Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Tysklands nye klimabeslutning afgørende for hele EU

Joachim Kattrup

mandag 23. september 2019 kl. 11:31

Kansler Angela Merkel vil i dag præsentere landets nye klimaprogram, hvor der bl.a. forventes øgede stramninger af tysk industris CO2-udledninger, der er meget langt fra at kunne indfri hidtidige fastsatte reduktionsmål. Aftalen forventes bl.a. at sætte en startpris på et ton CO2. Flere sektorer i den tunge tyske industri har endnu ikke en CO2-reducerende løsning indenfor hverken teknologisk, finansiel eller forretningsmæssig rækkevidde, og er langt fra at kunne fremvise konkrete planer.

Kansler Angela Merkel præsenterer i dag (20. september) Tysklands svar på de værktøjer, der skal lede Europas største økonomi igennem klimakrisen, og dermed også et bud på ambitionsniveaet for hvordan andre lande i EU kan leverere konkrete klimaresultater til kommende generationer. Merkel har tidligere annonceret, at den tyske koalitionsregering – bestående af kristendemokratiske CDU og CSU samt det socialdemokratiske SPD – både forventer og accepterer store protester.

Det skyldes ikke blot, at Greta Thurnbergs globale klimabevægelse – Global Climate Strikes – netop i dag har ”helligdag” og påbegynder næste uges klimastrejker rundt omkring i hele verden. Årsagen skal findes i, at Merkel har udtrykt den realklimapolitiske erkendelse, at den globale temperaturstigning ikke tøjles uden lovmæssig indgriben og kommer til at koste penge.

Klimaudspillet forventes at stramme kravene betydeligt på flere områder, idet Tysklands hidtidige 2030-mål om reduktion af drivhusgasemissioner på 55 procent kræ-ver, at Tysklands emissioner falder med ca. 300 millioner ton CO2 fra 2018-niveauet. Hidtidige udkast over krav til alle sektorer har kun vist et samlet reduktionspotentiale på ca. 120 millioner tons. Der skal altså meget mere til og samtidig støtter regeringen målet om drivhusgasneutralitet i EU inden 2050.

Reuters oplyser fredag morgen, at selv efter mere end ti timers forhandlinger i løbet af natten har den tyske regering endnu ikke fundet en løsning på den nye klimaaftale. Tilsyneladende var der ikke opnået nogen aftale om nøglepunkter. Et afgørende punkt er at beslutte, hvor meget kulstofprisen for et ton emissioner i de kommende år skal stige.

Flere sektorer i den tyske sværindustri er mere end udfordret på at finde konkrete løsninger, som radikalt reducerer i CO2-udledningerne. De kan endnu ikke skimte forretningsmodellen og slet ikke under de nye tyske klimakrav. Det gælder blandt andet i cement- og kemikalieindustrien, hvor udfordringen er et forretningsmæssigt problem af hidtil usete dimensioner.

Forklaringen er ganske enkelt, at de fremmeste udi bæredygtig forskning i disse industrier – blandt andet HeidelbergCement – endnu ikke har en CO2-reducerende løsninger indenfor hverken teknologisk, økonomisk eller forretningsmæssig rækkevidde.

I både cement- og kemikalieindustrien fylder proces-emissioner – dvs. CO2 fra den kemiske proces til at producere produkterne – to tredjedele af selskabernes samlede CO2-udledninger. Den sidste tredjedel udledes fra direkte energikilder og kan erstattes af vedvarende energikilder, når Tyskland får udviklet denne grønne energiforsyning.

For at producere cement trækkes CO2 (Carbon) ud af kalksten med en kemisk proces under 1450 grader. De isolerede CO2-emissioner udledes i dag direkte ud i atmosfæren, fordi der endnu ikke findes holdbare løsninger til hverken at lagre, kommercielt genbruge eller genanvende CO2 – også kaldet Carbon Capture og Carbon Usage.

Løsninger findes i teorien, men direkte adspurgt oplyser HeidelsbergCement, at de ikke kan svare på, hvornår det i praksis kan lade sig gøre, og at det kræver fælles regler og penge fra staten. Derfor er det også umuligt for industrien at tale ind i de politisk bestemte reduktioner, som den tyske regering har sat som mål, og som de altså i dag vil præsentere et bud på at opnå.

Situationen i Tyskland kan sammenlignes med Danmark, hvor den nye danske regering, ligesom den tyske, også har sat reduktionsmål, der kræver løsninger, som ikke findes endnu, og som vil udfordre erhvervslivet.

Tysklands regeringspartier sidder i skrivende stund i de endelige forhandlinger om, hvad finansminister Olaf Scholz sagde skal være et ”stort og overbevisende skridt for klimatiltag.”

Artiklen er produceret på baggrund af en researchstudietur arrangeret af det internationale journalistnetværk Clean Energy Wire, som undertegnede deltog i.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank