Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Rapport: Finanstilsynet om finansielle risici som følge af klimaforandringer

Morten W. Langer

torsdag 01. juli 2021 kl. 10:18

Fra Finanstilsynet:

Rapport om finansielle risici som følge af klimaforandringer

Klimaforandringer og bæredygtig omstilling fylder stadig mere i samfundet og dermed også i den finansielle sektor. Det er derfor væsentligt at finansielle virksomheder har fokus på klimarelaterede finansielle risici.

Finanstilsynet stillede i forbindelse med det såkaldte julebrev i 2019 en række spørgsmål om håndteringen af klimarelaterede finansielle risici til alle skades- og livsforsikringsselskaber, tværgående pensionskasser, ATP og LD. Finanstilsynet offentliggør nu resultaterne af undersøgelsen i rapporten ”Opfølgning på julebrev fra 2019 – Finansielle risici som følge af klimaforandringer”.
Finanstilsynet konstaterer, at selskaberne generelt har et stort ønske om at udvise samfundsansvar og bidrage til den bæredygtige omstilling, ligesom selskaberne også har fokus på klimaforandringerne. Det er dog vigtigt, at selskaberne adskiller ønsket om at udvise samfundsansvar fra risikostyringen af finansielle risici.

”Finanstilsynet anerkender, at selskaberne arbejder med samfundsansvar og ønsker at bidrage til den bæredygtige omstilling. Det er en vigtig dagsorden. Finanstilsynets kerneopgave er at føre tilsyn med, at selskaberne er robuste og sikrer kunderne bedst muligt afkast. Vi forventer, at selskaberne i højere grad skelner mellem samfundsansvar på den ene side, og risikostyringen af selskabets og kundernes finansielle risici som følge af klimaforandringer på den anden side.”, siger Carsten Brogaard, der er Finanstilsynets vicedirektør med ansvar for tilsyn med forsikrings- og pensionsselskaber.

Behov for opbygning af nye kompetencer
Undersøgelsen viser også, at finansielle risici som følge af klimaforandringer er et nyt område, hvor mange selskaber stadig er i gang med at opbygge metoder til at analysere de klimarelaterede finansielle risici.

”Der er for rigtigt mange selskaber tale om et nyt risikoområde, og Finanstilsynet forventer, at selskaberne fortsat udvikler risikostyringen af klimarelaterede finansielle risici, så de kan håndtere klimaforandringernes betydning for deres forretningsmodel”, siger Carsten Brogaard.

Undersøgelsen viser, at en del selskaber fravælger investeringer i de mest klimabelastende sektorer eller virksomheder inden for en sektor ud fra en forventning om, at fravalget ikke forringer investeringsporteføljens forventede afkast- og risikoforhold. Finanstilsynet forventer, at selskaberne ved større fravalg har analyseret og kan dokumentere konsekvenserne af deres beslutninger, og at selskaberne løbende overvåger fravalgte aktiver i forhold til, om de igen kan ventes at kunne bidrage positivt til investeringsporteføljens afkast- og risikoforhold. Det skal dog også ses i lyset af, hvad kunden er blevet stillet i udsigt.

Hele rapporten ’Opfølgning på julebrev fra 2019 – Finansielle risici som følge af klimaforandringer’ kan læses her.

Tilsynet med de finansielle konsekvenser af klimaforandringer er en del af Finanstilsynets strategiske tilsyn, der har til formål at sikre en robust finansiel sektor og et tilsyn, der følger med samfundets udvikling.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Tax Manager til Pension Danmark
Region Hovedstaden
HR- og udviklingschef til Dansk Sygeplejeråd
Region Hovedstaden
Business controller
Region hovedstaden
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til Job- og Velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank