E-sportsvirksomheden Astralis Esport har netop meddelt, at selskabet går efter en børsnotering. Men det er ikke fordi de økonomiske resultater er prangende. Selskabet kom ud af 2018 med et resultat før skat på minus 6,9 mio. kr. i forhold til et minus på 4,0 mio. kr. året før. Indtægterne steg ellers fra 16,7 mio. kr. til 39,5 mio. kr.
Bruttofortjeneste før personaleomkostninger blev 24,0 mio. kr. mod 13,1 mio. kr. året før. Der blev altså udbetalt store personaleomkostninger på 28,7 mio. kr. sidste år mod 16,3 mio. kr. året før. Personaleomkostningerne skal ses i forhold til, at der i regnskabet angives til otte ansatte i både seneste og forrige regnskabsår. Det svarer til en gennemsnitlig årsløn på 3,5 mio. kr. per ansat.
Ledelsen oplyser, at de ved årets udgang har en lille negativ egenkapital på 71.428 kr. I beretningen kaldes resultatet tilfredsstillende og ”på linje med forventningerne.”
Det uddyber ledelsen videre med, at “de fra det oprindelige moderselskab – RFRSH – har fået en støtteerklæring for at sikre driften og finansieringen gennem 2019.” Likviditeten er sikret blandt andet med lån fra moderselskabet, og Astralis havde ved udgangen af 2018 en bogført negativ egenkapital på 16 mio. kr. Nogle af pengene fra en eventuel børsnotering skal altså anvendes på at lukke hullet fra tidligere års underskud.
Ejerselskabet RFRSH er ifølge selskabsregistret sammensat af Astralis Group Management og Blast ApS, der igen er ejet af fem selskaber: Creandum IV, LP hjemmehørende Gurnsey England, Hakoah Holding 5, København Ø, Hartcore Capital Fond, København K samt Vækstfonden, Hellerup.
Ud fra støtteerklæringen vurderer ledelsen, at “selskabet hermed er en “going concern.”
Selskabets bestyrelse består (ifølge selskabsregistret) af Jette Nygaard-Andersen (formand), Claus Zibrandtsen og Christian Swane Mourier, mens direktionen udgøres af Nikolaj Nyholm (stifter og CEO) samt Anders Hørsholt, Jakob Hansen og Jakob Lund Kristensen.
Om selskabets grundlægger:
Nikolaj Nyholm (født i september 1975) er grundlægger af Astralis Group, hvor han også fungerer som administrerende direktør. Han betegnes som en dansk serieteknologisk iværksætter og investor fra København, Danmark. Han har – ifølge wikipidea – bl.a. grundlagt fire teknologistarter, der har vært pioner inden for forskellige domæner, er rådgiver for Minecraft-skaberen Mojang, som partner hos venturekapitalinvestoren, Sunstone Capital.
Han grundlagde Speednames (senere omdøbt til Ascio Technologies) i 1999 og solgte virksomheden til London AIM-børsnoterede koncern NBT i januar 2007 for 36 mio. dollars. I 2003 grundlagde Nyholm Organic Network, en udbyder af styrede Wi-Fi-systemer til store internetudbydere. Virksomheden blev likvideret i slutningen af 2005, efter at have oprettet det vellykkede open source Wi-Fi firmwareprojekt OpenWrt, som nu driver virksomheder som FON.
Efter Organic Network brugte Nyholm et år som europæisk evangelist for O’Reilly Media, Tim O’Reillys tekniske udgiver og konferencearrangør. Der organiserede han den europæiske Open Source-konference blandt andre resultater. Mens han var i O’Reilly, grundlagde Nyholm Imity, en mobil social radar, der blev erhvervet af ZYB og senere af Vodafone, for 50 mio. dollars. Derefter administrerende direktør for billedgenkendelsesfirma Polar Rose, der solgtes til Apple for (et rygte) på 29 mio. I 2008 blev Nyholm og Polar Rose udnævnt til Technology Pioneerers af World Economic Forum. I januar 2010 tiltrådte Nyholm venturekapitalfirma Sunstone Capital som partner.
Og Nikolaj Nyholm har netop (13.11) – ifølge mediet www.dust2.dk/Nyheder – fortalt til TV2, at man påtænker at børsnotere firmaet.
“Til TV2 fortalte Nikolaj Nyholm, at børsnoteringen skal bruges til at rejse penge til fremtidige investeringer, som blandt andet dækker over udvikling af produkter til fans og eventuelt nye hold. Han ville dog ikke sige præcis, hvor mange penge, de forventer at rejse, men snakken faldt også på muligheden for at bygge en arena til Astralis Groups hold, og det kommer formentlig til at kræve en stor bunke penge,” skriver nyhedsmediet.