Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Q1: Novo leverer fine tal, men prisproblem presser sig på

Økonomisk ugebrev

søndag 05. maj 2019 kl. 23:56

Novo Nordisk leverede et flot Q1-resultat. Men graves et spadestik dybere, viser det sig, at overraskelsen især er drevet af engangsfaktorer. Bl.a. er indregnet en omvurdering af varelagre af oral semaglutid på 500 mio. kr. Fremadrettet er det store spørgsmål fortsat, om Novo vil være i stand til at isolere prispresset i den amerikanske insulinforretning, skriver Økonomisk Ugebrevs farmaanalytiker Morten Larsen i denne gennemgang.

Risikoen er, at prispresset vil sprede sig ind i Novos højprofitable GLP-1segment (ny generation af insulin). I Q1 omsatte GLP-1 diabetesprodukterne for 7,1 mia kr., ca. 24 pct. af gruppens omsætning, hvoraf Victoza repræsenterede de 80 pct. og Ozempic de sidste 20 pct. Victoza-omsætningen faldt med 10 pct. i lokal valuta, og var med hele 19 pct. i USA. I Q1 havde det amerikanske GLP-1-marked en 25 pct. i vækst i antallet udskrevne recepter, mens Novo selv rapporterede en kombineret 6 pct. stigning i det amerikanske GLP-1-salg målt i lokal valuta.

Novo selv argumenterer for, at man har stabiliseret sin markedsandelstab i løbet af Q1, og at man ikke har set nogen ændringer i priserne. Vurderingen er, at når salgsvæksten er lavere end markedsvæksten, skyldes det lagernedbringelser hos mellemmænd og ændringer i produktmixet imellem salgskanaler. Selvom Novo insisterer på, at der endnu ikke er set et egentligt prispres, efterlader regnskabet flere spørgsmål omkring GLP-1 segmentet, end det besvarer.

VÆRDSAT AF LÆGER

Selvom det rapporterede salg af Victoza faldt 19 pct. i Q1, viser tallene, at det er en meget værdsat medicin blandt lægerne, ved at tage 20 pct. af alle ny-udskrevne recepter i USA. Dette på trods af, at Novo har sat fuld blus på markedsføringen af Ozempic og skruet ned for Victozas markedsføring. Det bekræfter, at Victozas salg er vedholdende, og det kan bliver svært at konvertere patienter til Ozempic, der blev lanceret i USA for 15 måneder siden.

Heldigvis for Novo går der sandsynligvis hele fire år, før Teva kommer med en kopi-konkurrent af Victoza. Vi vurderer dog, at med Victozas ”sticky” markedsandel i Q1, kombineret med at den gamle og markant dårligere konkurrent Exenatide fra AstraZeneca forsat har 10 pct. markedsandel af totale udskrevne recepter, bliver det svært for Novo at konvertere aggressivt til Ozempic, uden at være generøse med rabatter.

Det indikerer, at mange betalere i USA ikke vurderer, at Ozempics pris/effekt/bivirkningsprofil som tilstrækkeligt attraktiv til at ville accepterer, at Novo forlænger sin GLP-1 franchise med Ozempic, og dermed sikrer sig milliardindtægter fra disse betalere i endnu flere år fremover. Alene i USA udgør salget af GLP-1 18 pct. af det totale diabetesmarked, og antallet af recepter vokser med næ-sten 30 pct. i år. Også det vil gøre, at betalerne bliver mere restriktive. Sagt simpelt er GLP-1 nu så stort og vokser så hurtigt, at betalerne bliver nødt til at fokuserer på det.

Historisk har det vist sig svært at lancere opfølgende produkter i diabetesmarkedet. Prisdiskussionen på insulin startede for alvor med Sanofis lancering af Toujeo, opfølgeren til deres bedst-sælgende langtidsvirkende insulin Lantus, i 2015. Set i bakspejlet havde Toujeo ikke tilstrækkelig store fordele i forhold til Lantus. Og forsikringsselskaberne gennemtvang store rabatter for at lade patienterne få tilgang til Toujeo. Kigger vi på Novo Nordisks egen historik med konverteringer, vil man næppe argumentere for, at hverken lanceringen af den langtidsvirkende insulin Tresiba eller den ultrakorttidsvirkende insulin Fiasp har forvandlet selskabet på nogen måde.

ET BLANDET REGNSKAB

Q1-regnskabet er fornuftigt på mange punkter. Men når vi træder et skridt tilbage, ser vi en aktie, hvor man stadigvæk må spørge sig selv, hvorfor man bare MÅ eje denne aktie. Novo leverede kun 4 pct. vækst, målt på salgsvækst i lokal valuta, og justeret for værdiopskrivning af lageret af oral semaglutid var der også kun 4 pct. EBIT-vækst i lokal valuta.

Læg dertil at muligheden for, at temaet omkring prispresset på insuliner spreder sig til GLP-1, kun er blevet tydeligere, og at vi må antage, at det politiske pres i USA på medicinpriser kun bliver stærkere gående ind i præsidentvalgkampen i 2020. Samt at en mulig godkendelse/afslag på markedsfø-ringstilladelse for oral semaglutid vil hænge over Novo indtil sent i Q3. Vi ser bedre aktieinvesteringer andre steder.

En rapporteret EBIT på 4,2 mia. kr. oversteg analytikernes forventninger med ca. 1,2 mia. kr. Novo har dermed allerede efter Q1 allerede indtjent 27-28 pct. af det helårs EBIT, som Novo guider for.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank