Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Forenet Kredit med lille åbning for mere demokrati

Ejlif Thomasen

søndag 24. november 2019 kl. 21:06

Forenet Kredit kører for tiden en massiv annoncekampagne for at udbrede kendskabet til foreningen og udbrede budskabet om, at den er baseret på medlemsdemokrati. Foreningsformen hyldes, og kundernes magt understreges. Og måske er der noget om det. Nina Smith åbner i et svar til Økonomisk Ugebrev døren på klem for et mere effektivt medlemsdemokrati.

Ledelsen i foreningen Forenet Kredit, der er majoritetsaktionær i realkreditkæmpen Nykredit, er i årevis blevet kritiseret for demokratisk underskud på flere områder. Det gælder ikke mindst omkring selve valghandlingerne til repræsentantskabet. Her har det hidtil været mere end svært for uafhængige kandidater at blive valgt, blandt andet på grund af et forældet valgsystem, hvor det ikke har været muligt at stemme elektronisk. Udfaldet har været, at bestyrelsens egne kandidater i langt hovedparten af valgene har sat sig på de fleste pladser.

Men der er måske en åbning på vej: Økonomisk Ugebrev har på baggrund af den aktuelle kampagne spurgt bestyrelsesformand Nina Smith, om der er tiltag undervejs for at styrke demokratiet, og herudover om der er tiltag i retning af ændringer i valgprocessen til repræsentantskabet, f.eks. indførelse af elektroniske valg.

KENDSKABSGRAD STIGER

Nina Smith har gennem sin pressechef svaret skriftlig på Ugebrevets spørgsmål: ”Ja, vi har iværksat en større kampagne, som gør opmærksom på muligheden for at stemme. Vi kan se, at foreningens kendskabsgrad stiger som følge af kampagnen, og hvis man skal deltage i demokratiet, er det jo en forudsætning, at man kender til muligheden. Så vi investerer netop i et styrket demokrati. I 2019 alene kommer vi op på 30 medlemsmøder i Forenet Kredit, og foreningen er mere i kontakt med medlemmerne, end den nogensinde har været.”

Konkret om selve valgprocessen lyder svaret: ”Vi investerer som nævnt hele tiden i et styrket demokrati, og vi kigger selvfølgelig også på, hvordan foreningens regler er indrettet. Der er nedsat et moderniseringsudvalg i repræsentantskabet, som skal gennemgå demokratiet og komme med forslag til forbedringer, som repræsentantskabet kan tage stilling til. Vi inddrager både erfaringer fra lignende organisationer samt eksterne eksperter.”

Netop den sidste del af svaret kunne antyde overvejelser om indførelse af elektroniske valg. Det har man i Trygheds-Gruppen haft særdeles positive erfaringer med, idet det har mangedoblet valgdeltagelsen. Og i et opfølgende svar bekræfter Forenet Kredit, at netop erfaringerne fra TryghedsGruppen indgår i overvejelserne – på linje med erfaringer fra en række andre demokratiske virksomheder og organisationer.

På seneste repræsentantskabsmøde i september blev der nedsat et nyt moderniseringsudvalg, der skal komme med forslag til eventuelle ændringer af de nuværende valgregler. Moderniseringsudvalget skal være klar med forslag til juni 2020, så repræsentantskabet kan stemme om nye valgregler til september 2020.

Gennem de seneste år har især kritik fra medlemmer ført til et ønske om at reformere valgsystemet. Men foreløbig har bestyrelsen ikke været klar til ændringer i mere demokratisk retning.

SKAL FØLGES OP

En af de uafhængige kandidater i repræsentantskabsvalg er Troels Ravn Klausen fra Silkeborg. Han mener at det er en god idé med den aktuelle kampagne for at øge kendskabet til Forenet Kredit. ”Det skal følges op af reelle forbedringer af demokratiet,” siger Troels Ravn Klausen.

”Andelen af dem, der stemmer, i forhold til mulige antal stemmer, er forsvindende lille. Jeg oplever, at der er mange grunde til det. To grunde, der ofte nævnes, er det besværlige valgsystem, og en oplevelse af, at det ikke nytter – ”toppen gør alligevel, hvad de vil”. Den første grund kan vi ændre, og med hensyn til den anden, er jeg ikke helt enig: Jeg oplever faktisk en villighed til at lytte til argumenter,” siger Troels Ravn Klausen.

Omkring selve det nuværende system peger Troels Ravn Klausen på, at man er nødt til fysisk at køre langt for at deltage i valget, og herudover at man er tvangsindlagt til at bruge ganske lang tid før selve valget på det forudgående valgmøde. ”Jeg synes hele processen i forhold til valget er meget tung og tidskrævende. Som jeg har forstået det, skal der f.eks. i Syd- og Sønderjylland være valghandling i tre byer. Det vil sige at mange folk igen får meget langt til valgstedet.” siger Troels Ravn Klausen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank