Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Familieejede virksomheder stærke på mangfoldighed

Joachim Kattrup

onsdag 16. maj 2018 kl. 13:11

De største familieejede virksomheder i Danmark er førende på diversitet, mangfoldighed og generelle arbejdsmiljøforhold. Både Lego, Grundfos og Danfoss er at finde blandt top-4 selskaberne på ESG-ratingbureauernes oversigter over de bedste danske virksomheder i kategorien ”Diversity & Labor Rights”.

De tre familieejede selskaber placerer sig på disse parametre bedre end de børsnoterede traditionelle CSR-frontløbere som f.eks. Danske Bank, ISS, Novozymes, Carlsberg og Coloplast. Både Lego, Grundfos og Danfoss er i ESG-raternes øjne ikke bare i toppen blandt danske virksomheder. Også i global sammenhæng er de tre familieejede selskaber blandt de allerbedste, når ESG betragtes som en bred palette af forhold. Nemlig virksomhedernes evne til at opretholde mangfoldighed i ledelsen, give lige muligheder uanset køn, alder, etnicitet, religion eller seksuel orientering, fremme balancen mellem arbejde og privatliv, og arbejdsrettigheder generelt.

Jeg tror det hænger sammen med, at de fondsejede selskaber med en aktiv stifterfamilie generelt har en ledelsesstil med sig, hvor medarbejdertrivsel spiller en stor rolle.

”Jeg tror det hænger sammen med, at de fondsejede selskaber med en aktiv stifterfamilie generelt har en ledelsesstil med sig, hvor medarbejdertrivsel spiller en stor rolle. Denne holdning lever fortsat og påvirker mangfoldighedsdagsordenen. Læg også mærke til, at det er jyske virksomheder som nævnes. Ledelsesstilen og medarbejderomsorg har generelt altid været større i jyske og fynske virksomheder end i virksomheder i storbyer,” siger CSR ekspert Birgitte Mogensen, som er CEO i Boardmanagement.dk.

Lego helt i top
Lego topper listen med en placering i 96,7 percentilen. Med andre ord har Lego formået gennem de seneste år at løfte resultater og indsatser betragteligt. Lego er nu blandt verdens 3,3 procent bedste fuldt ESG-ratede virksomheder, når det angår diversitet og mangfoldighed. Det svarer til placering i top 100 blandt alle godt 8000 fuldt ESG-ratede virksomheder i verden (CSRhub). Grundfos og Danfoss placerer sig lige efter på henholdsvis 3. og 4. pladsen lige omkring 93 percentilen.

Lego er samtidig den af de tre familieejede virksomheder, der har den højeste andel af kvinder i ledelseslagene. Mere end 40 procent af lederstillingerne i Lego bestrides af kvinder.

Legos førerposition skyldes en stærk strategi for bæredygtige produkter, energioptimering og CO2-reduktion, men i høj grad også høje ratings i netop subkategorierne ”Diversity & Labor Rights” og ”Compensation & Benefits”, som udregnes i CSRhubs metode blandt andet på baggrund af en AAA+ rating fra Brand Finance, en høj rating fra Glassdoors Employer Ratings og RepRisks Employee Relations.

Men også fordi ledelsen er bundet af klimamål i direktionens incitamentsprogrammer (oplyst i Carbon Disclosure Project-rapportering). Grundfos oplyser i sin bæredygtighedsrapport (side 12) fra 2015 et mål om, at kvinder skal udgøre 25 procent af lederne i 2017. Den andel udgjorde i 2015 kun 20 procent, og Grundfos oplyser, at der i 2016 er taget yderligere skridt for at indfri målsætningen. Grundfos har desuden ansat et relativt højt antal medarbejdere i fleksafdelinger, der beskæftiger medarbejdere med fysiske, psykiske eller sociale problemer, og som derfor er ansat på særlige vilkår.

Også på Als i Danfoss har man skruet op for ambitionerne om flere kvindelige ledere. Virksomheden har gennem en årrække haft 18 procent kvindelige ledere, men vil inden udgangen af 2017 forsøge at øge antallet af kvindelige ledere til 20 procent.

Børsnoterede Danske Bank rangerer også højt på CSRhubs oversigter med en placering som nummer to blandt alle danske fuldt-raterede selskaber. ”Generelt arbejder vi ikke med ranglister for øje. For os handler mangfoldighed om forretning, fordi vi mener at forskelligheder giver bedre betingelser for bedre løsninger og innovation,” siger HR-direktør i Danske Bank, Henriette Fenger Ellekrog.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank