Fra Danmarks Statistik:
Forbruger- og nettoprisindeks juni 2025
I juni steg det samlede forbrugerprisindeks med 1,9 pct. i forhold til samme måned året før. I maj var den tilsvarende stigning 1,6 pct. Det er produktgruppen fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer , der bidrager mest til inflationen. Under nævnte produktgruppe er det særligt kød, der bidrager til inflationen i juni. Forbrugerprisindekset ekskl. energi og ikke-forarbejdede fødevarer (kerneinflationen) havde en årsstigning på 1,9 pct. i juni, hvilket primært skyldes prisstigninger på husleje. I maj havde kerneinflationen en årsstigning på 1,6 pct.
Især pakkerejser trak indekset op den seneste måned
Fra maj til juni steg forbrugerprisindekset med 0,2 pct. Isoleret set trak prisstigninger på især pakkerejser, kød og leje af sommerhus indekset op med 0,27 procentpoint. Modsat trak prisfald på bl.a. tøj, elektricitet og mobiltelefoner indekset ned med 0,24 procentpoint.
Cypern havde den laveste EU-harmoniserede inflation i maj
Danmarks EU-harmoniserede inflation lå på 1,8 pct. i juni. Tallene for juni er endnu ikke offentliggjort på europæisk niveau, men i maj faldt den EU-harmoniserede inflation samlet for de 27 EU-lande til 2,2 pct. fra 2,4 pct. i april. EU-landene med lavest EU-harmoniseret inflation i maj var Cypern med 0,4 pct., Frankrig med 0,6 pct., Irland med 1,4 pct. og Danmark med 1,5 pct. EU-landene med højst EU-harmoniseret inflation i maj var Rumænien med 5,4 pct., Estland med 4,6 pct. og Ungarn med 4,5 pct.
Det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks (HICP) opgøres på en måde, der sikrer, at tallene er sammenlignelige på tværs af landene. Forskellen mellem det danske forbrugerprisindeks og HICP er, at udgifter til ejerboliger ikke indgår i HICP. Eurostat offentliggør de samlede inflationstal for de 27 EU-lande én gang månedligt. Tallene for juni udkommer 17. juli 2025. De kan ses på Eurostats hjemmeside: Inflation in the euro area og i Eurostats database: Harmonised indices of consumer prices .
Kilder og metode
Forbrugerprisindekset (FPI) og det danske EU-harmoniserede forbrugerprisindeks (HICP) opgøres på grundlag af de priser, forbrugerne betaler for varer og tjenester, altså inklusive moms og afgifter. I FPI indgår prisudviklingen for ejerboliger, beregnet ved estimerede lejeværdier, mens prisudviklingen for ejerboliger ikke indgår i HICP. Nettoprisindekset beregnes derimod ved så vidt muligt at fratrække indirekte skatter og afgifter, mens tilskud til nedsættelse af priserne tillægges. HICP-CT beregnes ved at fastholde satserne på de indirekte skatter og afgifter på niveauet fra december året før.
Hurtige nyheder er stadig i beta-fasen, og fejl kan derfor forekomme.