Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Presset Sydbank tæt på 3 års laveste aktiekurs

Steen Albrechtsen

lørdag 08. september 2018 kl. 13:29

Der var ikke mange lyspunkter i Sydbanks halv-årsregnskab, som viste at man er presset på flere fronter. Aktiemarkedet synes dog at have indtaget et for pessimistisk syn på Sydbank og flere branchekolleger.

Der er fortsat tilbagegang i udlånet, pres på rentemarginalen og toplinjen og stigende omkostninger. Dertil kom en ekstra landbrugsnedskrivning og en beholdningsindtjening, der for 3. kvartal i træk gav et negativt resultat. Sluttelig var der også en nedpræcisering af det forventede resultat efter skat til den nedre del af intervallet på 1.340-1.540 mio. kr. Udlån er stadig under pres, og det blev sagt flere gange på telefonkonferencen, at konkurrencen er benhård. Det blev også tilføjet, at banken har styret udenom væsentlige dele af ejendomssektoren af pris-/risikomæssige årsager. Det blev endog sagt meget direkte, at det går meget stærkt i visse dele af ejendomssektoren p.t., og at risikoen nok er højere, end man umiddelbart antager.

Et andet budskab var, at det for en bank er næsten umuligt at præstere udlånsvækst, hvis ikke man er med i ejendomssektoren – hvilket i praksis må betyde, at Sydbank i øjeblikket ofrer udlån for ikke at gå på kompromis med kreditkvaliteten.

Sydbank har svært ved at hive de sidste besparelser hjem i omkostningsprogrammet på 150 mio. kr., og det skyldes bl.a. oprustning indenfor compliance og risiko (inkl. hvidvask), ligesom årets ekstraordinære investeringer i IT på ca. 75 mio. kr. må forventes at fortsætte en del år frem. Her lå nok den største negative overraskelse, som har slået direkte igennem i analytikernes regneark for de kommende år. Trods et kontinuerligt kursfald på 10% siden årets start ned mod kurs 220 kom reaktionen på regnskabet prompte i form af et fald på 16% over de følgende dage. Aktien handler nu på en kurs omkring 185, som er det laveste i 2 år.

Stort tilbagekøbsprogram
Der resterer lidt under halvdelen af Sydbanks aktietilbagekøbsprogram, som i juni blev forhøjet med 750 mio. kr. til 1.250 mio. kr. efter udstedelse af et nyt hybridlån. Holder aktiekursen sig uændret på 185 vil det medføre et tilbagekøb på yderligere 3 mio. aktier eller næsten 5% af aktiekapitalen. Sydbank vil dermed i løbet af i 2018 samlet have reduceret de udestående aktier med næsten 10%. Indre værdi per aktie er nu 173 kr., og Sydbank leverede i 1. halvår en egenkapitalforrentning på 11,7% efter skat inkl. hjælpen fra ekstraordinære kursgevinster. Det er marginalt under målsætningen på minimum 12%, men der blev ikke pillet ved denne målsætning i halvårsregnskabet.

Fremtiden?
Bankens umiddelbare udfordring fra et investorperspektiv er manglen på drivere for vækst i indtjeningen udover en kommende renteforhøjelse, som gang på gang er udeblevet qua den makro-økonomiske udvikling. På telefonkonferencen blev der uden held spurgt ind til, hvad fremtiden byder på for banken – særligt med tanke på, at den nuværende strategiperiode nærmer sig sin afslutning. Der må senere på året forventes et nyt oplæg til den kommende strategiperiode.

Selvom konkurrenten Ringkøbing Landbobank skiller sig lidt ud i nedenstående kursgraf, er det ikke svært at se en rimelig ensartet bevægelse i bankaktierne. På en nøgletalsgraf med P/E og K/I er det endog meget tydeligt, at Sydbank har bevæget sig ret synkront med medianen for de største danske bankers nøgletal over de seneste 5 år.

Målt på Kurs/Indre værdi er de større banker over en bred kam tilbage på 2013-niveauet. Selvom disruption er in, og mange ser store problemer med bankernes klassiske forretningsmodeller fremover, yder kombinationen af ”relativt lav” indre værdi, en pæn egenkapitalforrentning og pænt direkte afkast til aktionærerne en god støtte for investeringscasen i Sydbank og flere andre banker på de nuværende kursniveauer.

Vi skrev sidst ved kurs 245 i februar, at vi ikke så noget interessant potentiale i Sydbank. Efter det store fald ser vi nu noget mere positivt på aktien, selvom vi qua bankens fortsatte udfordringer på flere fronter må nedjustere vort kortsigtede kursmål fra 260-280 til 200-220. Den forsigtige investor afventer et køb lidt tættere på sommer 2016-bunden i 160-170.

Børskurs på analysetidspunktet: 185,00 AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 200-220

Læs tidligere analyser af Sydbank her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

8e8a32ee3b62662c4b99Fba33affc5f74a45cb2d

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank