Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Tax Governance Rating: Stort fremskridt i top-100, næstbedst i Europa

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 27. maj 2025 kl. 15:42

Ole Bendixen, Senior Adviser hos BENDIXEN Tax Governance

Økonomisk Ugebrevs Top-100 Tax Governance Rating 2025 viser, at oplysningsniveauet for skattepolitikker og skattebetalinger er øget markant de seneste år. I 2018 rapporterede kun 5% af top-100 selskaberne land-for-land skattebetalinger. I år oplyser over ti gange så mange selskaber, nemlig 53%, om deres skattebetalinger på lande eller regionsniveau. Greg Yates, Senior Ratings Manager i Fair Tax Foundation, bemærker, at stadig flere danske virksomheder udpeger ét bestyrelsesmedlem som hovedansvarlig for skattepolitikken. To tax governance-eksperter gennemgår her udviklingen inden for skattetransparens for danske top-100 selskaber, skriver redaktør Claus Strue Frederiksen.   

I 2018 lancerede Økonomisk Ugebrev den første Tax Governance Rating for Danmarks 100 største virksomheder. Dengang havde blot hvert tredje selskab en officiel skattepolitik og kun fem procent af virksomhederne rapporterede om deres skattebetalinger på lande eller regionsniveau.

Som det fremgår af nedenstående tabel, er der sket meget siden. I år har 86 procent af selskaberne udgivet en skattepolitik, og over halvdelen rapporterer om deres betalinger af selskabsskat på lande eller regionalt niveau.

Også åbenheden omkring aktiviteter i skattelylande er steget betydeligt. I 2023 rapporterede 39 procent af top-100 selskaberne om eventuelle aktiviteter i skattely på en måde, der giver point i vores rating – i år er det 64 procent.

Ifølge Ole Bendixen, Senior Adviser hos BENDIXEN Tax Governance, har danske virksomheder over en bred kam vist vejen i forhold til skattetransparens gennem de seneste fem-ti år.

”Ikke alene har de fleste store virksomheder i dag en offentliggjort skattepolitik. De deler også andre skatteinformationer, som er relevante for virksomhedens interessegrupper. På mange måder er Danmark foran udlandet i forhold til at dele skatteoplysninger. Går man eksempelvis til USA, så skal der lovgivning til, før virksomheder oplyser noget omkring skat. Dette er unægtelig en helt anden tilgang, end den vi ser i Danmark,” siger Ole Bendixen.

Greg Yates, Senior Ratings Manager i Fair Tax Foundation, er enig: Han vurderer, at danske virksomheder er med i førerfeltet på skattetransparens – i Europa er det ifølge Yates kun spanske virksomheder, der, grundet skrappe spanske lovkrav, er mere transparente omkring skat end de danske selskaber.

Greg Yates glæder sig i den forbindelse over, at næsten 30 procent af de danske top-100 selskaber foretager fuld land-for-land rapportering – en markant stigning fra blot 10 procent i 2022.

”Land-for-land offentliggørelse af skatteinformation gør det muligt for interessenter at danne sig en mening om, hvorvidt en virksomhed betaler den rette skat, på det rette sted, på det rette tidspunkt. De danske top-100 virksomheder synes klart at anerkende vigtigheden af land-for-land rapportering – måske fordi de er klar over, at en sådan offentlig rapportering snart vil blive et lovkrav for store multinationale selskaber, der opererer i EU og Australien,” siger Greg Yates.

Bendixen og Yates finder det begge interessant, at et stigende antal virksomheder udpeger ét bestyrelsesmedlem med det primære ansvar for virksomhedens skattepolitik.

”Hvor der i 2023 kun var to procent af selskaberne, som oplyste, hvem der i bestyrelsen har ansvaret i forhold til udarbejdelse og efterlevelse af skattepolitikken, så var dette tal ni procent i 2024 og 13 procent i 2025. Her ser man virkelig, hvor meget selskaberne selv ønsker at gå ind i og tilpasse sig best practice. For også her må det forventes, at scoren vil komme til at udvikle sig de kommende år,” siger Ole Bendixen.

Ifølge Greg Yates viser udpegning af ét navngivet bestyrelsesmedlem tydeligt, hvor seriøst en virksomhed tager spørgsmålet om ansvarlig skatteadfærd: ”Da dette målepunkt er inspireret af vores egne Fair Tax Mark-standard, håber vi, at den nylige positive udvikling vil fortsætte fremover.”*

Greg Yates påpeger, at selvom der er sket fremgang i danske virksomheders skattetransparens, så er der stadig plads til forbedring: ”Antallet af virksomheder, der har indført fuld land-for-land rapportering, er fordoblet på blot to år, men det udgør stadig kun en tredjedel af alle virksomheder. Antallet af virksomheder, der har udpeget et bestyrelsesmedlem med ansvar for skattepolitik, er seksdoblet, men det er stadig kun én ud af otte.”

* I det første målepunkt i ØU Tax Governance Rating opnår selskaber ekstrapoint, hvis de har udpeget ét bestyrelsesmedlem som hovedansvarlig for skattepolitikken. En udførlig guide til målepunkterne findes her.    

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank