Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Krav om, at ledelsen i Forenet Kredit sikrer sig mod stemmefusk

Ejlif Thomasen

søndag 14. april 2019 kl. 22:26

Flere medlemmer af Forenet Kredits repræsentantskab, som støtter den siddende ledelse, er blevet indvalgt med fuldmagter/stemmer, hvor der nu bliver stillet spørgsmålstegn ved legitimiteten. Et af dem er allerede fratrådt. Andre medlemmer af repræsentantskabet, mener, at ledelsen i Forenet Kredit bør sikre, at der er legitimitet bag de fuldmagter, der indgår i valgene.

Afsløringen af, at det almennyttige boligselskab KAB også ved valg til Forenet Kredits repræsentantskab har benyttet fuldmagter uden at spørge om lov, retter nu søgelyset mod valget af en række medlemmer til Forenet Kredits repræsentantskab. Første afsløring handlede om misbrug af fuldmagter ved valg til Radius.

Otte medlemmer af Forenet Kredits repræsentantskab har baggrund i den almene boligsektor, og hertil kommer direktør Flemming Strøm fra KAB, der allerede har forladt repræsentantskabet. Det skete efter afsløring af omfattende stemmemisbrug.

BLANDER SIG UDENOM

Den seneste afsløring har fået juraprofessor Kirsten Ketcher fra Københavns Universitet til at stille spørgsmålstegn ved repræsentantskabets legitimitet. Forenet Kredits pressechef Mathias Fremmen har i P1-programmet ”Følg pengene” affejet ethvert ansvar hos Nykredits ejer, idet han mener, at der ved valghandlingen i Forenet Kredit ikke har været benyttet ulovligheder, og så vil Forenet Kredit ikke blande sig i, hvordan det er foregået omkring legitimiteten for fuldmagterne.

”Det er på ingen måde en farbar håndtering. Man kan ikke fra koncernchef Michael Rasmussens og bestyrelsesformand Nina Smiths side stå og tale om ordentlighed, og så samtidig være ligeglad med om der er brugt fuldmagter, hvor der ikke har været spurgt om lov,” siger repræsentantskabsmedlem Jens Vesterbæk til Økonomisk Ugebrev.

”Hvis man sammenligner med banksektoren og de aktuelle hvidvasksager, så kan bankerne jo ikke slippe med at sige, at det ikke er dem, men kunderne, der har lavet ulovligheder. Derfor kan ledelsen i Forenet Kredit selvfølgelig heller ikke vende det blinde øje til forløbet,” tilføjer han.

Også Bo Grønvall Christensen fra repræsentantskabet er stærkt utilfreds med de første meldinger fra Forenet Kredits ledelse. ”Det er et alvorligt problem, hvis man ikke forstår at skelne mellem legalitet og legimitet. Det er ikke nok, at det ikke er ulovligheder. Det er en holdning, der slet ikke stemmer med, at man går meget op i at tale om ordentlighed i måden at drive virksomheden på,” siger Bo Grønvall Christensen.

Begge peger på, at der er behov for at få undersøgt til bunds, om tingene er foregået på en måde, hvor der også er tale om legitimitet. Bo Grønvall mener, at der over de senere år er sket et skred. ”På de tidligere papirfuldmagter sikrede man sig, at der også var tale om legitimitet. Men det gør man ikke nu, hvor der er elektronisk tilmelding. Det betyder, at ledelsen i Forenet Kredit ikke gør nok for at sikre sig, at det foregår på en ordentlig måde,” siger han.

TVIVLSOMT GRUNDLAG

Foreløbig har skandalen kostet Flemming Strøm pladsen i repræsentantskabet. Men udover ham er der mindst otte medlemmer af repræsentantskabet, der kommer fra den almene sektor. Heraf er der for fleres vedkommende sket valg med fuldmagter, hvor der kan være tale om problemer med legitimiteten. Også selvom der ikke er tale om direkte lovbrud. Således har KAB overfor P1 direkte erkendt, at man på linje med skandalen ved valget til Radius har brugt stemmer for realkreditlån, hvor man ikke på forhånd har sikret sig tilladelse.

Økonomisk Ugebrev har stillet en række spørgsmål til de repræsentantskabsmedlemmer, der kommer fra den almene boligsektor, om hvorvidt der er indgået fuldmagter og stemmer, uden at der er sikret accept først, og om de på den baggrund overvejer at trække sig fra repræsentantskabet. Læs spørgsmål og svar her . De glider alle af på spørgsmålene og henviser til, at de ikke ved, hvem der har afgivet eventuelle fuldmagter.

To medlemmer ”forstår” ikke spørgsmålene, mens en række siger, at der i givet fald ikke har været tale om ulovligheder. Ikke et eneste af de medlemmer, Økonomisk Ugebrev har spurgt, giver udtryk for, at den manglende legitimitet er et problem. Det står i skærende kontrast til udmeldingen fra juraprofessor Kirsten Ketcher, der fastslår, at de ikke har nogen demokratisk troværdighed.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank