Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Sprint Bioscience svækkes af lavt informationsniveau

Økonomisk ugebrev

søndag 14. maj 2017 kl. 17:04

Sprint Bioscience har nu indgået globale aftaler for to af dets fire prækliniske programmer. Aktien er dog ikke uden risiko, da den likvide beholdning er relativ lav og der er desuden usikkerhed om status for det mest fremskredne udviklingsprogram.

Sprint Bioscience forsker først og fremmest inden for cancer og tumorers metabolisme. Selskabets pipeline består pt. af følgende fire prækliniske udviklingsprogrammer; MTH1, PIP 4K2a, VPS34 og STK25. Tilbage i juli 2015 indgik Sprint Bioscience en aftale med Bayer Healthcare for det prækliniske kræft-metabolismeprogram MTH1. Ved aftalens indgåelse modtog man en upfront-betaling på 2 mio. EUR (ca. 19 mio. SEK), men aftalens totale værdi kan være på op imod 190 mio. EUR (ca. 1,75 mia. SEK) medregnet licensbetaling, prækliniske forskningstilskud, kliniske udviklingsmilepæle, regulatoriske milepæle samt salgsmilepæle. Hertil kommer royalties fra salget efter markedsgodkendelse. Det er alene Bayer Healthcare der styrer informationsstrømmen for MTH1-programmet,
og der er siden aftalens indgåelse fortsat ikke kommet noget nyt fra Bayer. Man kunne ellers have forventet, at MTH1-programmet ville være tæt på at have afsluttet den prækliniske fase nu og være på vej i de første kliniske studier.
Ny aftale indgået i juli 2016
Sprint Bioscience meddelte i 2015 og i begyndelsen af 2016 om positive laboratorie-resultateri en række kræftcelle-linjer for det metaboliske kræftprogram PIP4K2a. PIP4K2a er et protein, som beskytter cellerne mod angreb fra såkaldt frie radikaler. Hermed beskyttes fx cellens DNA, proteiner, fedtstoffer, fedtsyrer og LDL-kolesterol.

Sprint Biosciences forskning har dog påvist, at særligt cancer-celler er meget sårbare over for frie radikaler, mens raske celler i højere grad kan tolerere dem. Det betyder, at når man blokerer for PIK4K2a, så kan det have en ødelæggende effekt på cancercellerne, hvilket selvsagt er positivt. Sprint Bioscience har tidligere rapporteret om betydelig interesse for PIK4K2a-programmet i industrien. I begyndelsen af juli 2016 indgik Sprint Bioscience så en global udlicenseringsaftale for PIP4K2a-programmet med det amerikansk selskab Petra Pharma.

Aftalen har en potentiel værdi på cirka 240 mio. USD (ca.2,1 mia. SEK), heri indgår også en upfront-betaling på 3 mio. USD (ca. 27 mio. SEK) samt op til 2 års udviklingsstøtte, hvortil så kommer royalties af eventuelt salg på markedet efter registreringsgodkendelse. Næste stadie for PIK-4K2a-programmet er valg af udviklingskandidat, som skal tages videre i prækliniske toksikologiske studier, som er sidste skridt forud for iværksættelse af kliniske studier i mennesker.

Et højt prioriteret præklinisk program hos Sprint Bioscience er desuden fortsat VPS34-programmet. Proteinet VPS34 er overudtrykt i en række kræftformer, blandt andet bugspytkirtelkræft, leukæmi, modermærkekræft og brystkræft. VPS34-proteinet medvirker til at aktivere såkaldt autofagi, en proces som er særligt fremtrædende ved omstilling af kræftcellen til andre funktioner og under reparation af kræftcellebeskadigelser.

Dette gør, at kræftcellen kan overleve uden næring og desuden kan den bedre modstå diverse anti-cancer medicin. I december 2014 præsenterede Sprint Bioscience resultater fra et præklinisk dyrestudie, der påviste at to udviklingskandidater rettet mod at blokere VPS34 viste effekt i en dyremodel med en særlig aggressiv form for brystkræft, som udgør ca. 15% af alle brystkræfttilfælde, modsvarende ca. 90.000 kvinder i EU og USA.

Forsøgsresultaterne viste en reduktion på 40% i tumorstørrelsen, blandt andet som følge af færre metastaser til lunge, mave og lemmer i forhold til ikke-behandlede dyr. I 2016 indledte Sprint Bioscience en proces med henblik på at styrke patentbeskyttelsen for VPS34. Dette er nu lykkedes, således at man nu har patentbeskyttelse i 152 lande herunder USA, Europa og Japan.

Selve det nuværende prækliniske arbejde for VPS34 er målrettet mod at optimere effekt og bivirkningsprofil. Man har desuden fået udviklingsstøtte fra SFF (Stiftensen för Strategisk Forsking), hvilket betyder, at man har kunnet ansætte en medarbejder med fuld fokus på programmet. I takt med at Sprint Bioscience nærmer sig udvælgelse af en klinisk kandidat, har man noteret stigende interesse fra eksterne selskaber med henblik på indlicensere VPS34-programmet.

Sprint Biosciences relativt nystartede program STK25, udvikles inden for diabetes og leverfedt-sygdommen NASH. Programmet blev opstartet i november 2015 i samarbejde med Lundberg laboratoriet ved Gøteborg Universitetet. Proteinet STK25 er overudtrykt i diabetes-patienter og menes at have betydning for udvikling af insulin-resistens. Prækliniske studier har påvist, at når STK25 blokeres, så reduceres insulin-resistens med et bedre optag af glukose som konsekvens. Ligeledes har STK25-proteinet betydning for udvikling af leversygdommen NASH (Non-Alkoholisk SteatoHepatitis), som er en typisk følgesygdom i overvægtige diabetes-patienter. Sprint Bioscience har i løbet af den seneste tid præsenteret STK25-programmet på en række partnernkonferencer, senest BIO-Europe afholdt i marts 2017. STK-25 er dog fortsat på et relativt tidligt præklinisk stadie, men ikke desto mindre er interessen for projektet fra eksterne selskaber allerede til stede nu, oplyser Sprint Bioscience.

Stigende cash burn fra driften
Sprint Bioscience fremlagde onsdag d.17. maj regnskab for 1.kvartal 2017. Regnskabet viste en stigning i omsætningen på 123% til 12,1 mio. SEK. Hovedpartner stammer fra aftalen på PIP4K2a-programmet indgået med Petra Pharma.

Driftsudgifterne er dog også strøget i vejret med 34% til nu 11,0 mio. SEK, drevet af et stigende forskningsniveau samt en stigning i antallet af ansatte (25 mod 23 for et år siden).

Det betyder dog, at Sprint Bioscience har præ-steret et positivt EBIT-driftsresultat på 1,1 mio. SEK mod et underskud i 1.kvartal 2016 på -2,8 mio. SEK. Cash flowet fra driften viser dog et fortsat stigende negativt penge-forbrug. Der er brændt 6,2 mio. SEK fra driften i 1.kvartal 2017 mod 5,1 mio. SEK i 1.kvartal sidste år. Dette har efterladt Sprint Bioscience med en cash-position på 14 mio. SEK ved udgangen af marts 2016 mod 19 mio. SEK ved udgangen af marts 2016.

Vi vurderer at selskabet vil have cash til og med 4. kvartal 2017 og mulighed også inklusiv 1.kvartal 2018, selv uden indgåelse af nye aftaler.

2 år uden MTH1-info er uacceptabelt
Sprint Bioscience har allerede indgået partneraftaler på to af dets fire prækliniske udviklingsprogrammer. Dette er selvsagt positivt. Sprint Biosciences strategi er at udlicensere programmerne på et relativt tidligt stadie. Man forventer hvert år at indgå en partneraftale eller i det mindste at være tæt på at kunne gøre det.

Vi vurderer at næste partneraftale bør blive VPS34-programmet, men vi tror dog ikke på en aftale før i 2018. Aftalen vil formentlig følge samme model som de to tidligere aftaler, dvs. en upfront-betaling på 20-30 mio. SEK, som

Se tabeller her 

dermed vil kunne finansiere selskabets drift i minimum et år.

Det er dog bekymrende at nyhedsstrømmen fra MTH1-programmet har været ikke-eksisterende siden aftalen med Bayer blev indgået i sommeren 2015. Vi vurderer at risikoen er stigende for at dette program er kommet i vanskeligheder og muligvis kan være på vej mod nedlukning.

Et problem for Sprint Bioscience med den valgte strategi om at udlicensere på et meget tidligt præklinisk stadie, er at den prækliniske risiko fortsat er høj, når programmet frasælges og at det derfor ikke er sikkert, at programmet når videre til den kliniske fase I når partneren får gået det hele efter i sømmene.

Normalt ser man at biotekselskaber afslutter alt det prækliniske arbejde selv, og dernæst frasælger programmet. Dermed sikres en relativ lang efterfølgende periode, hvor risikoen i programmet er lav mens fase I/IIa foretages.

Omvendt er de aftaler som Sprint Bioscience har indgået faktisk ret flotte. Upfront-betalinger på hhv. 19 mio. SEK for MTH1 og 27 mio. SEK for PIP4K2a, vidner om at Sprint Biosciences teknologiplatform er stærk.

Skal tiltroen til selskabet hæves op til et nyt niveau, er det dog afgørende at nogle af disse programmer også kommer videre til den kliniske fase. Indtil videre er dette ikke sket. Og der er ikke udsigt til opstart af kliniske studier med hverken PIP4K2a, VPS34 eller STK25 de kommende 12-18 måneder. Ved den nuværende kurs i 28-29 SEK per aktie, handles Sprint Bioscience til en market cap på 200 mio. SEK, svarende til ca. 15 gange cash og en pipelineværdi på 185 mio. SEK.

Vi vurderer at risikoen i aktien er relativ høj, så længe der ikke er en afklaring på MTH1-programmet for, hvad Bayer Healthcare har tænkt sig at gøre med det. Det er urimeligt set fra et aktionær-synspunkt at man i snart 2 år ingen nyheder har fået overhovedet.

På den baggrund vælger vi at reducere vores anbefaling på Sprint Bioscience fra Køb til Neutral og vi reducerer desuden 12-måneders kursmålet fra 80 SEK til 25 SEK per aktie.

Peter Aabo

Se hele udgivelsen her 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank