Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Socialdemokratiet ville lovgive mod mæglerne for to år siden

Carsten Vitoft

søndag 27. oktober 2019 kl. 20:19

For blot to år siden ville Socialdemokratiet, der nu har regeringsmagten, med ny lovgivning gribe ind overfor pensionsmæglerne. Socialdemokratiet mente dengang, at de store pensionsmæglere forhindrer danskerne i at få de bedste og billigste pensioner, og at de ikke er uvildige. Den tidligere S-ordfører, Karin Gaardsted, mener stadig, at Socialdemokratiet må lovgive omkring mæglerne.

For blot to år siden pressede forhenværende folketingsmedlem for socialdemokratiet Karin Gaardsted den tidligere regering for at rette op på skævheder i pensionssystemet. Socialdemokratiet mente dengang, at der bliver sammenblandet kasketter, når de store danske pensionsmæglere både står for udbud af danskernes pensionsordninger og selv snupper en del af opgaverne uden om udbuddet.

UACCEPTABEL DOBBELTROLLE

”Når en pensionsmægler skal rådgive en kunde om pensionsinvesteringer og samtidig er ansat i et pensionsselskab, og dermed står for en del af selskabets udbud af pensioner, får mægleren en dobbeltrolle, som er uacceptabel. For så ved vi i virkeligheden ikke, hvilken kasket mægleren så har på, og hvem han arbejder til fordel for. I socialdemokratiet har vi altid haft den politik, at det handler om at beskytte forbrugerens interesser og sikre en ordentlig gennemsigtighed på markedet. Det gælder også på pensionsmarkedet. Jeg kan ikke forestille mig andet, end at vi stadig arbejder for dette,” siger Karin Gaardsted her i oktober 2019.

Hun mener stadig, den slags dobbeltroller skal undgås, og at hendes parti nu må gøre det klart, at pensionsmægleren skal være til for kunden – og ikke andre end kunden. Debatten om mæglernes dobbeltroller er blevet aktualiseret af den nye rapport fra Konkurrencerådet, der aktuelt er i høring, men som snart ventes offentliggjort. Den foreslår lovgivning på flere områder, og derfor vil det i sidste ende være den socialdemokratiske regering, der skal tage stilling til mæglernes fremtid på det danske pensionsmarked. Og ser man på Socialdemokratiets kritikpunkter, da den seneste mæglerlov blev gennemført for et par år siden, ser det dystert ud for pensionsmæglerne.

Første kritikpunkt var, at ny lovgivning skal sikre, at arbejdsmarkedets pensionskasser ikke bliver holdt udenfor, når mæglerne gennemfører udbud for virksomhederne.

Næste kritikpunkt var, hvordan loven skal sikre, at de store mæglere reelt arbejder for de ansatte i selskaberne, der har tegnet firmapension, og som i sidste ende betaler mæglernes regninger. Og altså Ikke for den virksomhed, som medarbejderne er ansat i. Problemet er, at der let kan opstå dobbeltroller, hvis virksomhederne får tilbudt andre fordele fra pensionsselskaberne – såsom billige forsikringer eller banklån – hvis de vælger specifikke pensionsselskaber. Valget af specifikke pensionsselskaber kan være en stor fordel for mæglerne selv, da ikke alle pensionsselskaber vil være med til, at mæglerne automatisk står for den efterfølgende rådgivning af medarbejdere.

Sidste kritikpunkt gik på, hvordan loven sikrer gennemsigtighed, så danskerne reelt kan se, hvor meget det koster, hvis den virksomhed de er ansat i, vælger at bruge en pensionsmægler. Socialdemokratiet ønskede en opgørelse af de gennemsnitlige honorarer, som pensionsmæglerne tager for at rådgive. Og for at gøre ondt værre derudover en sammenligning med disse omkostninger til nogle af markedets billigste pensionskasser, som Socialdemokratiet altså også frygtede blev holdt ude af markedet af de selv samme pensionsmæglere.

ER MÆGLERNE UVILDIGE?

Den tidligere minister Brian Mikkelsen svarede generelt socialdemokratiet, at loven siger, at pensionsmæglerne skal opføre sig uvildigt og dermed være kundens mand. Men rigtigheden af dette synspunkt er nu blevet stærkt udfordret af Konkurrencerådets rapport. Socialdemokratiet anbefalede ny lovgivning, men det blev altså afvist af Brian Mikkelsen, som holdt hånden over pensionsmæglerne.

Nu ser det ud til, at Socialdemokratiet har rigtig gode muligheder for at gennemføre de lovstramninger, som regeringspartiet tidligere har argumenteret stærkt for. Spørgsmålet er så, om Socialdemokratiet siden har ændret holdning til disse spørgsmål. Det har Økonomisk Ugebrev uden held forsøgt at få svar på. Socialdemokratiets synspunkt omkring pensionsmæglernes rolle kan læses på Folketingets hjemmeside .

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank