Pensionsproduktet er ændret fundamentalt de senere år med dominansen af markedsrenteprodukter.
Det er en farlig udvikling for pensionsselskaberne, men en stor mulighed for mæglerne, der kan føre til en disruption, hvor mæglerne overtager herredømmet over danskernes pensioner, som det er sket i udlandet, vurderer eksperter.
Pensionsbranchen er ved at undergå en stille, men markant forvandling til rene kapitalforvaltere. Hvor branchen før i tiden stillede garantier på størrelsen af danskernes senere pensionsudbetalinger, er halvdelen af pensionsformuen i dag placeret i markedsrente helt uden garantier. I markedsrente er den eneste service groft sagt, at pensionsbranchen yder kunderne at sælge interne og eksterne investeringsfonde på linje med andre kapitalforvaltere. En service, pensionsselskaberne i øvrigt tager sig dyrt betalt for. Men den service kunne pensionsmæglerne meget mere naturligt sætte sig på, som det i dag sker i flere af vores nabolande, lyder det fra flere pensionseksperter.
”Før var der kun ét pensionsprodukt, nemlig det traditionelle med en garanti. Nu er der hundredvis af forskellige markedsrente produkter at vælge mellem på tværs af branchen. Det skaber behov for en helt ny måde at rådgive på, og det er en stor omvæltning. Kunne de store pensionsmæglere skabe mere valgfrihed på tværs af de enkelte pensionsselskaber, ville de selv fremstå som de eneste naturlige rådgivere,” siger aktuar og indehaver af rådgivningsfirmaet FPension Søren Andersen, der selv har en fortid i begge brancher.
Lovgivningsmæssigt er der intet til hinder for, at de danske pensionsmæglere kunne disrupte eller bryde markedet op for firmapensioner, så de danske pensionsopsparer i virkeligheden shopper rundt til de bedste investeringsprodukter. Eksempelvis ved at skabe et nyt produkt, hvor medarbejdere i danske virksomheder selv kunne vælge pensionsselskab. Altså modsat i dag, hvor de er tvunget ind i samme pensionsselskab, som deres kollegaer.
Opfinder mæglerne et produkt med dette frie valg, vil de sætte pensionsbranchen skakmat: ”Så bliver pensionsbranchen reduceret til kapitalforvaltere – og ikke meget andet. I Sverige vælger medarbejderne selv, hvor de vil spare op til pension på individuel basis. Det produkt kan man sagtens skabe i Danmark i de store mæglerhuse ved at samle firmaordninger og medarbejdere på tværs af virksomheder og placere deres pensioner, hvor de ønsker. Det ville være den største trussel mod pensionsbranchens rolle som rådgivere, der reelt er det lukrative område i firmapension,” siger Søren Andersen.
Rod i markedet
Mæglermarkedet er i dag todelt. Alle mægler kæmper om at hjælpe virksomheder med udbud af deres firmapension. Her stopper de mindre mæglere så deres services, mens de store mæglere også gerne efterfølgende vil rådgive medarbejderne om deres pension. På det marked støder de så sammen med pensionsbranchen, som også finder dette rådgivermarked lukrativt.
Pensionsselskaberne har vundet den kamp: 85 procent af danske virksomheder har valgt firmapension uden om mæglerne. Groft sagt har mæglerne de seneste år kæmpet om et marked med lav vækst. Konkurrencen er hård med nye mægler, der hele tiden dukker op. Mange bukker under, som det eksempelvis skete med revisionshuset PwC, der helt trak sig ud af pensionsmæglermarkedet. Men potentialet kan illustreres ved, at hvis man f.eks. bliver kunde i pensionsselskabet Skandia og får et markedsrente produkt, så er der syv forskellige aktivt forvaltede investeringsprodukter at vælge mellem. Og fire passivt forvaltede. I AP Pension er der et ton af udløbsfonde. Billedet er det samme andre steder. Mæglerne og pensionsbranchen har længe kæmpet om, hvem der skal rådgive om de valg. Men er valget af pensionsselskab også i spil, kan pensionsselskaberne ikke rådgive. De ville jo bare pege på sig selv. Derfor skal mæglerne lære af Sverige og Tyskland og skabe produkter, hvor der bliver frit og individuelt valg af pensionsselskab.
”De første spæde løsninger på den type firmapensionsordninger er allerede lavet. Virksomhedskunder efterspørger disse løsninger, da de ønsker at deres medarbejdere har større indflydelse på og medansvar for placering af deres pensionsmidler. Men pensionsselskaberne er knapt så interesserede i denne løsning, da de ønsker at fastholde sig selv som leverandør på forvaltningen af hele firmapensionsaftalen,” siger Erik Kongsted, der er Chief Placement Officer i Willis Tower Watson, Danmarks største mæglerhus.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.