Mens danske virksomheder dygtigt har anvendt de umiddelbare muligheder i den nye digitale verden til at effektivisere, mangler de at gennemføre en reel digital transformation og tilretning af forretningsmodellerne, vurderer Pernille Kræmmergaard.
Alt for mange danske virksomheder har ikke formået at udnytte de digitale teknologier til at udvikle nye forretningsmodeller, der er afgørende for at holde konkurrenterne stangen. ”De risikerer, at virksomheder udenfor Danmark udvikler de forretningsmodeller, der gør, at kunderne får en bedre service designet specielt til dem. I en verden, hvor bæredygtighed betyder mere og mere, bliver den personlige service stadigt vigtigere,” siger Pernille Kræmmergaard.
Efter en lang karriere i universitetsverdenen, Aalborg Universitet og IT-Universitetet, hvor hun til sidst kunne skrive professor på visitkortet, har hun stiftet virksomheden Digitaliseringsinstituttet, der arbejder med forsknings- og kompetenceudvikling. Ideen er at omsætte forskning til noget, der gør en forskel i praksis, lyder hendes forklaring på skiftet.
I dag bistår hendes firma erhvervskunder med at udvikle de rigtige digitale kompetencer, der ifølge hende er afgørende i konkurrencen i den nye digitale virkelighed. Hun er blandt andet forfatter til bogen ”Digital Transformation – 10 evner din organisation skal mestre og tre du har brug for.” Netop de evner er der for mange, som ikke mestrer. Mens mange virksomheder nok taler om digital transformation, kniber det ifølge Pernille Kræmmergaard med at levere varen ude på markedet.
Hun vurderer, at den brede masse af danske virksomheder gennem mange år været dygtige til at anvende IT til at effektivisere produktionen og reducere deres omkostninger. Til gengæld kniber det med at gennemføre en reel digital transformation, hvor de udnytter de digitale teknologier til at give kunderne bedre service og nye tilbud.
”I Danmark står vi overfor en alvorlig udfordring, når det gælder om at skabe værdi på en ny måde med teknologi. Her mener jeg, at vi er udfordret. Vi er ikke dygtige nok til at transformere vores virksomheder til en ny digital virkelighed,” siger hun.
Reelt set har det store flertal af danske virksomheder blot gjort deres eksisterende forretning tilgængelig på nettet og ladet det være ved det, mener hun. Og det er fejltagelse at tro, at det er nok. På et globalt marked vil det få konsekvenser, fordi en lang række af disse nye services vil være digitale, og derfor kan udbydes på tværs af landegrænser, lyder hendes pointe.
”Hvis virksomhederne ikke er dygtige nok til at levere den slags services, som kunderne kan opleve at få andre steder, får de meget svært ved at konkurrere. De vil ikke være i stand til at leve op til de krav og forventninger, som både kunder, medarbejdere og andre har til god service,” siger Pernille Kræmmergaard.
Samtidig vil det blive sværere for virksomhederne at rekruttere de rigtige medarbejdere, der naturligt søger mod de virksomheder, der er i stand til at skabe værdi i et digitalt univers. Hun peger på, at både medarbejdere og ledelse som privatpersoner er vant til at få en personlig service digitalt, uanset om det gælder kundeservice hos Amazon eller hos Google. ”Og kan virksomhederne ikke levere den form for individuel service digitalt, går kunderne, uanset om de forbrugere eller virksomheder, et andet sted hen,” siger Pernille Kræmmergaard.
Hun mener særligt, at dansk detailhandel har sovet i timen på digitaliseringen ved at nøjes med blot at ”sætte strøm” til den eksisterende forretning uden at tage skridtet videre. ”Basalt set er en webshop jo bare, at kunderne kan købe de samme varer på nettet, som de ellers kunne købe nede i Bilka. Men det har ikke været nok for at holde på kunderne, der er sivet andre steder hen. Dansk Supermarked er ved at komme med nu, for at blive klar til den konkurrence, de vil møde, når Amazon for alvor kommer ind over den danske grænse,” siger Pernille Kræmmergaard.
Hun mener, at de danske virksomheder halter bagefter, fordi man ikke har forstået, at den digitale transformation reelt set betyder, at man skal se sin virksomhed på en helt ny måde.
Et eksempel er på reel nytænkning er, når bilforhandlere i stedet for blot at holde sig til at sælge biler udvider forretningen til også at tilbyde abonnementer på biler, fremhæver Pernille Kræmmergaard. ”Men det kræver, at man sætter sig ned i hver enkelt virksomhed og får en fælles forståelse af, hvad en digital transformation indebærer for deres forretning. Ellers kommer indsatsen til at stritte i alle mulige retninger. Og så når man ingen steder,” siger hun.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.