Økonomisk Ugebrevs årlige kortlægning af mangfoldigheden i de 100 største selskabers bestyrelser viser i år overordnet stilstand: 35 af de 100 selskaber har mindst 30 procent kvinder i bestyrelsen, valgt på generalforsamlingen. Det er det samme som sidste år.
Men 20 selskaber har haft en faldende kvindeandel, og det er især selskaber, som i forvejen har det ”svært” med kvinder i bestyrelsen. Frontløberne fortsætter med at tage flere kvinder i bestyrelsen, og ti selskaber har nu lige mange mænd og kvinder i bestyrelsen.
Efter en længere årrække med øgede kvindeandele i de 100 største danske selskabers bestyrelser begynder det at bakke i en stor gruppe selskaber. I hele tyve af de største selskaber faldt andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer sidste år, og det er det største tilbagefald nogensinde i Økonomisk Ugebrevs årlige analyse af mangfoldigheden i de 100 største selskabers topledelser.
Fremgang i 20 store selskaber
Det bemærkelsesværdige er, at den faldende kvindeandel især har ”ramt” selskaber med en kvindeandel, der i forvejen var lav. Noget tyder dermed på, at de mandsdominerede bestyrelser, der har forsøgt sig med kvinder i bestyrelsen, i en stribe tilfælde er gået tilbage til det ”sikre”. Vi vil i den kommende udgave forsøge at botanisere mere i denne tendens, og hvad der ligger bag.
Billedet er dog ikke entydigt negativ i forhold til udvikling i kvindeandelen i de store selskabers bestyrelser. Der var nemlig også fremgang i kvindeandel, målt på generalforsamlingsvalgte kvinder i bestyrelsen, i andre tyve store selskaber.
Overraskende var der dog især fremgang i kvindeandelen i mange af de bestyrelser, som allerede har opfyldt målsætningen om en ligeværdig kønsfordeling. Det defineres ud fra, at der er mindst 33 procent eksterne bestyrelsesmedlemmer fra hvert køn (dog 40 procent for bestyrelser med fem og ti eksterne medlemmer, ifølge vejledning fra Erhvervsstyrelsen .
Overraskende har syv af de 25 selskaber, der i år har øget kvindeandelen i bestyrelsen, allerede sidste år opfyldt den målsætning, som myndighederne anbefaler.
Fem selskaber har øget kvindeandelen yderligere helt op til 50 procent, så der er lige mange mænd og kvinder i bestyrelsen. Det drejer sig om Nordea, Tryg, GN Store Nord, Flügger og Brdr. Hartmann.
Særligt den børsnoterede emballagevirksomhed Brdr. Hartmann har taget et kvantespring , fra en kvindeandel sidste år på 14 procent til aktuelt 50 procent. Bestyrelsesformand er Agnete Raaschou-Nielsen, som også er formand for det børsnoterede entreprenørselskab Arkil med en kvindeandel på 40 procent, altså to ud af fem. Læs også interview med Agnete Raaschou-Nielsen i dette tema, hvor hun blandt andet fortæller om opgøret med mandsdominerede bestyrelser i traditionelle mandsdominerede brancher.
Andre selskaber, som også tidligere var fremme i skoen, har øget kvindeandelen siden sidste år til en andel på omkring 40 procent. Til denne gruppe hører bl.a. DSV, Pandora, Post Nord, Sampension og Össur.
Aktuelt lever 34 af de 100 største selskaber op til målsætningen om mindst 33 procent kvindeandel i bestyrelsen. Det er nøjagtigt den samme andel som i sidste års opgørelse. Nye i feltet med ”grønt lys” er blandt andet Post Nord, Sampension, Coloplast, DS Norden og Spar Nord.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.