Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Mæglerne kan disrupte hele pensionsmarkedet

Linda

søndag 02. oktober 2016 kl. 14:58

Pensionsproduktet er ændret fundamentalt de senere år med dominansen af markedsrenteprodukter.

Det er en farlig udvikling for pensionsselskaberne, men en stor mulighed for mæglerne, der kan føre til en disruption, hvor mæglerne overtager herredømmet over danskernes pensioner, som det er sket i udlandet, vurderer eksperter.

Pensionsbranchen er ved at undergå en stille, men markant forvandling til rene kapitalforvaltere. Hvor branchen før i tiden stillede garantier på størrelsen af danskernes senere pensionsudbetalinger, er halvdelen af pensionsformuen i dag placeret i markedsrente helt uden garantier. I markedsrente er den eneste service groft sagt, at pensionsbranchen yder kunderne at sælge interne og eksterne investeringsfonde på linje med andre kapitalforvaltere. En service, pensionsselskaberne i øvrigt tager sig dyrt betalt for. Men den service kunne pensionsmæglerne meget mere naturligt sætte sig på, som det i dag sker i flere af vores nabolande, lyder det fra flere pensionseksperter.

”Før var der kun ét pensionsprodukt, nemlig det traditionelle med en garanti. Nu er der hundredvis af forskellige markedsrente produkter at vælge mellem på tværs af branchen. Det skaber behov for en helt ny måde at rådgive på, og det er en stor omvæltning. Kunne de store pensionsmæglere skabe mere valgfrihed på tværs af de enkelte pensionsselskaber, ville de selv fremstå som de eneste naturlige rådgivere,” siger aktuar og indehaver af rådgivningsfirmaet FPension Søren Andersen, der selv har en fortid i begge brancher.

Lovgivningsmæssigt er der intet til hinder for, at de danske pensionsmæglere kunne disrupte eller bryde markedet op for firmapensioner, så de danske pensionsopsparer i virkeligheden shopper rundt til de bedste investeringsprodukter. Eksempelvis ved at skabe et nyt produkt, hvor medarbejdere i danske virksomheder selv kunne vælge pensionsselskab. Altså modsat i dag, hvor de er tvunget ind i samme pensionsselskab, som deres kollegaer.

Opfinder mæglerne et produkt med dette frie valg, vil de sætte pensionsbranchen skakmat: ”Så bliver pensionsbranchen reduceret til kapitalforvaltere – og ikke meget andet. I Sverige vælger medarbejderne selv, hvor de vil spare op til pension på individuel basis. Det produkt kan man sagtens skabe i Danmark i de store mæglerhuse ved at samle firmaordninger og medarbejdere på tværs af virksomheder og placere deres pensioner, hvor de ønsker. Det ville være den største trussel mod pensionsbranchens rolle som rådgivere, der reelt er det lukrative område i firmapension,” siger Søren Andersen.

Rod i markedet
Mæglermarkedet er i dag todelt. Alle mægler kæmper om at hjælpe virksomheder med udbud af deres firmapension. Her stopper de mindre mæglere så deres services, mens de store mæglere også gerne efterfølgende vil rådgive medarbejderne om deres pension. På det marked støder de så sammen med pensionsbranchen, som også finder dette rådgivermarked lukrativt.

Pensionsselskaberne har vundet den kamp: 85 procent af danske virksomheder har valgt firmapension uden om mæglerne. Groft sagt har mæglerne de seneste år kæmpet om et marked med lav vækst. Konkurrencen er hård med nye mægler, der hele tiden dukker op. Mange bukker under, som det eksempelvis skete med revisionshuset PwC, der helt trak sig ud af pensionsmæglermarkedet. Men potentialet kan illustreres ved, at hvis man f.eks. bliver kunde i pensionsselskabet Skandia og får et markedsrente produkt, så er der syv forskellige aktivt forvaltede investeringsprodukter at vælge mellem. Og fire passivt forvaltede. I AP Pension er der et ton af udløbsfonde. Billedet er det samme andre steder. Mæglerne og pensionsbranchen har længe kæmpet om, hvem der skal rådgive om de valg. Men er valget af pensionsselskab også i spil, kan pensionsselskaberne ikke rådgive. De ville jo bare pege på sig selv. Derfor skal mæglerne lære af Sverige og Tyskland og skabe produkter, hvor der bliver frit og individuelt valg af pensionsselskab.

”De første spæde løsninger på den type firmapensionsordninger er allerede lavet. Virksomhedskunder efterspørger disse løsninger, da de ønsker at deres medarbejdere har større indflydelse på og medansvar for placering af deres pensionsmidler. Men pensionsselskaberne er knapt så interesserede i denne løsning, da de ønsker at fastholde sig selv som leverandør på forvaltningen af hele firmapensionsaftalen,” siger Erik Kongsted, der er Chief Placement Officer i Willis Tower Watson, Danmarks største mæglerhus.

læs hele udgivelsen her

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank