Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Fire mæglere har tre fjerdedele af al erhvervsejendomshandel

Morten W. Langer

mandag 26. august 2019 kl. 11:46

Tema om erhvervsejendomsmæglere 2019: Ligesom i flere andre rådgiverbrancher øges koncentrationen blandt erhvervsejendomsmæglerne fortsat markant i disse år. De fire største mæglere øgede sidste år deres markedsandel til 79 procent, fra 72 procent året før. Størst vækst i top tre: Colliers, EDC Erhvervs Poul Erik Bech og Red Property Advisors.

Aktiviteten hos landets tyve største erhvervsejendomsmæglere steg sidste år 7 procent, fra et samlet bruttoresultat i 2017 på 590 mio. kr. til 641 mio. kr. sidste år. De største mæglere løb med langt hovedparten af væksten, idet Colliers næsten fordoblede bruttoresultatet efter overtagelsen af Sadolin & Albæk. Bruttoresultatet i det fusionerede selskab er dog kun en anelse højere end i 2017. Men resultatet før skat er faldet med hele 40 mio. kroner. Det meste af, men ikke hele, tilbagegangen på bundlinjen skyldes, at Colliers har valgt hurtigt at afskrive goodwill fra opkøbet af Sadolin & Albæk.

I realiteten var der derfor større fremgang hos EDC Erhverv Poul Erik Beck, der gik fra 128 mio. kr. i bruttoresultat til 152 mio. kr. Mægleren, der tidligere var landets største, er nu forvist til en placering som næststørste danske erhvervsejendomsmægler, efter at Colliers har indtaget førstepladsen. Colliers præsterede på grund af fusionen næ-sten en fordobling af bruttoresultatet – fra 114 mio. kr. til 223 mio. kr. Men 108 mio. kr. kom angiveligt fra Sadolin & Albæk. Det var i hvert fald selskabets bruttoresultat i 2017. Colliers er under alle omstændigheder nu en tredjedel større end EDC Erhverv.

Ifølge regnskaberne har de to førende mæglere, Colliers og EDC Erhverv, henholdsvis 127 og 160 ansatte. Ledelsen for Colliers skriver: ”In 2018 Colliers merged with Sadolin & Albæk A/S to become the sector’s undisputed market leader in Denmark. We have a total of around 150 staff members and offices in Copenhagen, Aarhus, Aalborg, Odense and Vejle. We aim to provide our clients with top-end value-added real estate advisory services, and we strive to be the most professional and efficient choice for procurement and rental assignments in the market. Colliers Denmark is a part of the Colliers International Group (CIGI), which is the world’s fastest growing listed commercial real estate company. Colliers is currently represented in 68 countries and employs more than 17,000 people.”

Om årets forventning hedder det: “To maintain and develop our company’s market position and professional skills, there will be a continuous need to invest in organisation, training and information technology. The Group expects unchanged market activity and positive results for 2019, albeit probably not at the level recorded in 2018.”

Om årets udvikling skriver EDC Erhverv, at ”I 2018 er investeringerne udenfor København for alvor taget til, og de store, internationale transaktioner i hovedstadsområdet er fortsat. Vores afdelinger i specielt Aarhus, Aalborg og Odense har mærket stigende efterspørgsel fra de større, institutionelle investorer, mens vores centre i resten af landet har oplevet en stabil tilvækst af lokale investorer på ejendomsopkøb. Vi har derfor set prisstigninger, men i et lavere tempo end tidligere år.”

FREMGANG PÅ LOGISTIK

Videre skriver ledelsen: ” Markedet for lager- og logistikejendomme er præget af, at efterspørgslen er markant højere end det aktuelle udbud. Andelen af ledige lagerog produktionslokaler var i slutningen af 2018 på et lige så lavt niveau, som inden finanskrisens indtog i 2008. Det vidner om, at det går godt for de danske virksomheder, og at internethandlen samtidig øger behovet for lagerplads. Af konkrete handler, som vi formidlede i 2018, kan nævnes W. P. Carrey’s opkøb af Danske Fragtmænd-porteføljen; en handel i milliardklassen, som markerede ankomsten for en af verdens største ejendomsbesiddere på den danske ejendomsscene.”

Om udsigterne hedder det: ”Det er vores opfattelse, at erhvervsmarkedet i 2019 vil være præget af, at speederen bliver sluppet. Indenfor markedet for boligejendomme forventer vi ikke, at priserne i de største danske byer vil stige markant, men derimod stagnere og finde et stabilt niveau. Udenfor København, Aarhus og Aalborg er det dog vores opfattelse, at der kan komme prisstigninger.

Markedet er stadig begunstiget af det meget lave renteniveau, og investorernes ønske om at placere midler i ejendomme ser ej heller ud til at aftage.”

Om betydningen af digitalisering og stordrift oplyser ledelsen: ”Kunderne stiller fortsat større krav til erhvervsmægleren, og har også ønsker til hastighed og gennemsigtighed. Derfor spiller digitaliseringen en vigtig rolle. Også i 2018 har vi investeret massivt i IT, som gør hverdagen nemmere for vores kunder og medarbejdere. Fokus har været på at styrke vores rådgivningsydelser, og samtidig frigive tid til mere dialog med kunderne.”

INGEN FALSK BESKEDENHED

Nummer tre i markedet, Red Property ligger med 26 ansatte et helt andet sted i markedet end traditionel ejendomsformidling. Som de professionelle investorers rådgiver i større ejendomshandler øgede firmaet bruttoresultatet med hele 25 procent sidste år, og rådgiveren blev dermed sektorens hurtigløber sidste år. Red’s ledelse er på selskabets hjemmeside ikke specielt beskeden: ”

”RED rådgiver de største virksomheder og ejendomsaktører på det danske ejendomsmarked inden for salg, udlejning, lejerådgivning og værdiansættelse. Vores værdier i en kompleks og dynamisk verden er omhu, erfaring og ansvarlighed. Vores målsætning er at levere værdiskabende ydelser af højeste faglige kvalitet i forhold til opgaven. Vi vil som professionelle rådgivere møde og overgå klientens forventninger. Det kan vi, fordi vores samlede organisatoriske kompetencer er et stærkt fællesskab af dedikerede, tilfredse og dygtige medarbejdere og partnere.”

Branchens fjerdestørste, CBRE, gik med et bruttoresultat på 63 mio. kr. 14 procent tilbage i aktivitet sidste år. CRBE’s ledelse skriver i regnskabet ikke noget om baggrunden for aktivitetsfaldet. Men det oplyses, at bundlinjen med et minus på 2 mio. kr. er utilfredsstillende, og at det skyldes it-udvikling.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank