Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske banker på vej ned ad en indtjeningsmæssig glidebane

Morten W. Langer

søndag 04. november 2018 kl. 19:32

Bankernes regnskaber for tredje kvartal er kommet bag på markedet, og de svage resultater har givet store aktiekursfald i både Jyske Bank og Sydbank. Men den underliggende svaghed burde ikke være en overraskelse, for Nationalbankens statistik viser fortsat pres på rentemarginaler og meget svag udlånsvækst.

På flere fronter begynder det nu at gå ned ad bakke for de danske banker, efter en årrække med festhumør, som langt hen ad vejen har været baseret på engangslignende karakter. Økonomisk Ugebrev har tidligere skrevet, at gebyrskruen var ved at være i bund, tilbageførsel af tidligere hensættelser aflø-ses så småt igen af øgede udlånstab, og kursgevinster fra sektoraktier og værdipapirer er også ved at være historie.

VOLUMEN OG MARGINALER PRESSET

Tilbage står, at bankerne skal sikre fremgang i den basale bankforretning, og det er svært i det aktuelle markedsmiljø, for ikke at sige umuligt. Nationalbankens månedlige data for bankernes indenlandske udlån til henholdsvis husholdninger og erhvervsliv viser, at det samlede udlån udvikler sig fladt med en lille pil op. Samtidig er rentemarginalerne fortsat under pres.

I august og september 2018 var det gennemsnitlige samlede udlån til husholdninger 490 mia. kr., mod 498 mia. kr. i samme periode for et år siden. For erhverv (eller rettere sagt ikke-finansiel virksomhed) var det gennemsnitlige udlån de to måneder 357 mia. kr., mod 345 mia. kr. for et år siden. Samlet set har der altså været en indenlandsk udlånsvækst på en halv procent.

Nationalbankens tal viser også, at den gennemsnitlige rentemarginal på erhvervsudlån er faldet 4 procent det seneste år, fra 2,57 procent til 2,47 procent, med tendens til stabilisering af faldet de seneste måneder. Rentemarginalen for husholdninger ser ud til at fortsætte faldet må-ned for måned. For de seneste måneder var den gennemsnitlige rentemarginal 4,03 procent, mod 4,23 procent for et år siden. Det svarer til et fald på 5 procent.

Meget tyder samtidig på, at bankerne er blevet mere tilbageholdende med udlån til mindre erhvervsvirksomheder, idet nyudlånet til erhverv på under 2,5 mio. kr. er betydeligt lavere end for et år siden. En strammere kredit-

politik i bankerne er måske ikke overraskende, set i lyset af afmatningen i dansk økonomi, hvor væksten ser ud til at ende på under 1 procent i år, med pil ned på grund af en svagere europæisk økonomi.

Jyske Bank-aktien fik ved aflæggelsen af Q3-regnskabet forleden store kurstæsk: I selve bankforretningen dykkede nettorenteindtægter til 779 mio. kr., mod 798 mio. kr. kvartalet før og 815 mio. kr. i samme kvartal sidste år. Gebyrindtægter og provisioner var i kvartalet det laveste i to år, på 379 mio. kr. Bruttoindtægterne viste alene fremgang på godt 200 mio. kr. på indtægter af engangslignende karakter, nemlig værdireguleringer og ”anden indkomst” på i alt 250 mio. kr. mere end kvartalet før, fremgår det af bankens Factbook .

SKUFFENDE RENTEINDTÆGTER

I selve regnskabet oplyses, at ”fem ejendomme i Københavnsområdet er solgt med gevinst på 100 mio. kr., som er indregnet under øvrige indtægter i 3. kvartal 2018.” Korrigeres for denne engangspost, svarer kvartalets basisindtægter dog meget godt til analytikernes konsensusestimater, som fremgår af Jyske Banks hjemmeside. Analytikerne havde ventet basisindtægter på 2040 mio. kr., og de landede på 2135 mio. kr. Nettorenteindtægterne kom dog ud betydeligt lavere, end analytikerne havde forventet.

Udenlandske investorer har for længst lugtet lunten omkring indtjeningsudviklingen i Sydbank. Over det seneste halve år har udenlandske investorer nettosolgt Sydbank-aktier for 537 mio. kr., med et ekstra tryk onsdag, hvor aktien efter Q3-regnskabet blev sendt 12 procent ned. Nettorenteindtægter dykkede i kvartalet til 461 mio. kr., svarende til et fald på ca. 4 procent i forhold til det foregående kvartal.

Sydbanks ledelse nedjusterer i regnskabet årsforventningen til overskuddet, blandt andet med denne forklaring: ”Indtjeningen i alt forventes at være lavere end den realiserede indtjening i 2017. Der forventes en mindre stigning i basisomkostningerne i 2018. Forventningerne til resultatet efter skat nedjusteres til at være i intervallet 1.250-1.325 mio. kr. Ved aflæggelsen af halvårsregnskabet var forventningen for året et resultat efter skat i den nedre del af intervallet 1.340-1.540 mio. kr.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank