Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Fagbevægelsen: Pensionsmæglere bryder egne etiske regler

Carsten Vitoft

fredag 12. oktober 2018 kl. 19:15

Flere store pensionsmæglere kalder sig uvildige pensionsrådgivere, men de anbefaler samtidig deres egne produkter. Interessekonflikten er lodret i strid med mæglernes eget etiske regelsæt, lyder kritikken. Branchen vil ikke tjekke etikken hos medlemmerne, selv om der nu også er kritik fra egne rækker. Mæglerne synes dermed dybt splittede.

For blot to uger siden lancerede brancheorganisationen for danske forsikringsmæglere et helt nyt etisk kodeks, der skal sikre tilliden og uvildigheden for danske pensionsrådgivere. Men allerede inden blækket på aftalen er tørt, ser det ud til, at flere af Forsikringsmæglerforeningens (FMF) egne medlemmer har mere end svært ved at leve op til reglerne.

Det mener en række repræsentanter for fagbevægelsen. Forbundsformand Lone Engberg Thomsen fra Teknisk Landsforbund har set på mæglernes nye etiske regler, og fra hende lyder det: ”Det virker som om, at nogle mæglere har endog meget svært ved at leve op til deres egne etiske anbefalinger, og jeg håber, der fra politisk side vil blive taget affære. Vores medlemmer skal kunne stole på den rådgivning, de får, og det har jeg svært ved at se, de kan nu.”

Splittet branche

Ugebrevet har i flere artikler beskrevet, hvordan særligt landets næststørste mæglervirksomhed, Söderberg og Partners, på den ene side sælger uvildig rådgivning til medarbejdere i danske virksomheder, og på den anden side udbyder deres eget investeringsprodukt, som giver ekstra indtjening. Dobbeltrollen har også været beskrevet indgående i Jylland-Posten.

”Jeg mener ikke at mæglernes egene etiske regler om bl.a. uvildighed harmonerer med den i artiklen beskrevne situation,” siger Bente Sorgenfrey, der er formand for hovedorganisationen FTF med 450.000 medlemmer. Og i fra LO tilføjer stedfortrædende formand Arne Grevsen, at han også synes, det halter med efterlevelsen af reglerne.

Ikke desto mindre hedder det i de nye regler fra FMF: ”Et medlem skal være redelig, ærlig og objektiv i alle forretningsmæssige sammenhænge. Medlemmet skal undgå forretningsmæssige relationer, der med rette kan opfattes som en trussel mod medlemmets objektivitet og uvildighed.”

Direktør i FMF Pernille Lynge Jepsen oplyser, at FMF ikke ser noget brud på det etiske regelsæt. ”I relation til den i pressen verserende kritik af Søderbergs rådgivning på pensionsområdet er det korrekt, at denne sag ikke har været bedømt i FMF’s etiske udvalg. Bl.a. af den grund, at sagen ikke har været indbragt for udvalget.

Det etiske udvalg kan ikke egenhændigt forlange dokumenter til fremlæggelse, bl.a. er sådanne dokumenter beskyttet af tavshedspligt fra den involverede pensionsmægler. Såfremt FMF egenhændigt skulle bedømme, hvorvidt en fremgangsmåde var i uoverensstemmelse med etiske regler og god skik, ville det naturligvis kræve, at det etiske udvalg havde indsigt i de for sagen nødvendige dokumenter,” skriver hun i en mail til Ugebrevet.

Hun oplyser også, at der ikke skal herske tvivl om, at netop den uvildige mæglers integritet og objektive rådgivning er kernebegreber for FMF’s medlemmer. Men her synes der at være en hel del splittelse i branchen.

Slet skjult kritik

Hos det største medlem, Willis Tower Watson, mener man tilsyneladende ikke, at sådan en dobbeltrolle er i tråd med uvildig rådgivning. På selskabets hjemmeside tager direktør Lars Christensen skarpt afstand til dobbeltrollen hos nogle af konkurrenterne:

”Det er helt bevidst, at vi ikke har vores egne investeringsfonde, som vi kan henvise vores kunder til. At promovere sine egne produkter har intet med uvildighed at gøre – og uvildighed kan efter vores mening ikke gradbøjes. Enten er man uvildig rådgiver uden økonomisk interesse i de produkter, man rådgiver om, eller også er man ikke. Derfor holder vi fast i, at vi kun rådgiver om andres produkter – og at vi altid finder den løsning, der passer bedst til kundens ønsker og behov,” siger Lars Christensen.

Den slet skjulte besked til nogle af konkurrenternes dobbeltroller synes dog helt at prelle af på FMF og ikke mindst konkurrenterne i Söderberg & Partners. Her mener man hverken, der er et problem med de etiske regler eller uvildigheden. Ud over Söderberg & Partners tilbyder et andet medlem af FMF – Aon Privat Consulting – også uvildig rådgivning om sit eget produkt, IdealPension.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Nyt job
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank