Først kom filmen. Nu kommer bogen om den omfattende og nærmest ubegribelige svindel med udbytteskat, der hærgede Europa gennem flere år. Til alle dem, der troede, vi havde lært noget af finanskrisen, er det kun at anbefale at læse ”Det store skatterøveri”. De vil beklageligvis opdage, de tog fejl, skriver journalist Henrik Denta i denne anmeldelse.
Film og tv har den store fordel, at billederne er med til at skabe en følelsesmæssig forståelse for en problematik. Og nogle gange bliver billederne og dele af historien hængende på nethinden. Mange vil således måske huske den sminkede mand fra tv-dokumentaren, der fortalte om den grådighed, han selv var blevet suget ind i som en del af det netværk, der svindlede europæiske statskasser for milliarder af kroner ved at kræve udbytteskat retur.
Også selv om de reelt aldrig havde betalt og dermed havde krav på at få refunderet udbytteskatten. Som den anonymiserede mand, der frygtede for sit liv, sagde: Hvorfor nøjes med en Porsche, hvis man kan have to?
ET EUROPÆISK FÆNOMEN
Film og tv er derimod ikke de bedste medier til at formidle den dybere forståelse og baggrunden for, hvad der skete og hvordan. Det er bogens styrke. Og den styrke bruger de to journalister Niels Fastrup og Thomas G. Svaneborg med fuld kraft i bogen ”Det store skatterøveri”. De to stod også sammen bag tv-dokumentaren ”Mændene der plyndrede Europa”.
Beløbet, der blev svindlet for, anslås til 410 mia. kr., og det er måske endda for lavt sat, vurderer de internationale journalister, der har været med til at grave historien ud. I dette tilfælde fik de to journalister et afgørende skub, da de via tyske kolleger fik adgang til knap 200.000 sider dokumenter med telefonaflytninger, afhøringer, konfiskerede mailkorrespondancer og kontoudtog.
Med denne dokumentation bliver historien og konsekvenserne værre og værre, indtil det går op for alle, at dette ikke er et dansk fænomen, men at der er tale om en systematik udviklet af en bestemt gruppe personer og med alle europæiske lande som mål. Vi kommer også med i den opsøgende research, blandt andet da journalisterne fucker deres eget arbejde op. Det er forfatternes eget udtryk, da de endelig kommer helt tæt på hovedpersonen Sanjay Shah og står kun en meter fra ham på et toilet ved en koncert i Dubai. De fumler med det skjulte videoudstyr, og da de endelig får det til at virke, har hovedpersonen forladt toilettet.
Bogens stærkeste kapitel handler om Cum Ex, der også er navnet på hele det system, de internationale svindlere har sat op, hvor de låner aktier af hinanden på dagen, hvor der skal betales udbytter. Med henvisning til skatteaftaler kræver de dermed skatten af dette udbytte refunderet. Men som det efterhånden afdækkes i bogen, har aldrig været de reelle ejere af disse aktier. Oven i købet har flere krævet refusion af udbytteskat for de samme aktier.
Det er her, bogen har sin styrke frem for tv, for det er langt nemmere for en læser at sætte sig ind i og forstå den systematiske og omfattende svindel ved at læse om det. Og som forfatterne noterer i bogen:
”Finanskrisen havde ikke sat en stopper for udplyndringen. Tværtimod. Den ødelæggende finansielle tsunami, der truede med at hive hele samfundsøkonomier med i faldet, blev startskuddet til Cum Ex’s mest frugtbare og gyldne periode i 2009 og 2010.”
SKATTE-SVEN
Kritikken af ansvarlige politikere og myndigheder blev ikke mindre, da forfatterne fandt frem til Sven, en ældre HK-medarbejder, der havde ansvaret for at udbetale de mange milliarder kroner, og som nærmest sad i kontoret helt alene og ikke kunne overskue, hvad der skete. Men forfatterne forsvarer også, at SKAT aldrig blev advaret af specielt Tyskland, der havde efterforsket denne svindel i flere år.
Man sporer endda ros til den unge skatteminister Karsten Lauritzen, da han vælger at bruge 2 mia. kroner for at hyre internationale advokater og skånselsløst gå på jagt efter bagmændene, uanset hvor de befinder sig. Pt. ser denne operation ud til at give overskud for Skatteministeriet.
Fortalerne for flere ressourcer til en stærkere og mere effektiv kontrol fra skattemyndighedernes side får ikke bedre ammunition til deres argumenter end denne bog. Det samme gælder fortalerne for en stærkere regulering.
”Det store Skatterøveri”, Niels Fastrup & Thomas G. Svaneborg, Politikens forlag.