Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Medieanmeldelse: Hvidvasksagen: Du tabte, de vandt

Sten Thorup Kristensen

fredag 28. september 2018 kl. 19:49

Som medielandet nu ligger, må hr. og fru Danmark ofte stille ind på Den Korte Weekendavis på Radio 24syv for at forstå nyhedsstrømmen. I sidste uge havde den fiktive seniorkorrespondent Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm f.eks. en god pointe om Danske Banks hvidvasksag: Det har været fremme, at de russiske myndigheder allerede i 2007 advarede banken. Derimod har man ikke (før nu) hæftet sig ved, at man ikke siden har hørt indsigelser fra den kant. Det kan afspejle, at nye folk har vundet magten i Rusland, og at Putin og hans regering ikke har nogen interesse i at genere landets internationalt orienterede rigmænd og -kvinder.

For det er tilsyneladende i høj grad dem, altså de meget rige russere, sagen handler om, når man går ned i dens dybeste substans. Menigmand forbinder nok hvidvask med narko, våbenhandel, mafiaer og deslige, men nutidens lovgivning rækker langt videre. Danske Banks forbrydelse er ikke, at den har medvirket til kriminalitet, men at den ikke har foretaget en tilstrækkelig grundig vurdering af sine kunder og deres aktiviteter. Og de aktiviteter, bankerne skal holde øje med, er langt fra kun hård kriminalitet, men også alt, hvad der ligger i spændet mellem kreativ skattetænkning og decideret skattesnyd.

Finans.dk havde torsdag, med delvis reference til Berlingske, et eksempel på det. 53 kommanditselskaber, oprettet og udbudt af danske firmaer, men især ejet af russere med adresse på eksotiske øer, er blandt de nu – må man formode – forhenværende kunder i Danske Banks estiske filial. De 53 selskaber er i Danske Banks egen advokatundersøgelser opført som mistænkelige. Men det er endnu uklart, om de eller deres ejere har begået noget kriminelt.

Som historien er fortalt – bl.a. har en taxachauffør været stråmands-direktør i flere af selskaberne – kan man ikke fortænke læserne i at tænke, at det nok har været et kriminelt set-up. Det er naturligvis ikke kønt, at Danske Bank har lagt finansiel infrastruktur til det. Men man kan også vende det om og spørge sig selv: Hvorfor skal de danske myndigheder bruge så mange ressourcer på at opsnuse russiske milliardærer, der måske/måske ikke har unddraget sig russisk skat, når nu de russiske myndigheder tilsyneladende ikke selv gider gøre noget ved det?

Og det rækker langt videre end det, for det er ikke bare besværet i Finanstilsynet, det handler om. Det er barokt, at Danmark tilsyneladende er ved at acceptere en kæmpemæssig regning for noget, der dybest set ikke angår os. Som Børsen fortæller, forventer Goldman Sachs, at Danske Bank, på grund af sagen, måske vil springe over udbyttebetalinger og aktietilbagekøb næste år. Det er os selv, det går ud over, da stort set alle i Danmark, der har en pensionsordning, er indirekte aktionærer i Danske Bank. Helt uoverskuelig bliver regningen, hvis det virkelig skulle ende med, at Danmarks kredit rating bliver sænket, sådan som Standard & Poor’s har truet med. Så stiger terminsudgifterne, og offentlige service bliver beskåret, alt imens de russiske milliardærer hygger sig på de eksotiske øer og Putin bliver genvalgt.

Så vi siger det igen: Hvis pressen virkelig vil leve op til sin ideelle rolle som offentlighedens vagthund, så må den tage et bredere perspektiv på sagen end blot at puste til forargelsen mod Danske Bank.

Smugl, rejs og vær glad

Der er et tidstypisk element i dækningen af hvidvasksagen: Det synes at være uforståeligt for mange journalister, at der findes et liv uden for statens rammer og normer. Det går også igen i en artikel i Weekendavisen i sidste uge, om den historisk set ganske omfattende smugling i det sydfynske øhav. Moral på grænsen lyder rubrikken, og det meste af artiklen går da også på forundring over, hvordan pæne mennesker, endda læger, dog kunne deltage i smuglingen fra Tyskland. Nærværende signatur, der er opvokset i Sønderjylland i grænsehandlens storhedstid, er mindre forundret. Ulovligheder i den skala, som f.eks. også omfatter lidt sort arbejde, er ikke udtryk for oprør eller disrespekt mod statsmagten. Det er blot udtryk for, at den enkeltes liv og virkelighed også består af meget andet end staten.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank