Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Venturebranche håber på kapital til nye fonde

Morten W. Langer

søndag 21. oktober 2018 kl. 19:22

I dette interview siger Gregers Kronborg, partner i Northzone Ventures og formand for DVCA’s ventureudvalg, at den danske venturebranche forbereder sig på næste kapitalrejsningsperiode, med etablering af nye fonde. I næsten tre år er der ikke etableret nye venturefonde.

ØU: Hvilket overordnet billede ser du omkring udviklingen i nyinvesteringer via venturefonde i danske virksomheder? GK: ”Overordnet er der to bevægelser: For det første er det positivt nyt, at der bliver investeret mere end tidligere fra udlandet ind i de danske porteføljer. Det er umiddelbart svært at se, ud af tallene. For det andet er der nogle nye teams og fondsgenerationer på vej, som byFounders og Nordic Alpha Partners , som er udbrydere fra Vækstfondens gruppe.

Og så er der nogle af de gamle teams, som arbejder på at rejse nye fonde. Der er nogle af de gamle teams, som har rejst nye fonde, som f.eks. Sunstone og Seed Capital, på baggrund af gode præstationer. Men der er også nogle af de gamle teams, som har svært ved at rejse kapital, fordi deres resultater måske ikke har været overbevisende nok.”

Det ser ikke ud til, at den nye Vækstkapital II fra 2016 endnu har skudt kapital i dansk venture, kun i en enkelt udenlandsk venturefond? ”Fond II er jo stadig i investeringsperioden, og så betyder det nok også noget, at Vækstkapital og Vækstfonden ønsker andre cornerstone-investorer end sig selv. Det betyder, at der er brug for andre store investorer for at få etableret nye fonde. Som jeg ser det, er det noget af det, der forsinker etableringen af nye fonde, også selvom både Vækstkapital og Vækstfonden er positiv over for management teamet.”

Det virker som om, at de danske pensionskasser stadig er tilbageholdende med at smide penge i dansk venture? ”Det kan man godt sige. Men vi oplever også en positiv bevægelse. Der er flere fonde og pensionskasser, som er ved at komme med. Vi har haft en problemstilling med, at pensionskasserne måske synes, at de havde bidraget nok med deres indskud i de to Vækstkapital-fonde. Men vi ser nu en lille positiv tendens, hvor pensionskasserne synes venture er en attraktiv asset class. Så det ser ud til, at de søger aktivt den vej, også ud over deres bidrag til Dansk Vækstkapital.”

Men det ser ikke ud som om, at der har været kapitalrejsning til nye fonde blandt de mere erfarne fondsmanagers, siden Sunstones fjerde teknologifond i 2016? ”Min fornemmelse er, at der er flere af de ældre teams, der er tæt på at lukke nogle af de gamle fonde, og at de derefter vil søge at rejse nye penge. Så jeg vil tro, at der vil komme nye venturefonde inden for de næste år.”

I sidste års analyse skrev vi, at det virkede som om, at dansk venture var ved at komme ud på den anden side, efter nogle svære år på bagkant af finanskrisen. Men den offensive udvikling ser ud til at lade vente på sig? ”Tallene viser jo, at afkastene i de nyere fonde, etableret efter finanskrisen, er højere end for fondene etableret før finanskrisen. Vi kan ikke sige, at vi er helt hjemme endnu. Men de bedste fonde begynder at nærme sig et markedskonformt afkast, og det giver dem gode muligheder for at etablere nye fonde. Men det kan man bare ikke se i de gennemsnitlige afkasttal.”

Men er der ikke nogle super gode muligheder i erhvervslivet med den nye digitale økonomi, hvor der jo sprudler mange steder. Det virker ikke som om, at I rigtig kommer med der? ”Der er ingen tvivl om, at der er kæmpe muligheder i den digitalisering, der ruller over erhvervslivet, og forretningsmodeller, der bliver disruptet.

Og jeg tror, at de nuværende teknologifonde er meget med på den dagsorden. Men det forhold, at investeringsbehovet i tidens nye digitale virksomheder er meget lavere, betyder også, at business angels oftere går ind i den første fase. Så det har øget investeringstyngden over mod busines angels i forhold til venturefondene, hvor business angels oftere tager virksomhederne længere frem end tidligere. Vi ser også, at store virksomheder i forlængelse af deres egne udviklingsprojekter går sammen med mindre innovationsvirksomheder, hvor de samarbejder om udvikling. Det betyder også, at de kan vente længere på eventuelle venturepenge.”

Det ser ud til, at Novo Venture og Lundbeckfonden Venture fylder rigtig meget i de samlede tal, som Vækstfonden præsenterer dem? ”Det er klart, at de er blevet rigtig store. Og man skal altid huske at justere for de to store aktørers udvikling, for at forstå hvad der sker i den øvrige del af venturebranchen. Det er vigtigt, når man tolker på tallene, om de er med eller ikke er med.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Nyt job
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank