Konjunkturbarometeret for Klima viser for Q2/2019 afdæmpede klimainvesteringer, hvor ESG baserede investeringsfonde også på afkast halter efter benchmark. Det sker på baggrund af, at forbrugerne fortsat viser stigende efterspørgsel på bæredygtige produkter. I sær er elbilsalget øget kraftigt i Q2 2019 i forhold til samme kvartal sidste år.
De lurende økonomiske recessionsindikatorer, som mange analytikere beretter om, har endnu ikke sat sig igennem hos forbrugerne og i udviklingen i den grønne energiomstilling, der som bekendt også er politisk drevet. Den samlede konjunkturscore for klima i Danmark viser derfor fortsat gode takter, men for Q2 er investorerne ikke drivkraften.
Også den grønne energiomstilling fortsætter i positiv udviking i Q2 med 32 procent energiforbrug hentet fra vedvarende energikilder – mod 29 procent i samme kvartal sidste år. Klimabarometeret fortsætter samlet set i positivudviklingen, men det er ikke længere klimainvesteringerne, der bidrager men udelukkende energiomstilingen og forbrugernes stigende bæredygtige adfærd.
Sådan er barometeret opbygget
“KonjunkturBarometer for Klima & Miljø” viser den bæredygtige udvikling i Danmark. Konjunkturbarometeret viser en gang om måneden udviklingen på baggrund af tre underliggende indikatorer: 1: Bæredygtig Forbrugeradfærd, 2: Den Grønne Energiomstilling og 3: Investeringer i Klima og Miljø.
Hver af de tre indikatorer tildeles point på baggrund af månedsdata fra tre underliggende dataset, som på hver sin måde afspejler en udvikling for indikatoren. Samlet set bygges den samlede bæredygtige konjunkturudvikling derfor op af i alt ni dataset fordelt på tre dataset for hver indikator.
For hvert af de ni dataset gives et plus- eller minuspoint, afhængig af udviklingen. Samlet set kan den samlede score for hver indikator dermed tildeles i udfaldsrummet -3 til + 3. Alle scorer aggregeres for den bæredygtige konjunkturudvikling for den pågældende måned. Det samlede udfaldsrum for måneden kan derfor ligge i spændet mellem -9 til +9.
Overfor den samlede positive udvikling i klimabarometeret står, at den økonomiske recessionssandsynlighed for Danmark er på ”neutral.” Det viser Økonomisk Ugebrevs seneste Konjunkturbaromenter for dansk økonomi. Nationalbanken ser 50 procent sandsynlighed for en dansk recession indenfor de næste to år.
Med lurende svagheder i dansk økonomi, der har rod i global økonomi, sammenfaldende med vigende tendens i klimainvesteringer bliver det interessant at se om forbrugerne og den grønne energiomstilling holder stand i næste opdatering for Q3 – eller om den samlede bæredygtige bølge for denne gang har toppet. Indtil videre er der stadigvæk positiv trendd for den samlede bæredygtige udvikling.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.