Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Ny formand, ny ejerstruktur: MT Højgaard på vej mod ny storhed

Morten W. Langer

mandag 11. marts 2019 kl. 14:47

Efter mange års splid mellem de to fonde og børsnoterede ejerselskaber bag storentreprenøren MT Højgaard, kaster Ejnar & Meta Thorsens Fond nu håndklædet i ringen. Mangeårig krise i MT Højgaard gennemtvinger fusionen, som betyder, at Knud Højgaards Fond bliver dobbelt så stor aktionær som Ejnar & Meta Thorsens Fond. MT Højgaard kan med det skarpere ejerskab og en ny ledelse stå foran en ny storhedstid.

Mange års underliggende krisetilstand i Danmarks største entreprenørselskab, MT Højgaard, synes nu at lakke mod enden. En rodet ejerstruktur med uskarpe bestyrelser i de to børsnoterede ejerselskaber og manglende handlekraft i entreprenørselskabets bestyrelse har medført en bemærkelsesværdig lang og smertefuld glidetur mod afgrunden, som nu ser ud til at blive stoppet i sidste øjeblik:

De to børsnoterede selskaber bliver lagt sammen i Højgaard Holding som det fortsættende selskab og eneejer af entreprenørselskabet MT Højgaard. De to børsnoterede selskabers aktieklasser med A- og B-aktier slåes sammen, og det nye selskab tager navneforandring til MT Højgaard Holding. Børsnoterede Monberg & Thorsen forsvinder altså ved fusionen. Og så måske det allervigtigste: Carsten Dilling, som allerede er formand for børsnoterede SAS og NNIT, bliver ny formand for entreprenørkoncernen.

Vigtigst er det, at magten fremover bliver mere entydig, da der kun er ét ejerselskab: Knud Højgaards Fond kommer til at dominere med 37 procent af aktiekapitalen, mens den anden ejerfond, Ejnar og Meta Thorsens Fond, bliver mindre ejer med 20 procent af aktiekapitalen, og fonden er for længst løbet tør for likvider. Ved fusionen forrykkes magtbalancen markant mellem de to bagvedliggende ejerfonde. Knud Højgaards Fond bliver altså helt dominerende aktionær i entreprenørkoncernen.

Knud Højgaards Fond ejer i dag ca. 2,9 mio. aktier i Højgaard Holding, svarende til 37 procent af aktiekapitalen i det nye holdingselskab. Ejnar & Meta Thorsens Fonde kommer til at eje 1,6 mio. aktier i det nye holdingselskab, svarende til 20 procent af aktiekapitalen. Tidligere var magten næsten ligedelt med henholdsvis 54 procent og 46 procent til de to selskaber.

Formand for bestyrelsen i Højgaard Holding A/S, Søren Bjerre-Nielsen, siger: ”Med fondenes beslutning om at fusionere imødeser vi en mere transparent ejerstruktur i MT Højgaard, der skaber rum for at etablere en stærkere virksomhedskultur og klarere kommunikation internt og eksternt. Fondenes langsigtede engagement giver den fornødne ro til at skabe de nødvendige resultater, og selskabet får nu en mere enkel ledelsesstruktur.”

Med de aktuelle aktiekurser vil den nye børsnoterede entreprenørkoncern have en samlet børsværdi på ca. 700 mio. kr. Med den gennemsnitlige værdiansættelse på større europæiske børsnoterede entreprenørselskaber på 10-12 gange overskud efter skat svarer denne værdiansættelse til, at selskabet som minimum skal hente et overskud på ca. 60-70 mio. kr. årligt.

Økonomisk Ugebrev bragte i den seneste udgave en regnskabsanalyse af MT Højgaards 2018-regnskab, som konkluderede, at entreprenørkoncernen havde haft et fremragende 4. kvartal, når der bortses fra værdireguleringer af engangskarakter. Cash flow fra den rene drift var i Q4 justeret på plus 290 mio. kr. For året som helhed gav moderselskabet et stort minus, mens de succesfulde datterselskaber, Enemærke & Petersen, Lindpro og Ajos skovlede penge hjem. I moderselskabet var årets cash flow fra driften (excl. ændret driftskapital) minus 294 mio. kr., men samlet set plus 276 mio. kr. i datterselskaberne.

Billedet bekræftes med al tydelighed af netop fremlagte regnskabstal for datterselskaberne: Enemærke & Petersengav et driftsoverskud på 145 mio. kr. med en overskudsgrad på unikke 6,4 procent. Ajos præsterede en bundlinje på 25 mio. kr. efter omsætningsfremgang på 17 procent til 286 mio. kr. Scandi-Byg gav et driftsoverskud på 22 mio. kr. før hensættelser til mgO-sagen. Teknikentreprenøren Lindpro gav sidste år underskud efter problemer på Grønland, mod normale overskud i størrelsesordenen 15-25 mio. kr.

Samlet er der altså ikke langt op til et årligt overskud på 150-200 mio. kr., blot moderselskabet MT Højgaard får lukket hullet. Skabes der plus på bundlinjen her, er der yderligere rum opad. Det vil dog nok kræve en ny skarphed fra bestyrelsens side, som sandsynligvis også kommer med Dilling ved roret.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank