Fra Danske Bank:
Generelle tendenser på aktiemarkedet
Aktiemarkederne i fredags var præget af blandede stemninger i Europa og USA. Det danske C25-indeks lukkede i plus 0,3 pct. drevet af bland andet Ørsted og Mærsk , mens det tyske DAX-indeks modsat faldt med 0,3 pct. Det brede europæiske stoxx 600-indeks lukkede i fredags med et fald på 0,3 pct. På tværs af Atlanten endte S&P 500 med at stige 0,4 pct. og Nasdaq Composite steg med 0,3. Der advares mod en boble på aktiemarked idet løsere reguleringer og en mere lempelig pengepolitik kan give udfordringer.
Selskabsspecifikke nyheder – Danmark
Det var en relativt stille dag på det danske aktiemarked fredag. Dog fik det danske biotekselskab Gubra , som fokuserer på vægttabsmarkedet, opmærksomhed på det internationale marked. En stor amerikansk investeringsbank indledte dækning af aktien med anbefalingen “neutral” og et kursmål på DKK 520, hvilket indikerede et kurspotentiale på 23,9 pct. fra torsdagens lukkekurs på DKK 419,80. Gubra driver en profitabel CRO-forretning, der understøtter deres pipeline, som blandt andet inkluderer den lovende amylin-analog GUBAmy. Banken vurderede, at GUBAmy kunne nå et potentielt salg på USD 5 mia., især som en behandling for patienter, der ikke kan tåle GLP-1-terapier. På trods af de stærke udsigter mente banken, at Gubras nuværende værdiansættelse gav begrænset kortsigtet potentiale sammenlignet med europæiske biotek-kolleger. Gubra konkurrerer med aktører som Novo Nordisk, Zealand Pharma og Eli Lilly i det stærkt konkurrenceprægede vægttabsmarked. Investorer reagerede overvejende negativt på nyheden og sendte aktien ned med 2,3 pct. i fredags.
Øvrige nordiske markeder
Det finske teknologiselskab Nokia oplevede i fredags et kursfald på 1,3 pct., efter at selskabet tidligere på ugen offentliggjorde et skuffende kvartalsregnskab og nedjusterede forventningerne til 2025. I andet kvartal steg omsætningen marginalt til DKK 33,9 mia., mens driftsresultatet faldt 29 pct. til DKK 2,25 mia. Dette var under analytikernes forventning på DKK 3 mia., selv når man ekskluderede valutakursjusteringer på DKK 447 mio. og toldomkostninger på DKK 149-224 mio. Nokia pegede på en svækket amerikansk dollar og toldsatser som primære årsager til nedjusteringen. Ifølge CEO Justin Hotard vil selskabet dog opleve en stærkere anden halvdel af 2025, forudsat at dollaren stabiliserer sig. Selskabet planlagde at forenkle driften og øge investeringerne i vækstområder som kunstig intelligens og forsvarssektoren, hvor en nylig NATO-aftale om øget forsvarsbudget blev fremhævet som en mulighed. Trods udfordringer understregede Hotard, at Nokia havde stærkt kommercielt momentum inden for optisk netværk og cloudtjenester, især efter opkøbet af Infinera. Dette var dog ikke nok til at holde aktien oppe i fredagens handel.
Øvrige udland
Den tyske sportstøjproducent Puma oplevede i fredags et markant fald i aktiekursen på 16,0 pct., efter at selskabet offentliggjorde et skuffende kvartalsregnskab og nedjusterede forventningerne til 2025. I andet kvartal rapporterede Puma et tab på DKK 1.840 mio., hvilket var langt fra forventningen om et beskedent overskud på DKK 71,5 mio. Salget i kvartalet faldt med 2 pct. til DKK 14.763 mio., mens driftsindtjeningen eksklusive engangsomkostninger viste et tab på DKK 98 mio. Engangsomkostninger relateret til effektiviseringer udgjorde DKK 631 mio. Nedjusteringen skyldtes blandt andet udfordringer fra amerikanske toldsatser, høje lagerniveauer og svag efterspørgsel. Puma venter nu et driftsunderskud for 2025, mod tidligere en forventning om et overskud på DKK 3.314-3.910 mio. I særdeleshed var salget i Nordamerika en udfordring for Puma, med et fald på 9 pct. i regionen. Selskabet havde forudset amerikanske toldsatser og øget importen af varer tidligt, hvilket har resulteret i høje lagerniveauer på DKK 16.328 mio. ved kvartalets afslutning, en stigning på 18,3 pct. sammenlignet med året før. Disse høje lagerniveauer har ført til øget rabatgivning på produkter og pres på profitmarginen. Puma planlagde dog at hæve priserne i fjerde kvartal for at kompensere for toldsatsernes omkostninger, som blev estimeret til at reducere bruttofortjenesten med DKK 596 mio. Investorer reagerede negativt og frasolgte aktien kraftigt i fredagens handel.
Hurtige nyheder er stadig i beta-fasen, og fejl kan derfor forekomme.