Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind

Danske Bank Aktienyt Global: En dag i skyggen af gensidige toldsatser

Oscar M. Stefansen

onsdag 09. april 2025 kl. 14:26

Fra Danske Bank:
– I fokus i dag

I USA vil vi holde øje med eventuelle meddelelser efter implementeringen af Trumps gensidige toldsatser. Senere på dagen er Fed’s Barkin planlagt til at tale, og frigivelsen af FOMC minutterne kunne give ledetråde om diskussioner om reaktionsfunktionen og tilstanden af USD likviditet. Med hensyn til nylig stramning af de finansielle forhold forventer vi, at Fed vil adoptere en afventende tilgang, fokusere på at stabilisere markederne gennem verbal vejledning, inden de lemper rentesatserne. Den nuværende markedspris indikerer næsten fem rentenedsættelser på 25bp i år, med en 50% chance for den første nedsættelse på maj-mødet.

I euroområdet vil dagens fokus være på EU’s afstemning om Kommissionens forslag om at indføre gengældelsestold på op til 25% på EUR21bn værd af amerikanske importer. Dette kunne udløse en endnu mere aggressiv respons fra Washington. Desuden har vi en række ECB talere på tråden. Styrelsesrådet synes at være enige om, at USA’s handelspolitik aggression kunne give et betydeligt slag til den globale vækst, så spørgsmålet vil være, i hvilket omfang den høgeagtige lejr stadig ser opadgående risici for inflation forbundet med told.

Nat i Kina vil der blive offentliggjort CPI data.

Hvad skete natten over

I USA trådte præsident Trumps gensidige toldsatser i fuld effekt her til morgen kl. 6.01 CET, målrettet lande med de største amerikanske handelsunderskud, mens andre er underlagt en 10% baseline told. Bemærkelsesværdigt er en 104% told på kinesiske varer blevet implementeret efter de seneste dages handelskrigseoptrapning mellem USA og Kina. Spekulationer om en kinesisk gengældelse, herunder CNY-svækkelse og direkte salg af amerikanske aktiver, cirkulerer nu i medierne.

Ved en begivenhed tirsdag aften i Det Hvide Hus nævnte præsident Trump, at adskillige lande er ivrige efter at lave aftaler og udtrykte optimisme om, at Kina også ville følge en aftale. Desuden signalerede Trump, at han måske ikke er færdig med told, og større told på farmaceutisk import bør snart forventes.

I New Zealand sænkede Reserve Bank of New Zealand sin politikrente til 3.50% (før: 3.75%), som bredt forventet.

På råvareområdet faldt oliepriserne til det laveste i mere end fire år i tidlig handel onsdag, med Brent spot handel i USD 60-61/tønde området her til morgen.

Langsigtede amerikanske statsobligationsrenter er steget med 20bp siden i går på trods af, at risikable aktiver ser yderligere svækkelse. Salget var isoleret til obligationsmarkedet, hvilket antyder, at en korrektion i term premium var bag bevægelsen.

Markedet vil afvente udfaldet af aftenens 10Y UST auktion, som vil give yderligere hints om, hvorvidt korrektionen i renterne siden i går har tilføjet tilstrækkelig efterspørgsel efter varighed.

Hvad skete i går

I euroområdet virkede ECB talerne enige om risikoen for et stort efterspørgselschok efter de nye amerikanske toldsatser. Tysklands Nagel (høg) erklærede, at den nye handelspolitik kurs i Washington har ‘væsentligt forværret den globale udsigt’, mens Simcus (neutral/høg) sagde, at en 25bp nedsættelse næste uge ‘vil være nødvendig’, selvom han undlod at give vejledning om, hvorvidt han forventer endnu en nedsættelse i juni.

I Sverige var boligpriserne uændrede i marts ifølge HOX Valueguard, efter fald i januar og februar. Faldet i transaktioner understreger husholdningernes pessimisme, der nu viser sig i hårde data. De kommende måneder står boligmarkedet over for yderligere nedadgående risiko. Fald i aktiekurser påvirker husholdningsformuer samt den generelle stemning, hvilket kunne tynge boligprisvæksten. Derudover indikerer en nedgang i transaktioner stigende udbud. Spekulationer om rentenedsættelser kan dog give en vis lettelse.

I Danmark genvandt industriproduktionen i februar, og steg med 5,1% efter et betydeligt fald i januar. På trods af denne forbedring er outputet over de seneste tre måneder stadig lavere end den foregående periode, delvist på grund af udsving i farmaceutisk produktion.

I geopolitiske nyheder kritiserede USA’s finansminister Bessent Kinas eskalation af handelskrigsspændinger og kaldte det “en stor fejl”, mens Det Hvide Hus præciserede håndhævelsen af yderligere 50% told. Under en høring i Senatets finanskomité bekræftede USTR Greer desuden, at præsident Trump ikke vil give undtagelser fra de nye globale toldsatser, mens bestræbelserne på at fremskynde handelsforhandlinger fortsætter. Greer præciserede også, at de foreslåede gebyrer for kinesisk byggede skibe i amerikanske havne ikke nødvendigvis vil være kumulative.

I Ukraine meddelte præsident Zelenskiy pågribelsen af to kinesiske statsborgere, der kæmpede for Rusland i det østlige Ukraine, hvilket vækker bekymringer om Kinas involvering i konflikten. Ukraine søger svar fra både Kina og USA, mens det amerikanske udenrigsministerium udtrykte bekymring over påstandene.

– Aktier: En anden volatil handelsdag, der tog aktier markant lavere og VIX tilbage over 50. Aktiemarkederne er 80% bestemt af Trump, 15% kommer fra det uventede rally i renter og 5% er den oversolgte positionering. Vurdering er dog isoleret set ikke for lav til et direkte købsargument, makrodata er fuldstændig forældede, og Q1-indtjening er det også. Det er derfor, aktiemarkederne ikke blot kan “klare sig” med nye toldtrusler, og hvorfor vi ikke er i “det er alt sammen indregnet” lejren. Hvad der lignede en rebound-dag for aktier blev derfor begrænset af nye toldtrusler fra Trump (denne gang på pharma) og nul tegn på Kina, der bakker ud. S&P 500 lukkede -1,6% lavere og tog det -19% fra februar-rekorden. Dette var ikke en kapitulationssession, langt fra, med investorerne meget kræsne med hvad der skal købes og sælges. Investorer – og vi – blev taget på sengen af renterne, der sendte fast ejendom og forbrugsgoder lavere. Materialer var også iøjnefaldende, svagere på frygt for hvordan toldsatser vil påvirke den kinesiske økonomi. I mellemtiden overpræsterede en mærkelig blanding af banker, industri og forsyningsselskaber på tegn af, at investorerne endnu ikke vil tilføje for meget risiko i cyklikalitet, når toldusikkerheden er så høj. Asiatiske og europæiske futures følger med her til morgen, med Nikkei 225 ned så meget som -4% efter rallyet i går. På trods af at de >100% toldsatser nu er aktive, er investorerne roligere i Kina (Hang Seng -1,6% og Shenzhen endda 0,6% højere).

– FI & FX: Risikable aktiver steg fra starten af gårsdagens session, men bagvinderne aftog gradvist, da Trump-administrationen stod fast på sin hensigt om at implementere de gensidige toldsatser (og det kinesiske 50% tillæg) i dag. S&P 500 lukkede 1,5% lavere efter at være oppe med 4% fra sessionens start. Dette understreger den nuværende ekstreme intra-dags volatilitet. DXY er 1% lavere siden i går med EUR/USD nu tilbage over 1,10-mærket. EUR/CHF brød under 0,93-mærket, da risikosentimentet begyndte at forværres igen. EUR/NOK er bevæget over 12, da energipriserne faldt yderligere. Brent handler ved USD60,5/bbl her til morgen, det laveste niveau siden begyndelsen af 2021. Langsigtede amerikanske statsobligationsrenter er steget 20bp siden i går trods udsalget i risikable aktiver.

Hurtige nyheder er stadig i beta-fasen, og fejl kan derfor forekomme.

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Teamleder og medarbejdere til Koncernstyring og Tilsyn i Fødevareministeriet
København

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank