Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Top 100 Rating: Danmarks største unoterede selskaber skranter

Morten W. Langer

mandag 02. september 2019 kl. 8:17

Tema om 2018-regnskaber for Danmarks 100 største unoterede selskaber: Landets 100 største ikke-noterede selskaber kom ud med nøjagtig samme driftsresultat som året før, viser en gennemgang af årsregnskaberne for 2018. Otte af de tyve største selskaber måtte se driftsresultatet falde. Nogle få turn around-selskaber, virksomhedsopkøb og frasalg sikrede, at top 100-selskabernes driftsoverskud ikke dykkede. Landets største på omsætning, Arla Foods, gik solidt frem på lønsomhed, trods uændret omsætning 

Bag det uændrede samlede driftsoverskud på 55,3 mia. kr. i de 100 største unoterede selskaber gemmer sig en stigning i nedog afskrivninger på hele 6 mia. kroner, som antageligt skyldes ekstra store, nedskrivninger på goodwill og andre immaterielle aktiver efter et kritisk blik fra revisor. Underliggende er der altså alligevel tale om en positiv historie, dadriftsresultatet før af- og nedskrivninger (EBITDA) steg fra 80 mia. kr. til 85 mia. kr. sidste år.

Særligt to af de store unoterede selskaber bidrog til fremgangen. Holck Poulsen-familiens holdingselskab, Heartland, øgede EBITDA-resultatet med en halv mia. kr. til 3,7 mia. kr. Koncernen er landets ottendestørste unoterede selskab og overhaler både Grundfos og VKR Holding. Også COOP Danmark gik næsten en halv mia. kr. frem i driftsresultat, men det skyldes i høj grad en gevinst på 800 mio. kr. ved salg af ejendomme.

For hovedparten af de øvrige Top 20 ikke-noterede selskaber var 2018 ikke ligefrem prangende. Undtagelsen er blandt andet landets allerstørste unoterede selskab, Arla Foods amba, der på trods af en uændret omsætning på 77 mia. kr. øgede EBITDA-overskuddet med 11 procent og driftsresultat med 5 procent.

For 10 af de 13 største selskaber derefter var der minusser på driftsresultatet sidste år, hvilket er bemærkelsesværdigt, da den økonomiske afmatning i den vestlige verden først for alvor er begyndt at accelerere hen over sommeren. Men der har længe været benhård priskonkurrence og markedsmæssige udfordringer, som har stillet gigantiske krav til de store selskabers omstillingsevne.

Eksempelvis havde landets næststørste unoterede selskab, Danish Crown amba, med en omsætning på 61 mia., lidt tilbagegang. Det gik 6 procent tilbage i EBITDA-resultat og 9 procent tilbage i driftsoverskud. Ledelsen skriver i regnskabet herom:

”På det finansielle område har vi generelt leveret ifølge planen. Men på ét område går det ikke som planlagt, idet vores indtjening er belastet af, at vores engelske virksomhed Tulip Ltd skuffer markant. Årsagen er en kombination af interne og eksterne forhold i form af et hårdt detailmarked i UK, hvor der kæmpes om markedsandele i et marked med betydeligt prispres.”

Det tredjestørste selskab, Salling Group, det tidligere Dansk Supermarked, holdt omsætningen på 59 mia. kr., men driftsoverskuddet dykkede hele 17 procent, dog efter øgede ned- og afskrivninger og en gevinst på 863 mio. kr. i 2017 fra salg af aktiver.

Selve basisforretningen skabte et likviditetsoverskud, afspejlet i EBITDA-resultatet, med en stigning på 5 procent. Danfoss øgede omsætningen med knap 5 procent til 45 mia. kr., og EBITDA-resultatet steg også 5, procent, mens selve driftsresultatet endte uændret i forhold til 2017, på grund af øgede af- og nedskrivninger.

Den femtestørste, ikke-noterede virksomhed, Dansk Landbrugs Grovvareselskab, med en omsætning på 45 mio. kr., gik sidste år hele 10 procent tilbage i EBITDA-resultat. Ledelsen skriver i regnskabet herom, at ”tørken i sommeren 2018 vil desværre gå over i historiebøgerne som den værste i mands minde. Den udfordrede landbruget i alle DLG’s kernemarkeder i det nordlige Europa – og den lille høst udfordrede DLG’s ejere og kunder, og den afledte effekt ramte vores kornforretning markant. Ser vi bort fra den ekstraordinære effekt af tørken, så tegner der sig et positivt billede af det samlede årsresultat for 2018. DLG’s samlede forretning er trimmet, i god form og giver konkurrencekraft til danske landmænd.”

Det sjettestørste selskab, COOP Danmark, kom som nævnt ud af 2018 med et faldende driftsoverskud, hvis der ses bort fra en gevinst ved ejendomssalg på 800 mio. kr. Og det syvendestørste selskab, LEGO, med en omsætning sidste år på 36 mia. kr., 4 procent højere end året før, kom ud med et EBITDA-overskud 2 procent højere end året før. Som økonomisk Ugebrev tidligere har skrevet i en analyse af regnskabet for 2018 , kan der sås tvivl om den underliggende reelle udvikling i lønsomheden.

Vi skrev blandt andet: ”Faldet i overskudsgraden kommer efter engangsforbedringer fra færre hensættelser (+161 mio. kr.), færre restruktureringsomkostninger (+248 mio. kr.) og lavere afskrivninger (+161 mio. kr.) i forhold til året før.”

Grundfos måtte også se lønsomheden falde lidt tilbage: Omsætningen blev øget med 4 procent, mens EBITDA resultat dykkede 3 procent.

Vestas-konkurrenten Siemens Gamesa tabte sidste år hele 22 procent af omsætningen, der landede på 21 mia. kr., mod 27mia. kr. året før. På papiret blev driftsresultatet løftet solidt – fra 1,6 mia. kr. til 2,1 mia. kr. Men det skyldes alene, at af- og nedskrivninger sidste år var betydeligt lavere end året før. EBITDA-resultatet styrtdykkede i realiteten sidste år til 2,3 mia. kr. mod 3,6 mia. kr. året før.

VKR Holding havde umiddelbart et godt år med en omsætningsvækst på 4 procent, til 19,6 mia. kr., og er dermed den 11. største ikke noterede virksomhed i Danmark. Både EBITDA og driftsoverskud faldt tilbage, med henholdsvis 3 procent og 7 procent. Ledelsen skriver i regnskabet:

”VKR Gruppen satte endnu en gang rekord med en omsætning i 2018 på 19,6 mia. DKK mod 18,6 mia. DKK i 2017, hvilket svarer til en vækst på 5,1%. Heraf var 3,0%-point organisk vækst og 2,1%-point relateret til opkøb. Væksten var i høj grad drevet af VELUX Gruppens vækststrategi, som både medførte øget salg i kerneforretningen og øget salg inden for det kommercielle segment blandt andet drevet af strategiske opkøb. Den forventede vækst i DOVISTA Gruppen blev udfordret af et vigende aktivitetsniveau på de vigtige svenske og britiske markeder.”

På de efterfølgende tre pladser på Top 15-listen var der også fald i EBITDA-resultat til Dagrofa, TDC og Dansk Shell. Nedturen for Dagrofa var alvorlig med et fald i driftsresultat før af- og nedskrivninger på hele 20 procent til 113 mio. kr. Omsætningen gik ellers en smule frem, til 17,5 mia. kr.

Om året der gik skriver Dagrofas ledelse blandt andet under overskriften ”hovedrengøring”, at ”FoodService Danmark har haft et udfordrende år, hvor der er foretaget væsentlige udskiftninger i ledelsen. I forlængelse af udskiftningerne i ledelsen er økonomistyringen i Food-Service Danmark blevet integreret med Dagrofas koncernøkonomi. I forbindelse hermed og som led i afslutning af revisionen af FoodService Danmark for 2017 blev der foretaget en revurdering af regnskabsaflæggelsen, og gennemgangen af balancerne afdækkede fejl vedrørende 2017 og 2016 på henholdsvis 71 og 115 millioner kroner efter skat, hvorfor sammenligningstallene i Dagrofas koncernregnskab for 2018 er tilrettet.”

Shell Danmarks driftsoverskud dykkede også kraftigt. Selvom omsætningen steg hele 27 procent, til 15,5 mia. kr, dykkede EBITDA-resultatet til minus 68 mio. kr., mod plus 216 mio. kr. året før.

Økonomisk Ugebrev vil i næste udgave sætte yderligere fokus på de 100 største unoterede selskabers performance i 2018.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank