Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Klimapartnerskab-formand i vildrede: Investerer både sort og grønt

Joachim Kattrup

tirsdag 01. juni 2021 kl. 21:50

PensionDanmarks direktør Torben Möger Pedersen, som er formand for Klimapartnerskabet med regeringen, spiller på alle heste, både de sorte og de grønne: Pensionskassen har netop investeret ”et pænt trecifret millionbeløb” i den grønne teknologivirksomhed Stiesdal, som udvikler anlæg til CO2-fangst og -lagring. En screening af porteføljen viser, at PensionDanmark gennem obligationer også investerer et stort trecifret millionbeløb i globale kul- og olieselskaber, der ekspanderer den fossile kapacitet, blandt andet i olieproduktion fra tjæresand. Hvad er pensionskassens strategi med hensyn til grønne investeringer, spørger redaktør Joachim Kattrup i denne gennemgang af pensionskassens sorte investeringer.

Finanssektorens formand for regeringens klimapartnerskaber og adm. dir. for PensionDanmark, Torben Möger Pedersen, har ansvaret for trecifrede millioner obligationsinvesteringer i en række olieselskaber, der fortsætter jagten på nye oliefelter. Obligationsinvesteringerne i fossile kapacitetsudvidelser omfatter også olieproduktion fra tjæresand, der er en af de mest miljøskadelige udvindingsformer med store konsekvenser for landområder, kulturelle værdier og lokalbefolkningers levevilkår.

På PensionDanmarks oversigt over obligationsinvesteringer finder man for eksempel flere obligationer udstedt af canadiske Cenovus Energy, der investerer i nye oliefelter baseret på tjæresand. Cenovus er et selskab, der er ekskluderet i flere andre pensionsselskaber. Selskabet har i januar opkøbt et andet tjæresandsolieselskab, Husky Energy, og er nu blandt verdens allerstørste olieselskaber med fokus på olieudvinding fra tjæresand.

På trods af investeringerne i tjæresand mener PensionDanmark, ifølge et svar fra pensionskassens ESG-ansvarlige, at olie fra tjæresand ikke er en del af fremtidens energimix i verden.

”PensionDanmark har bl.a. engageret en ekstern forvalter til at bistå os med eksponering mod det nordamerikanske marked for virksomhedsobligationer. Da PensionDanmark ikke har foretaget en formel eksklusion af selskaber involveret i tjæresand, har forvalteren ikke set bort fra de tre nævnte selskaber, men PensionDanmark ser ikke tjæresand som en del af fremtidens energimix,” siger Jan Kæraa Rasmussen.

Investeringerne i de mest sorte fossile kapacitetsudvidelser fastholdes altså samtidig med, at Pensionskassen tillige øger sine investeringer i ny grøn teknologi, der skal opfange CO2-udledningerne. Det seneste grønne eksempel er en trecifret millioninvestering i virksomheden Stiesdal, som arbejder inden for teknologier til den grønne omstilling. Stiedal udvikler bl.a. anlæg til fangst og lagring af CO2 fra atmosfæren.

Pension Danmarks investering i fremtidens grønne teknologier sker altså parallelt med, at pensionskassen fortsat har investeret stort i selskaber, der har fossile kapacitetsudvidelser på forretningsmenuen flere steder i verden. Tankesættet ligner unægtelig den berygtede ”hockeystavs-model”, som regeringen også arbejder ud fra.

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar har screenet PensionDanmarks obligationsliste, og den nævnte investering i Cenovus er langt fra undtagelsen i forhold til fossile selskaber, der ekspanderer deres kapacitet i fossilproduktion baseret på tjæresand. Også canadiske Meg Energy og Vermilion Energy optræder på listen. Meg Energy er blandt de ti største olie-tjæresands selskaber i verden, ligesom Vermillion Energy er et geografisk centralt placeret olieselskab i et canadisk område, hvor olien især produceres fra tjæresand.

Obligationslisten viser, at PensionDanmark har for et trecifret millionbeløb investereret i obligationer, udstedt af olieselskaber mange steder i verden. Blandt dem også de mere velkendte Total, Occidental Petroleum og Lukeoil, hvoraf de to sidstnævnte bl.a. af det PRI-støttede (Principles for Responsible Investment) initiativ, Transition Pathway, langt fra lever op til Parisaftale-målet om maksimalt to-graders global temperaturstigning.

På PensionDanmarks obligationsliste finder man også en lang række statsejede olieselskaber fra lande som Rusland, Kina, Venezuela, Mexico og Indonesien og Aserbajdsjan. PensionsDanmark stiller altså også kapital til rådighed for mange staters olieselskaber alt imens de investerer i nye virksomheder, der skal opsamle udledningerne.

”Vi har en bred investeringsportefølje, hvor vi tilstræber en betydelig risikospredning, og har derfor investeringer inden for mange sektorer,” siger Jan Kæraa Rasmussen om de mange fossile investeringer.

Udvalgte fossile obligations investeringer i PensionDanmark

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank