Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Globale Megatrends 2019: Finansielt kaos, før ny guldperiode

Økonomisk ugebrev

søndag 06. januar 2019 kl. 18:00

Hvert år i første udgivelse efter nytår bringer vi et tema om globale megatrends for det kommende år. Her forsøger vi at tage pulsen på nogle af de store drivkræfter i den globale samfundshusholdning: Vi ser et år foran os med tiltagende finansiel uro skiftende til panik, som ender med noget, der ligner et aktiekrak. Men efter udrensningen oven på et årti med en global økonomi drevet frem af billige centralbankpenge, ser vi en ny global guldperiode, drevet af fremtidens teknologier som robotter, kunstig intelligens, internet-of-things, en revolution i transportindustrien og i nye mobile tjenester.

Allerede her i starten af 2019 har flere ledende økonomiske indikatorer sat en endnu tykkere streg under det negative makroøkonomiske scenarie, som stadig flere frygter. Nemlig en global økonomisk recession inden for de næste 6-9 måneder. De negative signaler nærmest vælter over hinanden, og mens regering, Nationalbanken og bankerne forsøger at snakke forbrugertilliden op, så er erhvervslivet godt på vej til at skrue ned for forventninger og investeringer.

Overordnet ser vi forude et meget vanskeligt 2019 for samfundsøkonomien og for de allerede hårdt prøvede aktieinvestorer. Grundlæggende forventer vi, at aktiemarkederne kan blive drevet længere ned af de samme drivkræfter, som har været i spil de sidste måneder af 2018. Altså stigende frygt for en global økonomisk recession, effekter af en svagere credit impulse i kølvandet på centralbankernes stramninger, og øgede negative effekter af den igangværende handelskrig mellem USA og Kina.

Signalerne taler sit eget sprog: Nærmest styrtdyk i den amerikanske statsrente, markant stigende risiko i US Junk Bonds, ECRI indikatoren peger allerede i retning af recession, og de seneste målinger af erhvervstilliden overrasker fortsat negativt. Men der kan dog også hurtigt komme nye positive drivkræfter i spil, som ændre stemningen på aktiemarkederne.

Nemlig konkrete udmeldinger fra centralbankerne, at de går fra ’stramme-mode’ til nye pengepolitiske stimulanser, at Trump og Kina opnår hel eller delvis enighed om at lempe importafgifterne. Eller at virksomhederne

ved aflæggelse af regnskaberne for 4. kvartal 2018 ikke giver skuffende meldinger om indtjeningsudviklingen de efterfølgende kvartaler. Hvis det sker, kan det for alvor blive en deal-breaker. Men det er desværre nok drømmetænkning.

En vigtig forudsætning for, at det hele ikke falder sammen, er, at der ikke sker store nedbrud i store finans- og investeringsvirksomheder, som har ligget forkert i forhold til de seneste måneders styrtdyk på aktiemarkedet. Vi vil med stor sikkerhed se nedjusteringer fra bankerne og andre finansvirksomheder, ligesom vi allerede har set det fra Danske Bank og Sydbank herhjemme.

Når vi alligevel er optimistiske for sidste halvdel af 2019 eller måske først i 2020, er det fordi en stribe andre drivkræfter vil ændre verden de kommende år. Nogle af de nye teknologiske revolutioner, vi har snakket om i årevis, er for alvor ved at vinde indpas i erhvervslivet og blandt forbrugerne. Efter nedturen på de finansielle markeder vil vi stå på en ny platform, hvor vi skal basere næste optur på en god gammeldags business cycle modsat den tidligere usunde centralbank-drevne credit cycle.

Som det fremgår af dette tema om Globale Megatrends 2019 er der nu ved at ske en modning af de nye teknologier, som nu for alvor er ved at blive hvermandseje i både erhvervslivet og hos forbrugerne. I dette års tema gør vi status på nye teknologier og udviklinger inden for robotter, kunstig intelligens, internet-of-things, transportindustri og medieudviklingen.

Mens teknologierne fortsat udvikles, er de nu også ved at blive en del af virksomhedernes og husholdningernes tænkning, når der skal udvikles, effektiviseres og udnyttes nye muligheder. En ting er de teknologiske muligheder, en anden ting er ændret adfærd og tilpasning til brug af de nye teknologier, som de næste fem år kan betyde kæmpe omvæltninger i vores liv, arbejde, hjem og alle andre aktiviteter.

I den kommende udgave af Økonomisk Ugebrev går vi i et større tema tættere på udsigterne for den globale økonomi, herunder de vigtigste drivkræfter, samt andre megatrends inden for fortsat vandring mod storbyerne, klimaudfordringerne, skift i den globale geopolitiske magtbalance, en tungere ældrebyrde i den vestlige verden og konsekvenserne heraf på de finansielle markeder og samfundsøkonomien.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank