til at højne kvaliteten og sammenligneligheden i virksomhedernes måde at gå til ansvarlig skat på, hvilket er to af tidens største udfordringer.”

* Generelt opererer mid cap-selskaberne i færre lande end large cap-selskaberne, hvilket umiddelbart gør det nemmere for mid cap-segmentet at levere fuld land-for-land rapportering. Samtidig er det dog værd at bemærke, at andelen af selskaber, der udelukkende opererer i Danmark – og således ikke indgår i andelen af selskaber, der offentliggør fuld land-for-land rapportering – er højere for mid cap end for large cap-segmentet.

** Selskaber, der klart oplyser, at de ikke gør brug af skatteincitamenter, opfattes også som havende oplyst tilstrækkeligt omkring skatteincitamenter.  

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank