Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Thuesen: Forslag om kviklån vil udelukke mange danskere

Ejlif Thomasen

søndag 01. december 2019 kl. 17:49

Bankejer advarer nu politikerne om at tænke sig godt om, før de lovgiver om kviklån. Lars Thuesen fra Basisbank mener, at det aktuelle indgreb mod kviklån vil begrænse en stor del af danskerne i at låne penge, fordi de traditionelle banker er meget tilbageholdende. Professor Carsten Tanggaard er enig.

Både blandt banker og eksperter er der bred enighed om, at der er brug for et indgreb mod hurtige kviklån baseret på eksorbitante lånerenter. Men med det aktuelle forslag risikerer man at ramme alt for bredt, så det også går ud over mere seriøse låneudbydere, og det må være målet at stække de mest aggressive udlåneres hæmningsløse tilbud, lyder vurderingen. Det vil kunne sikre, at danskere uden en kreditværdighed i topklasse kan låne penge, også når de traditionelle banker ikke vil være med.

Basisbanks hovedaktionær Lars Thuesen melder sig nu på banen med et budskab om, at der er behov for at regulere markedet for de såkaldte kviklån. ”Min holdning er meget klar. Ja, der er behov for regulering af online lånemarkedet. Men ÅOP-lofter på 15, 25 eller 30 procent duer ikke rent matematisk. Det vil lukke store dele af almindelige mennesker ude fra at få et lån i almindelige situationer,” siger han til Økonomisk Ugebrev.

DIGITAL LÅNESAGSBEHANDLING
Baggrunden for de aktuelle politiske overvejelser om et indgreb er en voldsom stigning i antallet af udbydere med hurtige digitaliserede låneprocesser, samt frygt for at almindelige danskere bliver fanget i låneaftaler med eksorbitante effektive lånerenter. ”Den gamle måde at behandle låneansøgninger på eksisterer stort set ikke længere. Arbejde med at behandle en låneansøgning foregår digitalt, uden at der er personer inde over,” siger Lars Thuesen.

Det er også forklaringen på, at det overhovedet kan lade sig gøre at yde de små lån, for det vil aldrig kunne hænge sammen at have en sagsbehandler til manuelt at behandle en ansøgning, hvis lånet kun er 5, 10 eller 20 tusinde kroner. ”Det betyder så til gengæld, at der ikke længere er den naturlige bremse i, at sagsbehandlingen tog nogen tid, og det har også tiltrukket nogle udbydere, der er for aggressive. Derfor mener jeg, at der er behov for nogen regulering.

Men det er jo som altid: Ingen regulering er farligt, for meget regulering er endnu farligere,” siger Lars Thuesen.

Han vurderer, at hvis man vil operere med et ÅOP-loft, skal det væsentligt højere op end det, politikerne i øjeblikket taler om. Det er ren matematik. Et simpelt regneeksempel viser sammenhængen. Et lån på 10.000 kr. med en rentesats på 12 procent og en stiftelsesprovision på 2 procent – svarende til 200 kr. – giver en ÅOP på 44 procent.

Lars Thuesen peger på at ÅOP på 50 procent vil fjerne skrækeksemplerne og lade det ”normale” lånemarked fungere. ”Man skal passe på med for meget regulering, for så vil man lukke lånemarkedet ned for alle andre end folk med AAA kreditværdighed, og de har som regel ikke brug for at låne. Det svarer lidt til, at man sagde, at det kun er elitebilister, der kan få en bilforsikring” siger Lars Thuesen.

ADGANG TIL GÆLDSREGISTER
Basisbank er sammen med en række andre udbydere i front, når det gælder om at benytte de digitale muligheder ved behandling af låneansøgninger. Også store udbydere som Ikano og Santander, samt yderligere en række udbydere, har til fulde taget de digitale muligheder til sig. ”Jeg vil påstå, at vi på syv sekunder ved væsentlig mere om kundens situation, end de fleste traditionelle banker gør,” siger Lars Thuesen. Det sker bl.a. ved at kunden giver banken adgang til en række oplysninger om indkomst- og skatteforhold, og erfaringen har vist, at det er tilstrækkeligt til at kunne foretage en effektiv kreditvurdering. I praksis bliver mere end 80 procent af ansøgningerne afvist, så det er bestemt ikke fordi, der ikke bliver foretaget en reel kreditvurdering.

Også professor Carsten Tanggaard, fra Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet, advarer politikerne mod at indføre et ÅOP-loft på 25 procent. ”Et ÅOP-loft bør ikke stå alene, og det er nødvendigt at sætte det noget højere, f.eks. på 50 procent, men det skal kombineres med også at se på, hvor mange kroner der er tale om,” siger han.

Han foretrækker i stedet, at man etablerer et gældsregister. Det har brancheforeningen Digitale Långivere i øvrigt selv foreslået. Men Carsten Tanggaard peger altså på, at hvis man etablerer et gældsregister, skal långiverne underlægges en grænse for, hvornår de må yde flere lån.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank